Kde se najíst na Ibize
Mezi nejlépe hodnocené restaurace servírující tradiční kuchyni patří například The Boat House (Sant Vicent de sa Cala), Tapas Restaurant & Garden Bar (Sant Antoni de Portmany) nebo Caos Ibiza (Santa Eulalia del Río). Pokud na Ibizu míříte mimo hlavní sezonu, doporučujeme si ověřit otevírací dobu.
I Ibiza má jedno prvenství, co se gastronomie týče. Najdete zde totiž nejdražší restauraci na světe. Restauraci Sublimotion v Sant Josep de sa Talaia provozuje 2hvězdičkový michelinský šéfkuchař Paco Roncero, který při vaření využívá molekulární gastronomii. Průměrná cena za jídlo se zde pohybuje okolo 1 900 EUR.
Národní kuchyně a co musíte ochutnat
Tradiční kuchyně je velmi jednoduchá a zahrnuje i typické španělské speciality. Využívá suroviny, které jsou dobře dostupné a patří mezi ně ryby, mořské plody, maso, olivový olej, ovoce, víno i mandle. Z bylinek se na dochucování používá anýz, šafrán, skořice nebo máta.
K snídani můžete ochutnat tortilla espanola, což je bramborová omeleta s vejci, tradiční chléb s česnekovou pastou alioli nebo třeba slaný koláč. Mezi oblíbené polévky patří sopa marinera a sopa pescado, jejíž hlavními ingrediencemi jsou mořské plody. Ve Španělsku nezapomeňte ochutnat i tradiční studenou polévku gazpacho.
Z hlavních chodů určitě vyzkoušejte španělskou paellu nebo její obdobu arroz de marinera. Tento pokrm se připravuje z rýže, mořských plodů nebo masa, koření a zeleniny. Ochutnat můžete i sofrit pagès, typický farmářský pokrm "z jednoho hrnce". V hrnci se pomalu dusí několik druhů masa, brambory, česnek a šafrán. Místní specialitou je i borrida de rajada, kousky rejnoka s česnekovou omáčkou a mandlemi.
Můžete vyzkoušet i tradiční španělské dezerty, jako například flaó, koláč ze smetanového sýra s mátou a anýzem. Nenechte si ujít ani koláčky z mandlí magdalenas de almendras, buñuelos - smažené koblihy ve tvaru kroužků a typické španělské churros.
Z nápojů jsou velmi oblíbené bylinkové likéry, mezi které patří Hierbas Ibicencas (s chutí po anýzu), Frígola (příchuť tymiánu) nebo Palo (hořký likér z chinovníku). Uniknout by vám neměla ani typická španělská sangría nebo místní vína Vins de la terra Eivissa. Pokud jste spíše pivaři, ochutnejte španělské pivo Estrella nebo San Miguel.
Ceny v restauracích
Ceny v místních restauracích jsou vyšší než u nás. Za jídlo v levnější restauraci zaplatíte přibližně 350 Kč. Pivo v restauraci vás vyjde na 50 Kč. Pokud si budete chtít dopřát tříchodové menu, zaplatíte v průměru 900 Kč. V rychlém občerstvení se najíte za 150 Kč.
Pokud stravování v restauraci po celou dobu pobytu neplánujete. Doporučujeme si rezervovat ubytování s kuchyňkou a nakupovat v místních supermarketech. Řetězec Mercadona má srovnatelné ceny s ČR.
Získejte 550 Kč slevu do restaurací
Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč).
Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít. TOP 10 nejlepších restaurací na Ibize naleznete zde.