Průvodce / Severní Amerika / Mexiko / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Mexiku

Mexická kuchyně – chuťový ohňostroj, který si zamilujete

Mexická gastronomie dávno překročila hranice své domoviny a stala se celosvětovým fenoménem. Ale věřte nám – to, co znáte z českých "mexických" restaurací, je jen matný odlesk skutečné mexické kuchyně. Pravá mexická kuchyně je mnohem víc než jen nachos a tacos. Jde o bohatou mozaiku chutí a vůní, která se región od regiónu liší a překvapuje svou rozmanitostí. Od pikantních salsy a guacamole po sladké churros, od pouliční kuchyně po špičkové restaurace oceněné michelinskými hvězdami – Mexiko nabízí gurmánský zážitek, který jen tak nezapomenete.

Během let jsme Mexiko křížem krážem procestovali a ochutnali jsme vše od stánků na okrajích silnic po luxusní restaurace. V tomto průvodci vám přinášíme naše osvědčené tipy na to nejlepší, co mexická kuchyně nabízí, od Yucatánu po Baja California.

Kde se v Mexiku nejlépe najíst

Mexiko je obrovská země s výrazně odlišnými gastronomickými regiony. Každá oblast si hýčká své kulinářské tradice a speciality, které reflektují místní suroviny, kulturní vlivy a historii. Pokud jste skutečný gurmán, doporučujeme vám navštívit co nejvíce regionů, abyste poznali autentickou chuť mexické kuchyně v celé její pestrosti.

Ciudad de México (CDMX)

Hlavní město je neoficiálním kulinářským epicentrem země, kde najdete vše od pouličních stánků po luxusní podniky oceněné michelinskými hvězdami. Mexico City vám nabídne průřez kuchyní celé země na jednom místě.

  • Levný podnik: El Huequito – legendární podnik specializující se na tacos al pastor (marinované maso krájené z rožně podobného kebabu). Jedna porce vás vyjde na 60-100 MX$.
  • Doporučený podnik: Contramar – vyhlášená restaurace zaměřená na mořské plody, kde musíte ochutnat jejich slavný grilovaný pstruh s chilli a petrželí. Počítejte s 300-600 MX$ za osobu.
  • Luxusní zážitek: Pujol – jedna z nejlepších restaurací Latinské Ameriky, kde šéfkuchař Enrique Olvera přetváří tradiční mexickou kuchyni do moderních uměleckých děl. Degustační menu stojí kolem 2000-3000 MX$.

Oaxaca

Region Oaxaca je považován za gastronomické srdce Mexika. Je domovem sedmi různých druhů mole (komplexní omáčky), chapulines (jedlých kobylek) a mezcalu. Pokud jste skutečný foodie, Oaxaca je povinnou zastávkou.

  • Levný podnik: Mercado 20 de Noviembre – tržnice, kde si můžete nechat připravit čerstvé maso na grilu a doplnit ho přímo od okolních stánků. Oběd vás vyjde na 100-150 MX$.
  • Doporučený podnik: Casa Oaxaca – vyhlášená restaurace s nádhernou střešní terasou a skvělým výhledem na Santo Domingo. Dají vám připravit salsu přímo u stolu. Počítejte s 400-700 MX$ na osobu.
  • Luxusní zážitek: Criollo – restaurace šéfkuchaře Luise Arellana, kde ochutnáte degustační menu z lokálních sezónních surovin. Ceny se pohybují kolem 1200-1800 MX$.

Yucatán a Riviera Maya

Kuchyně poloostrova Yucatán je silně ovlivněna mayskou tradicí a využívá unikátní ingredience jako je achiote (annatto) a kyselé pomeranče. Je méně pálivá než zbytek Mexika, ale stejně intenzivní v chutích.

  • Levný podnik: El Fogón v Playa del Carmen – autentické tacos al pastor za přijatelné ceny, oblíbené mezi místními. Počítejte s 80-150 MX$ za jídlo.
  • Doporučený podnik: La Chaya Maya v Méridě – perfektní místo, kde ochutnáte tradiční yucatánské speciality jako cochinita pibil (marinované vepřové maso) nebo papadzules (vejce v dýňové omáčce). Ceny kolem 200-400 MX$ na osobu.
  • Luxusní zážitek: Hartwood v Tulumu – restaurace pod širým nebem, která spoléhá na lokální suroviny a přípravu na otevřeném ohni. Rezervace nutná měsíce dopředu. Večeře stojí přibližně 1000-1500 MX$.

Jalisco a Guadalajara

Guadalajara se pyšní typickými jídly jako jsou tortas ahogadas (sendviče "utopené" v chilli omáčce) a birria (pikantní dušené maso). Region je také domovem tequily a mariachi hudby – perfectní kombinace pro nezapomenutelný večer.

  • Levný podnik: Tortas Ahogadas El Güerito – ikonický podnik specializovaný na "utopené sendviče". Jedna porce vás vyjde na 60-90 MX$.
  • Doporučený podnik: La Tequila – restaurace s obrovským výběrem tequil a skvělou moderní mexickou kuchyní. Počítejte s 300-500 MX$ na osobu.
  • Luxusní zážitek: Alcalde – elegantní podnik oceněný jako jedna z nejlepších restaurací Latinské Ameriky. Šéfkuchař Francisco Ruano kombinuje tradiční a moderní přístupy. Degustační menu stojí kolem 1500-2000 MX$.

Co musíte ochutnat

Mexická kuchyně je mnohem rozmanitější, než byste čekali. Zapomeňte na všechny stereotypy a objevte autentické chutě, které vás překvapí. Zde jsou nepostradatelné pokrmy, které byste měli v Mexiku určitě ochutnat:

Tacos al Pastor

Inspirované blízkovýchodním kebabem, který do Mexika přinesli libanonští přistěhovalci. Tenké plátky marinovaného vepřového masa jsou vrstveny na svislý rožeň, pomalu opékány a krájeny přímo do kukuřičné tortilly. Servírují se s čerstvým koriandrem, cibulí a kouskem ananasu. Jsou tak dobré, že i místní si je často dávají jako pozdní večeři po pár drincích.

Cochinita Pibil

Tradiční yucatánská specialita – vepřové maso marinované v kyselé pomerančové šťávě a annatto (achiote), které dává pokrmu charakteristickou oranžovou barvu. Maso se tradičně zabalí do banánových listů a pomalu peče v zemní jámě. Podává se s pickles z červené cibule.

cochinita pibil mexiko

Mole Poblano

Komplexní omáčka obsahující desítky ingrediencí včetně chilli, čokolády, ořechů a koření. Tradičně se připravuje několik dní a podává se s kuřecím masem. Existuje mnoho regionálních variant – v Oaxace najdete dokonce sedm různých druhů mole, od černé přes červenou, žlutou až po zelenou.

Chiles en Nogada

Patriotický pokrm v barvách mexické vlajky – zelené poblano papričky plněné směsí masa a ovoce, polité bílou omáčkou z vlašských ořechů a ozdobené zrníčky červeného granátového jablka. Podává se hlavně v srpnu a září kolem oslav nezávislosti Mexika.

Pozole

Vydatná polévka z hominy (speciálně upravené kukuřice), masa (většinou vepřového) a koření. Existuje v červené, bílé a zelené variantě podle použitých chilli papriček. Servíruje se s čerstvou zeleninou, limetkou, chilli, oreganem a kukuřičnými chipsy.

Churros

Sladké smažené těsto posypané skořicí a cukrem. V Mexiku se často jí k snídani s horkou čokoládou na namáčení. Místní verze je obvykle měkčí a méně sladká než španělská.

Churros mexiko

Kulinářské zážitky

Neomezujte se jen na restaurace – některé z nejlepších gastronomických zážitků v Mexiku můžete získat při aktivním zapojení do místní kultury stravování. Je to nejlepší způsob, jak skutečně porozumět tomu, co mexická kuchyně znamená.

Kurzy vaření

Naučte se připravovat autentická mexická jídla od zkušených místních kuchařů. Většina kurzů začíná návštěvou tržnice, kde se dozvíte vše o ingrediencích, a končí společnou večeří s připravenými pokrmy. Tyto kurzy najdete po celé zemi, ale obzvláště doporučujeme ty v Oaxace a Mexico City.

Můžete si vybrat z mnoha možností na getyourguide.com, kde jsou k dispozici kurzy pro začátečníky i pokročilé, často s možností ochutnávky mezcalu nebo tequily.

Food tours s místními průvodci

Žádný průvodce ani blog nemůže nahradit znalosti a doporučení místních. Prohlídky s důrazem na jídlo vám pomohou objevit podniky, které byste jako turista možná minuli. V Mexico City nevynechte food tour po čtvrti Roma nebo Condesa, v Pueble se zaměřte na prohlídku s ochutnávkou různých druhů mole.

Na getyourguide.com najdete prohlídky od několikahodinových procházek až po celodenní gastronomické zážitky.

Elotes mexiko

Mezcal a tequila tasting

Mezcal zažívá v posledních letech celosvětový boom, ale nikde ho neochutnáte lépe než v jeho domovině. V Oaxace můžete navštívit malé rodinné palírny (palenques), kde se dozvíte vše o procesu výroby a ochutnáte různé druhy. Pro milovníky tequily doporučujeme exkurzi v oblasti Tequila v Jaliscu, kde můžete navštívit i Blue Agave Fields (Světové dědictví UNESCO).

Náš tajný tip: Vyhněte se turistickým podnikům, které servírují mezcal s červíkem (gusano). Jde o marketingový trik pro turisty – kvalitní mezcal se takto nepodává!

Nejlepší levné restaurace

Mexiko je rájem pro cestovatele s omezeným rozpočtem. Některá z nejchutnějších jídel pochází právě z pouličních stánků a malých rodinných podniků. Nejlevnější a zároveň nejautentičtější jídlo najdete na trzích a u pouličních prodejců, takzvaných "taquerías" a "comedores".

V centrech měst

  • La Casa de Toño (Mexico City) – síť restaurací nabízející vynikající pozole, flautas a další mexické speciality za skvělé ceny. Plnohodnotný oběd pořídíte za 100-180 MX$.
  • El Califa de León (Mexico City) – legendární stánek s tacos, kde se platí za každé jídlo zvlášť. Jedno taco stojí kolem 20-35 MX$.
  • Tacos Álvaro Obregón (Guadalajara) – místními milovaný stánek s tacos kde pořídíte pět tacos za cenu kolem 100 MX$.

Mimo centra

  • Taquería El Farolito (Mexico City, čtvrť Polanco) – klasická taquería známá svými tacos al pastor a suadero (hovězí hrudí). Pět tacos vás vyjde na přibližně 120-150 MX$.
  • La Guerrerense (Ensenada) – stánek s mořskými plody, který proslavil šéfkuchař Anthony Bourdain. Jejich ceviches a tostadas patří k tomu nejlepšímu, co můžete v Mexiku ochutnat, a přitom stojí jen 30-80 MX$ za kus.
  • El Pescadito (Mexico City, různé lokality) – síť specializovaná na rybí tacos. Jedno taco stojí kolem 35-45 MX$.

Nejlepší poměr cena/kvalita

Pokud hledáte střední cestu mezi pouličním jídlem a luxusními restauracemi, Mexiko nabízí spoustu podniků, kde za rozumnou cenu dostanete vynikající gastronomický zážitek.

V centrech měst

  • El Cardenal (Mexico City) – tradiční mexická restaurace známá svou snídaňovou nabídkou a čokoládou. Obzvláště vynikající jsou jejich čerstvě pečené sladké pečivo (conchas) s domácí smetanou. Počítejte s 200-400 MX$ na osobu.
  • Los Danzantes (Oaxaca) – stylová restaurace s nádherným výhledem na kostel Santo Domingo, kde můžete ochutnat moderní interpretace klasických oaxackých jídel. Večeře vás vyjde na 350-550 MX$.
  • El Bajío (Mexico City, různé lokality) – síť restaurací nabízející tradiční jídla z různých regionů Mexika. Servírují jedny z nejlepších enchiladas ve městě. Ceny kolem 250-450 MX$ na osobu.

Mimo centra

  • Mariscos El Altata (Puerto Vallarta) – skvělá restaurace specializující se na mořské plody. Jejich ceviche a sopa mariscos (polévka z mořských plodů) jsou vyhlášené. Hlavní jídlo stojí 150-300 MX$.
  • El Hidalguense (Mexico City, čtvrť Roma) – restaurace specializující se na barbacoa (pomalu pečené maso) podávanou tradičním způsobem. Otevřeno pouze pátek-neděle. Porce pro dvě osoby stojí kolem 400-500 MX$.
  • Café de Tacuba (Mexico City) – historická restaurace fungující od roku 1912, kde můžete ochutnat tradiční mexickou kuchyni v nádherném prostředí s live mariachi hudbou. Průměrná cena 300-500 MX$ na osobu.

Mexická quesadilla s kuřecím masem, sýrem a paprikou

Nejlepší luxusní restaurace

Mexiko v posledních letech zaznamenalo gastronomický boom a řada jeho restaurací se pravidelně umisťuje v žebříčcích nejlepších podniků světa. Pokud si chcete dopřát kulinářský zážitek na nejvyšší úrovni, máte z čeho vybírat.

V centrech měst

  • Pujol (Mexico City) – vlajková loď mexické vysoké gastronomie vedená šéfkuchařem Enrique Olverou. Jejich degustační menu zahrnuje ikonický "mole madre, mole nuevo" – kreaci, kde se potkává čerstvé mole s mole starým přes 1500 dní. Degustační menu stojí kolem 2500-3500 MX$ na osobu, rezervace nutná měsíce dopředu.
  • Quintonil (Mexico City) – restaurace Jorgeho Valleja a Alejandry Flores, kde menu staví na čerstvých sezonních surovinách a často využívá málo známé domorodé rostliny. Cena za degustační menu se pohybuje kolem 2300-3000 MX$.
  • Sud 777 (Mexico City) – šéfkuchař Edgar Núñez kombinuje evropské techniky s mexickými ingrediencemi a vytváří moderní, vizuálně ohromující pokrmy. Počítejte s 1800-2500 MX$ na osobu.

Mimo centra

  • Corazón de Tierra (Valle de Guadalupe) – farma-restaurace v mexickém vinařském údolí, kde šéfkuchař Diego Hernández vytváří degustační menu z ingrediencí vypěstovaných přímo na místě. Menu stojí kolem 1500-2000 MX$.
  • Cocina de Autor (Playa del Carmen) – dvě michelinské hvězdy v luxusním resortu Grand Velas, kde šéfkuchař nabízí avantgardní pohled na mexickou kuchyni. Degustační menu s párováním vín vyjde na 2500-3500 MX$.
  • Flora Farms (San José del Cabo) – organická farma s restaurací, kde se menu mění podle toho, co se právě sklízí. Večeře stojí přibližně 800-1500 MX$ na osobu a je nutné rezervovat s předstihem.

Události pro gurmány

Načasujte svou cestu tak, abyste mohli zažít některou z velkých gastronomických událostí, které se v Mexiku konají průběžně celý rok.

Morelia Festival Internacional de Gastronomía

Každoroční událost konaná v nádherném koloniálním městě Morelia, kde se setkávají špičkoví šéfkuchaři z celé země i světa. Festival obvykle trvá 10 dní v listopadu a nabízí ochutnávky, workshopy, konference a speciální večeře.

Festival Sabor es Polanco

Víkendový festival v Mexico City, kde můžete ochutnat jídla z nejlepších restaurací ve městě na jednom místě. Koná se obvykle v březnu a kromě jídla nabízí i ochutnávky vín, mezcalu a tequily.

Puerto Vallarta Gourmet Festival

Desetidenní festival probíhající v listopadu, který přiláká šéfkuchaře z celého světa, aby spolupracovali s místními restauracemi a vytvářeli speciální menu. Zahrnuje také ochutnávky vín, tequily a mexických likérů.

Todo Sobre El Chile Festival

Festival věnovaný chilli papričkám a jejich nepřebernému využití v mexické kuchyni. Koná se obvykle v březnu v Pueble a nabízí nepřeberné množství sals, mole a dalších pikantních specialit.

Ceny a jak ušetřit

Mexiko nabízí jídlo pro každý rozpočet – od pouličních tacos za pár pesos až po degustační menu v nejlepších restauracích. Zde je přehled, s jakými cenami můžete počítat:

  • Pouliční stánky a trhy: 15-40 MX$ za taco, 60-120 MX$ za plnohodnotné jídlo
  • Levné restaurace: 100-200 MX$ za hlavní jídlo
  • Restaurace střední třídy: 200-500 MX$ za hlavní jídlo
  • Luxusní restaurace: 600-1500 MX$ za hlavní jídlo, 2000-3500 MX$ za degustační menu

Jak ušetřit na jídle v Mexiku

  • Jezte tam, kde jedí místní – vyhněte se turistickým restauracím a vydejte se do míst, kde jsou plno Mexičané. Jídlo bude nejen autentičtější, ale i levnější.
  • Využijte "comida corrida" – polední menu, které nabízí mnoho restaurací. Za pevnou cenu (obvykle 100-200 MX$) dostanete polévku, hlavní jídlo, dezert a nápoj.
  • Nakupujte na trzích – pokud máte k dispozici kuchyň, nakupte čerstvé suroviny na místním trhu. Je to nejen ekonomické, ale i skvělý kulturní zážitek.
  • Sdílejte porce – v mnoha mexických restauracích jsou porce dost velké na to, aby se o ně podělily dva lidé, zejména pokud jde o pořádnou mísu pozole nebo velké tlacoyos.
  • Snídejte vydatně – tradiční mexická snídaně je často tak sytá, že vám vydrží až do večeře. Vyzkoušejte chilaquiles, huevos rancheros nebo machaca con huevo.

Náš tajný tip: V Mexico City navštivte Mercado San Juan v sobotu dopoledne. Nejenže najdete čerstvé potraviny za skvělé ceny, ale mnoho stánků nabízí i malé ochutnávky zdarma, takže můžete ochutnat různé druhy sýrů, ovoce a dalších specialit, aniž byste utratili peso.

Mexická kuchyně je fascinující směsicí barev, vůní a chutí, která odráží bohatou kulturní historii země. Ať už jste milovníci pikantních jídel, nebo dáváte přednost mírnějším chutím, v Mexiku si každý najde to své. Stačí se jen vydat mimo turistické zóny, následovat místní a nechat se unést na kulinářském dobrodružství, na které nikdy nezapomenete. ¡Buen provecho!

Co dělat v Mexiku

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 4.5.2025