Kde se najíst a co ochutnat v Dubaji

Kde se najíst v Dubaji

V Dubaji najdete širokou paletu luxusních restaurací, které servírují arabskou i mezinárodní kuchyni. Pokud hledáte kde se najíst a nezruinovat při tom svou peněženku, vydejte se do následujících podniků. Palestinská restaurace Zaroob v centru Dubaje servíruje tradiční arabská jídla falafel, manakiš i fatayer. Mořské plody můžete ochutnat v bistru Bu Qtair. Skvěle se najíte i v řetězci Operation Falafel, který má ve městě několik poboček.

Seznam dalších levnějších podniků najdete na stránkách Tripadvisor. Vyzkoušet můžete i místní fast foody a food courty v obchodních domech. 

Co musíte v Dubaji ochutnat

Dubaj je městem ve Spojených arabských emirátech a je pro něj typická arabská kuchyně. Vzhledem k silným kulturním vlivům v této oblasti je zdejší kuchyně dosti rozmanitá. Je ovlivněna pákistánskou, indickou, libanonskou, íránskou kuchyní i dalšími. Kromě typických arabských pokrmů zde narazíte na pokrmy i restaurace různých světových kuchyní, jelikož tato nabídka je dnes vyžadována velkým množstvím turistů navštěvujících Dubaj.

Pro lokální kuchyni jsou typické pokrmy z ryb, jehněčího, drůbežího, velbloudího a hovězího masa, které se nejčastěji připravují grilované a silně kořeněné kardamonem, kmínem, zázvorem, hřebíčkem, pepřem, muškátem, šafránem nebo dochucené česnekem. Vůně koření a bylinek vás v Dubaji bude provázet na každém kroku. Maso bývá obvykle získáváno postupem, který je v souladu s islámskou tradicí – tzv. halal – zvíře je zabito podřezáním hrdla a následným vykrvácením. K masu se podávají různé omáčky a zelenina. Bezmasé místní pokrmy jsou složeny z ovesné kaše, vloček, sušených datlí a fíků, různých ořechů a čerstvého ovoce a zeleniny.

Jedním z tradičních arabských jídel je shawarma z kuřecího, hovězího nebo jehněčího masa. Jedná se o grilované maso podávané se zeleninou, salátem a humusem. Vše je zabalené v pita chlebu.Tento pokrm si můžete vychutnat v místních Fast Foodech nebo u stánků.

Oblíbeným jídlem je také hummus (cizrnová kaše se sezamovou pastou, olivovým olejem podávaná se zelinou a falafelem - smaženými cizrnovými kuličkami) a dále kibbe (pokrm z bulguru, mleté cibule, mletého ​​hovězího, jehněčího, kozího či velbloudího maso okořeněného skořicí, muškátovým oříškem a hřebíčkem ve tvaru koule, který se upravuje nejčastěji smažením). Pokud budete mít chuť na lehčí zdravé jídlo, určitě vyzkoušejte tabbouleh (bylinkový salát, jehož základem je bulgur, rajčata, petrželka a různé bylinky), koussa mahshi (cuketa plněná masem nebo cizrnou) nebo baba genoush (pokrm z pečeného lilku, sezamové pasty, olivového oleje a koření). Sladkou tečkou po jídle je tzv. umm ali (pudink s kousky těsta a ořechů podávaný s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou).

K některým jídlům se podává hustý, pasírovaný jogurt labneh, který vám pomůže zchladit ústa po všech pálivých jídlech.

Ochutnat můžete i manakiš, chlebovou placku, která připomíná pizzu. Mezi typické saláty pak patří tabouleh a fatuš. 

Z nápojů nezapomeňte vyzkoušet výbornou arabskou kávu podávanou v typické konvičce. Do kávy bývá přidáván kardamon a šafrán pro krásné aroma. Další, pro Evropa ale nepříliš lákavou věcí, je velbloudí mléko a produkty z něj. Mléko z velblouda je typické pro Arabský poloostrov a moc mile vás překvapí.

Dalším z oblíbených nápojů je čaj, jenž je často do Spojených arabských emirátů dovážen z Číny. Tyto nápoje si místní obyvatelé vychutnávají v kavárnách zvaných sheesa, často s vodní dýmkou. Typickým nápojem podávaným k jídlu je voda z důvodu silně kořeněných pokrmů a velkému teplu.

Alkoholické nápoje nejsou ve zdejších restauracích příliš rozšířeny z důvodu islámu. V turistických restauracích a hotelích vám je však bez problému donesou. Oblíbeným pitím jsou také lahodné šťávy vymačkané z čerstvého ovoce.

Více informací o místních pokrmech se dozvíte v článkuSpojené arabské emiráty - jídlo a pití.

Ceny v restauracích a jak ušetřit

Ceny jídla v restauracích jsou v Dubaji o něco vyšší, než jsme zvyklí u nás. Pokud chcete ušetřit, vyhýbejte se restauracím, které jsou v centru Dubaje a v těsné blízkosti hlavních turistických atrakcí. Jídla v nich bývají předražená. Za jídlo pro jednu osobu v levnější restauraci zaplatíte kolem 30 AED. Za tříchodové menu v lepší restauraci dáte zhruba 85 AED za osobu. Výhodně se najíte v rychlém občerstvení za přibližně 25 AED za menu pro 1 osobu. Nejlevnější variantou stravování jsou stánky s občerstvením „do ruky“ a osvědčily se nám i salátové bary ve velkých supermarketech.

V restauracích je alkohol poměrně drahý. Skleničku piva či vína seženete obvykle za zhruba 40 AED v závislosti na úrovni restaurace a lokalitě.

Groupon v Dubaji

Výrazně ušetřit nejenom v restauracích můžete s webem Groupon, který v Dubaji také působí. Nabídky restaurací v Dubaji naleznete zde.

Co dělat v Dubaji

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 16.10.2025