Aktivity / Evropa / Itálie / Řím / Řím pro gurmány

Řím pro gurmány

Řím pro gurmány (se slevovým kuponem 550 Kč do restaurací)

Poznejte hlavní město Itálie a jeho kulinářské speciality. Řím nabízí nespočet restaurací, barů i kaváren. Abychom vám usnadnili plánování, připravili jsme pro vás seznam nejpopulárnějších restaurací ve městě. Pokud chcete proniknout do tajů místní kuchyně, vydejte se na komentovanou prohlídku s průvodcem, nebo si využijte promo kod na cca 550 Kč do vybraných restaurací.

Co musíte ochutnat

Italové jsou proslulí výtečnou kuchyní i specifickým stolováním. Pokud se chcete najíst jako místní, vyrazte s přáteli do restaurace, kde si budete pomalu vychutnávat několik chodů a u nich dlouze debatovat.

Nejpopulárnější restaurace v Římě 

NázevPrůměrná cenaPoloha 
Adelaide Ristorante e Salotto80 EURMapaMenu a rezervace
Porto Quadro30 EURMapaMenu a rezervace
Il Mulino ai Quattro Venti35 EURMapaMenu a rezervace
Il Porto di Ripetta50 EURMapaMenu a rezervace
Pizza 12020 EURMapaMenu a rezervace

Pokud si chcete užít neopakovatelný výhled na Koloseum, vydejte se do restaurace Aroma

Promo kód

Ušetřit můžete pomocí aplikace TheFork (App Store / Google Play), do které stačí zadat náš promo kód 837A408B. Tím získáte zdarma 1000 Yums (bodů), které následně můžete proměnit za voucher. Aplikace často nabízí i jiné slevy a rezervaci je možné provést online. Pokud cestujete ve dvou, můžete partnerovi dát svůj promo kód a za doporučení získáte dalších 500 Yums (a on 1000 Yums). Pro využití slevy je nutné navštívit restauraci, která body "Yums" akceptuje. yums

Nejlepší Food Tour

Pokud se zajímáte o italskou kuchyni, určitě vás nadchne organizovaná food tour. Se zkušeným průvodcem zamíříte do oblíbených podniků, které bývají turistům běžně ukryty. Vydáte se i na trhy, kde ochutnáte výborný street food a další speciality. 

Rome Street Food Tour with Local GuideRezervovat od 45 EUR 
Small-Group Rome Food Walking Tour: Trastevere, Campo de' Fiori, Jewish GhettoRezervovat od 88 EUR
The Roman Food Tour in Trastevere 5pm startRezervovat od 135 EUR 

řím stánky

Ceny v restauracích a jak ušetřit

Za jídlo v běžné restauraci v Římě zaplatíte přibližně 15 EUR za osobu, za jídlo o třech chodech v lepší restauraci zaplatíte zhruba 25 EUR za osobu. Pivo i víno seženete od 4 EUR výše v závislosti na restauraci a lokalitě.

  • Nejlevnější variantou stravování jsou stánky s občerstvením „do ruky“ (pizza, panini), kde se ceny pohybují kolem několika euro.
  • Ušetříte i pokud navštívíte místní fast food řetězce, kde menu stojí kolem 8 EUR. 
  • Nezapomeňte prozkoumat nabídku na portálu Groupon, který funguje na podobném principu jako Slevomat. 

Co v Římě ochutnat

Řím je hlavním italským městem, takže zde najdete typickou italskou kuchyni. Tradičními surovinami italské kuchyně jsou především maso, mořské plody, těstoviny, čerstvá zelenina a ovoce, olivový olej, bylinky, pečivo, sýr a uzeniny.V lepších italských restauracích je běžné, že oběd a večeře zahrnuje několik chodů. Jako předkrm (antipasto) se podávají olivy, plody moře nebo uzeniny, jako první hlavní chod (primo), následuje polévka nebo menší množství těstovin, dále hlavní chod (secondo) složený obvykle z ryby či masa s přílohou a úplně nakonec dezert (dolce). Jídlo se běžné zapíjí italským vínem a v jeho úplném závěru se podává káva.  

Antipasto

Tradičními italskými předkrmy jsou italské uzeniny, jako např. sušená šunka prosciutto, italská slanina pancetta, sýry, jako např. gorgonzola, parmazán, buvolí mozzarella, dále mořské plody, různě upravená zelenina a olivy nebo panini (sendviče se šunkou a sýrem).

Panchetta

Mezi tradiční hlavní pokrmy italské kuchyně patří pasta (těstoviny), jako jsou např. špagety, ravioli, tortellini apod. ochucené různými omáčkami, masem, sýrem či zeleninou. Dalším typickým italským jídlem je pizza. Můžete si samozřejmě vybrat z mnoha druhů pizz, ale základem pravé italské pizzy jsou rajčata, bazalka, olivový olej a mozzarella (margharita).

Food_Pasta

Pizza

Až budete mít všudypřítomných těstovin a pizz dost, vyzkoušejte ryby či mořské plody nebo vyhlášené italské maso. Můžete zvolit i lehčí variantu jídla, např. zeleninové saláty dochucené typickými italskými surovinami – bazalkou, olivovým olejem, rajčaty a mozzarellou.

Caprese

Tradičním italským dezertem je výborná italská zmrzlina gelato nebo slavné tiramisu (dezert z piškotů, vajec, cukru, mascarpone a kávy).

Gelato

K pití se v Itálii podává k jídlu především víno (Frascati, Castelli Romani, Marino, Colli Albani, Velletri) nebo šumivé víno (Prosecco). Po jídle se obvykle servíruje káva - nejčastěji světoznámé espresso, oblíbené cappuccino nebo latte.

víno

Římské speciality

Kromě tradiční italské kuchyně se v Římě najde několik římských specialit, které jsou typické právě pro hlavní italské město. Mezi nejoblíbenější římské pokrmy patří spaghetti alla carbonara (špagety se slaninou, vejcem a sýrem), coda alla vaccinara (dušená hovězí oháňka s rajčaty), gnocchi alla romana (těstoviny dochucené máslem a rajčaty), altimboccu alla romana (telecí maso s parmskou šunkou a šalvějí), bruschetta (topinka s olivovým olejem, česnekem a rajčetem) a samozřejmě také pizza bianca neboli římská pizza. V Římě se často setkáte s krájenou pizzou, kterou vám prodají „do ruky“. Tato pizza je vážená, bohatě ozdobená a většinou má tvar čtverce.

Špagety carbonara

Chystáte se do Říma? S námi ušetříte!

Levné letenky najdete zde >

Levné zájezdy najdete zde >

Levné hotely najdete zde >

Levné výlety najdete zde >

Levný pronájem auta najdete zde >

Conversion widget

Nejčastější dotazy

Jaké typy gastronomických prohlídek lze v Římě absolvovat?

V Římě nabízíme širokou škálu gastronomických zážitků, které uspokojí všechny smysly. Můžete se zúčastnit tradičních food tour po historických čtvrtích jako je Trastevere či Testaccio, kde ochutnáte autentické římské speciality v místních podnicích s dlouhou tradicí. Oblíbené jsou také kurzy vaření, kde se naučíte připravit vlastní těstoviny, pizzu nebo tradiční tiramisu. Pro milovníky vína organizujeme degustační túry po vinných barech či výlety do vinařských oblastí v okolí Říma. Zajímavou variantou jsou také tématické gastronomické zážitky kombinující jídlo s kulturou - například večeře s výhledem na osvětlené Koloseum nebo kulinářské procházky s důrazem na historii římské kuchyně. Nechybí ani specializované túry zaměřené na konkrétní pokrmy jako gelato, kávu nebo street food. Pro náročnější klienty zajišťujeme privátní gastronomické zážitky s osobním průvodcem a návštěvami exkluzivních podniků mimo běžné turistické trasy.

Kolik stojí food tour v Římě?

Ceny gastronomických prohlídek v Římě se pohybují v širokém rozpětí, podle typu zážitku, délky trvání a zahrnutých položek. Základní skupinové food tour začínají přibližně na 50-70 € za osobu a obvykle zahrnují 3-4 hodiny ochutnávek v různých podnicích. Za tuto cenu dostanete průvodce a dostatečné množství jídla, které nahradí plnohodnotný oběd či večeři. Kurzy vaření bývají o něco dražší, většinou v rozmezí 80-120 €, protože zahrnují veškeré suroviny, profesionální vedení a následnou konzumaci připravených pokrmů. Prémiové zážitky jako privátní degustace s michelinským šéfkuchařem nebo exkluzivní vinné túry mohou stát 150-300 € na osobu. Nejlepší poměr ceny a kvality nabízejí skupinové túry v menších skupinkách (do 10 osob), které umožňují osobnější přístup za rozumnou cenu. Doporučujeme prohlídky rezervovat předem na platformách jako viator.com nebo getyourguide.com, kde často najdete zajímavé slevy při včasné rezervaci.

Které čtvrti v Římě jsou nejlepší pro kulinářské prohlídky?

Pro autentické gastronomické zážitky doporučujeme zejména čtvrť Testaccio, která je považována za kolébku pravé římské kuchyně. Tato bývalá dělnická čtvrť není přeplněná turisty a najdete zde rodinné podniky s vynikající kuchyní, historickou tržnici a mnoho míst nabízejících tradiční pokrmy jako trippa alla romana či coda alla vaccinara. Další skvělou volbou je malebný Trastevere s jeho úzkými uličkami plnými trattorii, kde můžete ochutnat dokonalou cacio e pepe či carbonaru v autentickém prostředí. Pro milovníky street foodu doporučujeme čtvrť Prati poblíž Vatikánu nebo Campo de' Fiori s jeho ranním trhem a okolními podniky. Zajímavým místem je také čtvrť Monti, která kombinuje historické kouzlo s moderními trendy v gastronomii. Pokud toužíte po luxusnějších zážitcích, vydejte se do oblastí kolem Španělských schodů nebo na Via Veneto. Méně známou, ale kulinářsky velmi zajímavou je také čtvrť San Lorenzo s její studentskou atmosférou a cenovými dostupným jídlem nebo židovské ghetto s jedinečnou židovsko-římskou kuchyní.

Co je typické pro římskou kuchyni a co určitě ochutnat?

Římská kuchyně vyniká jednoduchostí a důrazem na kvalitní sezónní suroviny. Mezi nejslavnější místní speciality patří čtveřice pasta pokrmů: Carbonara (těstoviny se slaninou guanciale, vejci, pepřem a sýrem pecorino romano), Cacio e Pepe (těstoviny se sýrem a černým pepřem), Amatriciana (rajčatová omáčka s guanciale) a Gricia (předchůdce carbonary bez vajec). Z dalších typických pokrmů doporučujeme ochutnat Supplì - smažené rýžové kuličky plněné mozzarellou, Saltimbocca alla Romana - telecí plátky se šunkou a šalvějí, nebo Carciofi alla Romana - dušené artyčoky s česnekem a mátou. Pro odvážnější jsou tu speciality tzv. quinto quarto - tedy vnitřnosti, jako je Trippa alla Romana (dršťky v rajčatové omáčce) nebo Coda alla Vaccinara (dušený volský ocas). K obědu si dopřejte tradiční pizzu al taglio (pizza na plech prodávaná na váhu), k snídani maritozzi (sladké pečivo se šlehačkou) a jako dezert vyhlášené římské gelato. Z nápojů je typický aperitiv Aperol Spritz nebo lokální vína z regionu Lazio. Na našich food tour vždy tyto speciality nejen ochutnáte, ale dozvíte se i o jejich původu a tradičním způsobu přípravy.

Je lepší absolvovat food tour v Římě ve dne nebo večer?

Obě varianty mají své výhody a záleží především na vašich preferencích. Denní gastro túry (většinou začínající kolem 10-11 hodiny) vám umožní navštívit tradiční trhy, pekárny a delikatesy, které jsou později zavřené. Během dne také lépe vyniknou detaily historických čtvrtí a fotografování pokrmů je snazší díky přirozenému světlu. Ranní a odpolední túry bývají také často méně nákladné. Večerní gastronomické prohlídky (obvykle od 17-19 hodin) naopak nabízejí autentičtější zážitek, protože Italové večeří později a restaurace i bary jsou plné místních obyvatel. Večerní atmosféra Říma je kouzelná - můžete se procházet osvětlenými památkami a zároveň ochutnávat typická jídla a vína. Večerní túry často zahrnují více vína a alkoholických nápojů, což z nich dělá společenštější zážitek. Ideální kompromis představují pozdně odpolední túry začínající kolem 16-17 hodiny, které kombinují denní světlo na začátku s večerní atmosférou v závěru. V létě doporučujeme kvůli vysokým teplotám spíše večerní varianty, v chladnějších měsících jsou příjemnější i denní túry.

Lze absolvovat food tour v Římě, pokud mám dietní omezení?

Většina provozovatelů gastronomických túrů v Římě se velmi dobře přizpůsobuje různým dietním omezením, je však nezbytné informovat je předem při rezervaci. Pro vegetariány existuje mnoho možností, neboť tradiční římská kuchyně obsahuje řadu bezmasých pokrmů jako Cacio e Pepe (sýrové těstoviny), smažené zucchini květy, různé druhy sýrů nebo Supplì (rýžové kuličky). Vegani to mají trochu složitější, ale specializované veganské gastronomické túry jsou dostupné a nabízejí moderní interpretace klasických pokrmů. Pro bezlepkovou dietu existují speciální túry zaměřené na celiaky, kde ochutnáte bezlepkové těstoviny a pizzu - Itálie je v tomto ohledu velmi pokročilá a mnoho restaurací nabízí kvalitní bezlepkové alternativy. U laktózové intolerance je situace komplikovanější kvůli rozšířenému používání sýrů, ale průvodci obvykle dokáží najít vhodné alternativy. Doporučujeme vždy při rezervaci jasně specifikovat všechna potravinová omezení a alergie a v případě vážnějších alergií zvážit privátní túru, kde se průvodce může plně přizpůsobit vašim požadavkům. V Římě také najdete specializované túry zaměřené výhradně na určitý typ stravy, například vegetariánské nebo bezlepkové.

Je vhodné brát děti na food tour v Římě?

Zařazení dětí do gastronomických prohlídek v Římě může být skvělým rodinným zážitkem, je však potřeba zvolit vhodný typ túry. Pro rodiny s dětmi doporučujeme spíše denní prohlídky trvající maximálně 2-3 hodiny, které kombinují jídlo s interaktivními aktivitami. Mnoho provozovatelů nabízí speciální rodinné túry přizpůsobené dětem, kde průvodci zahrnují hry, soutěže nebo krátké příběhy související s místní gastronomií. Ideální jsou kurzy, kde si děti mohou něco samy vyrobit - například workshop přípravy pizzy nebo výroba gelata. Tyto aktivity obvykle začínají dopoledne nebo brzy odpoledne, aby respektovaly režim mladších dětí. Pro teenagery jsou vhodné i standardní prohlídky, zejména ty zaměřené na street food nebo sladkosti. Při výběru túry se ujistěte, že zahrnuje jídla, která budou dětem chutnat - v Itálii to obvykle není problém díky oblíbenosti pizzy, těstovin či zmrzliny. Většina provozovatelů nabízí pro děti slevy, některé túry jsou pro nejmenší děti zdarma. Doporučujeme vždy předem ověřit, zda je konkrétní túra označena jako family-friendly a zda průvodce má zkušenosti s vedením smíšených skupin s dětmi různého věku.

Jak se připravit na kulinářskou prohlídku v Římě?

Příprava na gastronomický zážitek v Římě začíná již před cestou. Doporučujeme přijít na túru s prázdným žaludkem - i když ochutnávky mohou vypadat malé, v součtu představují plnohodnotné jídlo. Vezměte si pohodlnou obuv, jelikož většina túr zahrnuje značné množství chůze mezi jednotlivými podniky. Oblečení volte takové, ve kterém se budete cítit pohodlně, ale zároveň respektujte místní kulturu (zvláště pokud túra zahrnuje návštěvu sakrálních míst). V létě nezapomeňte na pokrývku hlavy, sluneční brýle a vodu - římské slunce dokáže být nemilosrdné. Před túrou si nastudujte základní italské gastronomické pojmy, abyste lépe porozuměli nabídce a výkladu. Přineste si hotovost na případné spropitné a drobné nákupy, které budete chtít uskutečnit mimo program túry. Mějte po ruce telefon s nabíječkou pro pořizování fotografií a poznámky pro názvy navštívených podniků, které budete chtít navštívit později znovu. Pokud plánujete nakupovat potraviny, zjistěte si předem celní předpisy pro dovoz potravin. A především - přijďte s otevřenou myslí a chutí zkoušet nové věci, i když se někdy může jednat o neobvyklé kombinace či ingredience.

Lze v Římě absolvovat kurz vaření místo klasické food tour?

Kurzy vaření představují vynikající alternativu ke klasickým ochutnávkovým túrám a v Římě nabízíme širokou škálu možností. Tyto kurzy obvykle trvají 3-4 hodiny a zahrnují přípravu kompletního menu od předkrmů až po dezerty pod vedením zkušených šéfkuchařů. Nejpopulárnější jsou lekce výroby čerstvých těstovin, kde se naučíte připravovat různé druhy těst a tvarovat je do tradičních forem jako fettuccine, ravioli nebo tortellini. Následně připravíte autentické římské omáčky jako carbonara či amatriciana. Oblíbené jsou také kurzy přípravy pizzy, kde se seznámíte s technikou správného hnětení těsta, jeho rozvalování a pečení. Sofistikovanější kurzy zahrnují přípravu složitějších pokrmů jako saltimbocca alla romana nebo tiramisu. Většina kurzů začíná návštěvou místního trhu, kde si pod vedením šéfkuchaře vyberete čerstvé suroviny. Po přípravě jídel následuje společná konzumace připravených pokrmů, často doprovázená lokálními víny. Kurzy probíhají v profesionálních kuchyních, historických palácích nebo v soukromých domácnostech pro autentičtější zážitek. Absolventi obvykle obdrží recepty, aby mohli pokrmy připravovat i doma. Na viator.com najdete kurzy různých cenových kategorií i zaměření.

Jak dopředu je třeba rezervovat food tour v Římě?

Rezervace gastronomických prohlídek v Římě závisí na několika faktorech, především na sezóně a typu požadovaného zážitku. V hlavní turistické sezóně (duben až říjen, zejména pak červen až září) doporučujeme rezervovat oblíbené túry minimálně 2-3 týdny předem. Nejpopulárnější túry v malých skupinkách, zejména ty s vysokým hodnocením, bývají vyprodané i měsíc dopředu. Pro specializované zážitky jako soukromé kurzy vaření s renomovanými šéfkuchaři nebo exkluzivní degustace vín je ideální rezervovat s předstihem 4-6 týdnů. Mimo hlavní sezónu (listopad až březen, s výjimkou vánočního období) je situace uvolněnější a rezervace týden předem bývá dostačující. Pokud cestujete ve větší skupině (5 a více osob), doporučujeme rezervovat v dostatečném předstihu bez ohledu na sezónu, neboť kapacita skupinových túr je omezená. Pro maximální flexibilitu využijte platformy jako viator.com, které často nabízejí bezplatné storno až 24 hodin před začátkem aktivity. V případě zájmu o specifické gastronomické zážitky, například návštěvy michelin restaurací nebo degustace vzácných vín, kontaktujte provozovatele co nejdříve, ideálně hned po stanovení termínu vaší cesty do Říma.

Lze spojit food tour s návštěvou římských památek?

Kombinované túry propojující gastronomické zážitky s návštěvou kulturních památek představují jednu z nejefektivnějších možností, jak poznat Řím. Tyto zážitky šetří váš čas a současně obohacují návštěvu památek o kulinářský rozměr. Mnoho provozovatelů nabízí specializované prohlídky, kde ochutnávky strategicky doplňují návštěvy historických míst. Popularitě se těší zejména kombinace prohlídky Kolosea s následnou degustací římských specialit v přilehlé čtvrti Monti, nebo túry spojující Vatikánská muzea s obědem v tradičních podnicích čtvrti Prati. Zajímavé jsou také večerní prohlídky, kdy po setmění navštívíte osvětlené památky jako Fontánu di Trevi či Pantheon a mezi jednotlivými zastávkami ochutnáváte místní speciality. Pro zájemce o archeologické památky existují túry kombinující Forum Romanum s tradičním římským obědem připraveným podle starověkých receptů. Mnohé túry jsou tematicky propojené - například historie židovského ghetta s ochutnávkou židovsko-římské kuchyně, nebo procházka po barokních náměstích spojená s degustací kávy a zákusků v historických kavárnách. Tyto kombinované zážitky vedou zkušení průvodci s dvojí specializací na historii i gastronomii, což zajišťuje kvalitní informace z obou oblastí.

Jaké jsou nejlepší sezónní speciality v římské kuchyni?

Římská kuchyně se vyznačuje silnou sezónností a každé období roku nabízí specifické gurmánské zážitky. Na jaře doporučujeme vychutnat čerstvé artyčoky, které se připravují dvěma tradičními způsoby - Carciofi alla Romana (dušené s česnekem, petrželí a mátou) nebo Carciofi alla Giudia (křupavě smažené). Jarní sezóna také přináší čerstvé boby (fave), chřest a výtečné jahody z nedalekého Nemi. Letní měsíce jsou ideální pro lehčí pokrmy jako zeleninové antipasti, bruschetta s čerstvými rajčaty a bazalkou nebo chladná polévka panzanella. V tomto období si nenechte ujít různé variace na meloun s prosciuttem a vynikající letní ovoce jako broskve či nektarinky. Podzim je gastronomickým vrcholem roku s hříbky porcini, lanýži (zejména bílými) a sezónou zvěřiny. Typickým podzimním pokrmem je risotto s hříbky nebo pasta s lanýžovou omáčkou. Zima přináší teplé a syté pokrmy jako Trippa alla Romana (dršťky), Coda alla Vaccinara (dušený volský ocas) nebo bohaté polévky s fazolemi a obilovinami. Zimní specialitou je také Puntarelle - speciálně upravený druh čekanky s ančovičkovou zálivkou. Od prosince do února můžete ochutnat vynikající artyčoky z Lazia ve druhé sezóně. Vánoční období nabízí sladké speciality jako panettone a pandoro.

Praha
Letiště Řím-Fiumicino

Doprava

z/na
Nejlevnější, ale  pomalá dopravaAutobusKoupit jídenku od 7 EUR / cca 180 Kč
O něco dražší, ale rychlejší dopravaVlakKoupit jízdenku od 8 EUR / cca 200 Kč
Nejpohodlnější dopravaTaxiZarezervovat taxi od 40 EUR
Nejflexibilnější dopravaPůjčení autaPorovnat nabídky aut