Kde se najíst v Ománu
Omán nabízí řadu míst k občerstvení, i když většina podniků se nese v jednoduchém stylu bez zbytečné okázalosti. Základem místní gastronomie jsou tzv. coffee shops (kavárny), často skromně zařízené s plastovým nábytkem a menším výběrem jídel a nápojů – například základní nabídka jedné šavarmy, jednoho typu biryani a klasického čaje Lipton. V lepších kavárnách můžete narazit na pestřejší menu s arabskými či indickými pokrmy, případně rybami, a někde dokonce najdete i evropská jídla jako burger s hranolky.
Klasických restaurací je méně a většina je součástí hotelových komplexů. Nabízejí širší nabídku jídel (často zahrnující indická, čínská a evropská jídla) a lehce zdobený interiér, ale ceny jsou výrazně vyšší než v běžných kavárnách. Kvalita jídla však nemusí vždy odpovídat očekáváním a může být srovnatelná nebo dokonce nižší než v běžných kavárnách.
Na oběd nebo večeři jsou kavárny a restaurace dostačující, ale pokud jde o snídani v západním stylu, budete odkázáni především na hotelové restaurace. Luxusnější kavárny mohou nabízet vejce nebo omeletu s toastem, ale většinou se setkáte s tradičními indickými snídaněmi jako dhal s chlebem. Na snídani můžete zamířit také k nejbližší mešitě, kde restaurace otevírají brzy ráno, aby obsloužily návštěvníky po ranních modlitbách. Obvykle zde podávají sladký mléčný čaj a ománské palačinky s medem.
Většina kaváren a restaurací zavírá odpoledne, obvykle mezi 15:00 a 18:00, což je potřeba mít při plánování jídla na paměti.
Maskat
Hlavní město nabízí nejpestřejší gastronomickou scénu v zemi. V historické čtvrti Muttrah najdete tradiční ománské restaurace a čajovny, zatímco moderní čtvrť Al Qurum hostí mezinárodní podniky a luxusní hotelové restaurace.
- Levná volba: Bin Ateeq Restaurant – tradiční ománské jídlo za přijatelné ceny, vynikající majboos a shuwa.
- Doporučený podnik: Kargeen Café – okouzlující restaurace s tradiční ománskou atmosférou a výbornou lokální i mezinárodní kuchyní.
- Luxusní zážitek: The Beach Restaurant v hotelu The Chedi – romantická restaurace na pláži specializující se na mořské plody a nabízející některé z nejlepších jídel v Ománu.
Nizwa
Historické město Nizwa, bývalé hlavní město Ománu, je známé nejen svou impozantní pevností, ale i tradičními jídly z vnitrozemí.
- Levná volba: Nizwa Souq Restaurant – jednoduchý podnik v srdci tradičního trhu s autentickými ománskými jídly.
- Doporučený podnik: Nizwa Fort Restaurant – nabízí tradiční ománskou kuchyni s výhledem na historickou pevnost.
- Luxusní zážitek: Anantara Al Jabal Al Akhdar Resort – ačkoliv je mimo město, nabízí vynikající jídlo v dechberoucí scenérii hor.
Salalah
Jižní město Salalah, známé svou zelenou monzunovou sezónou a pláněmi kadidlovníků, nabízí zajímavou směs ománské a jihoindické kuchyně díky své historické vazbě na obchod s Indií.
- Levná volba: Al Lubnani Restaurant – nabízí vynikající směs libanonské a ománské kuchyně za přijatelné ceny.
- Doporučený podnik: Baalbek Restaurant – výborné mořské plody a tradiční jídla z jižního Ománu.
- Luxusní zážitek: Al Mina Restaurant v hotelu Al Baleed Resort by Anantara – luxusní středomořská kuchyně s ománskými prvky.
Sur
Pobřežní město Sur je ideálním místem pro milovníky mořských plodů. Díky své poloze na východním pobřeží Ománu nabízí některé z nejčerstvějších ryb a mořských plodů v zemi.
- Levná volba: Al Arabi Restaurant – jednoduchý, ale oblíbený podnik s čerstvými rybami za skvělé ceny.
- Doporučený podnik: Sur Beach Restaurant – restaurace s výhledem na moře a výborným mashuai (grilovaná ryba).
- Luxusní zážitek: Ras Al Jinz Turtle Reserve Restaurant – není to striktně luxusní, ale nabízí jedinečný zážitek spojený s pozorováním želv a kvalitní jídlo.

Národní kuchyně a co musíte ochutnat
Ománská kuchyně je velice chutná a není tak pikantní, jako třeba asijská kuchyně. Nejčastěji se využívá maso, a to kuřecí, kozí, skopové a rybí. Koření, jako např. kurkuma, kardamon, muškátový ořišek, anýz, koriandr, atd. je hojně používáno, a to nejen při úpravě masa, ale i při pečení zákusků a chleba. Typickou potravinou, kterou Ománci často přidávají do mnoha pokrmů, jsou datle.
Protože v Ománu žije také spousta přistěhovalců, jako jsou Indové, Pákistánci nebo Filipínci, je i ománská kuchyně těmito národy ovlivněna. Jsou to zejména jídla typu biryani, kdy se maso peče pod vrstvou rýže. Dále jsou to různá indická jídla, jako kheema – jídlo z mletého masa, rýže basmati, tikka (kuřecí nebo skopové maso na pánvi s kořením) nebo masala (pikantní rajčatová omáčka s masem).
Mezi ománské speciality patří šawa (shawa, shuwa), která se připravuje většinou při svátečních příležitostech. Bývá to kozí maso (někdy i skopové nebo hovězí), které je předem několik týdnů naložené ve víně a koření a potom se několik hodin až jeden nebo dva dny peče v podzemní hliněné peci. Podává se s rýží, která je ochucená kořením (šafrán, skořice, hřebíček, kardamom) a zeleninovým salátem. Další specialitou je sladká pochoutka chalwa, což je něco jako želatinová hmota, která se vyrábí z hnědého cukru, vody, medu, oříšků a koření. Typickým pokrmem je také ománský chléb, neboli placka vyrobená z mouky a vody. Dá se plnit masem nebo zeleninou a samotnou placku si můžete dát třeba s medem nebo jogurtem.
Co se týče nápojů, lahůdkou je ománský čaj a káva. Karak neboli mléčný čaj, se připravuje buď bez příchutí, nebo může být ochucený, např. šafránem, kardamomem, anýzem a podobně. Káva – kahwa – se pije z malých šálků bez ucha a je velice silná.

Ceny v restauracích a jak ušetřit
Pokud chcete ušetřit, nejlepší je využívat již zmíněné coffee shops, kde se dá najíst i za 2 OMR (120 Kč) za osobu včetně nápoje. Fast foods jako McDonalds nejsou tentokrát levnější alternativou restaurace, za jídlo v nich utratíte přibližně stejně jako za jídlo v coffee shops. Samozřejmě v klasických restauracích je jídlo o něco dražší, cca 6 OMR (600 Kč) za osobu. Levnou variantou jsou také různé asijské, pákistánské či indické restaurace, kde se můžete luxusně najíst i do 2 OMR (120 Kč). Hotové jídlo dostanete sebou i na trzích.
Tipy, jak ušetřit
- Jezte tam, kde místní: Vyhněte se turistickým podnikům a hledejte restaurace, kde jí Ománci. Nejenže bude jídlo autentičtější, ale také levnější.
- Zkuste pouliční jídlo: Stánky s jídlem nabízejí chutné sendviče, shawarmu, falafel a další rychlá jídla za zlomek ceny restaurací.
- Využívejte obědové menu: Mnoho restaurací nabízí během oběda speciální menu za výhodné ceny.
- Pijte kohoutkovou vodu: Na rozdíl od některých okolních zemí je voda z vodovodu v Ománu obecně bezpečná k pití, zvláště v hlavním městě a turistických oblastech. Potvrzujte si to však vždy v konkrétním ubytovacím zařízení.
- Nakupte si v supermarketech: Pokud máte přístup ke kuchyni, můžete nakoupit čerstvé ovoce, zeleninu, ryby a další potraviny na místních trzích a v supermarketech.
- Navštivte restaurace mimo centrum: Restaurace v méně turistických čtvrtích často nabízejí stejně dobré jídlo za nižší ceny.
Kulinářské zážitky
Omán nabízí více než jen restaurace – kulinářské zážitky zde mohou být hlubší a autentičtější díky řadě aktivit, které vás přiblíží skutečné ománské kuchyni a kultuře.
Návštěva rybího trhu v Muttrah
Časně ranní návštěva rybího trhu v historické čtvrti Muttrah v Maskatu je fascinujícím zážitkem. Desítky místních rybářů přivážejí své čerstvé úlovky – tuňáky, žraloky, humry, krevety a mnoho dalších ryb a mořských plodů. Tržiště je plné života, vůní a barev, a nabízí jedinečný pohled do každodenního života Ománců.
Kulinářské kurzy
Několik hotelů a kulturních center v Maskatu nabízí kurzy ománské kuchyně. Naučíte se připravovat tradiční jídla jako majboos, shuwa nebo harees od zkušených místních kuchařů. Kurzy obvykle zahrnují i návštěvu místního trhu, kde nakoupíte čerstvé ingredience a tradiční koření.
Náš tajný tip: Zkuste kurz v Bait Al Luban Omani Restaurant, kde vás naučí připravovat autentická ománská jídla v tradičním prostředí historického domu. Podívejte se na nabídku kulinářských zážitků na getyourguide.com.
Beduínská hostina v poušti
Večeře v beduínském stylu uprostřed pouště Wahiba Sands je nezapomenutelný zážitek. Sedíte na koberci pod hvězdami, pozorujete západ slunce nad písečnými dunami a vychutnáváte si tradiční jídlo připravené beduínskými rodinami. Tento zážitek bývá součástí pouštních výletů, které můžete rezervovat u místních cestovních kanceláří.
Sezónní gurmánské zážitky
Pokud navštívíte Omán během období sklizně datlí (srpen–září) nebo během období sklizně granátových jablek v oblasti Jabal Akhdar (září–říjen), můžete se zúčastnit místních slavností spojených s těmito událostmi. Ochutnáte čerstvé ovoce přímo ze stromů a poznáte tradiční metody pěstování a sklizně.

Události pro gurmány
Omán hostí během roku několik gastronomických událostí, které potěší každého milovníka dobrého jídla. Tyto události jsou skvělou příležitostí ochutnat širokou škálu ománských i mezinárodních jídel, seznámit se s místními šéfkuchaři a producenty potravin.
Muscat Food Festival
Každoroční festival, který se obvykle koná v Al Qurum Natural Park v Maskatu. Návštěvníci mohou ochutnat širokou škálu ománských i mezinárodních jídel, sledovat kuchařské show a zúčastnit se kulinářských soutěží. Festival obvykle trvá několik dní a je plný hudebních vystoupení, dětských aktivit a dalších atrakcí.
Muscat Eat
Tato relativně nová událost se koná několikrát ročně na různých místech v Maskatu. Zaměřuje se na podporu místních restaurací a pouličních prodejců jídla, kteří nabízejí širokou škálu ománských i zahraničních specialit. Je to skvělá příležitost ochutnat různá jídla za příznivé ceny a setkat se s místními i expatrioty v uvolněné atmosféře.
Festival datlí v Nizwě
Každý rok v červenci nebo srpnu se v historickém městě Nizwa koná festival oslavující sklizeň datlí. Události se účastní farmáři z celého Ománu, kteří prezentují různé druhy datlí a produktů z nich vyrobených. Je to vynikající příležitost pochopit význam tohoto ovoce v ománské kultuře a kuchyni.
