Průvodce / Evropa / Česká republika / Praha / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Praha

Praha – město, kde historie a gastronomie jdou ruku v ruce

Praha už dávno není jen městem piva a knedlíků. Česká metropole prošla v posledních letech gastronomickou revolucí a dnes nabízí kulinářské zážitky, které uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Tradiční české hospody stojí po boku moderních podniků s mezinárodní kuchyní, michelinských restaurací i trendy bister. Ať už hledáte autentické české pokrmy nebo toužíte ochutnat něco ze světové kuchyně, Praha vás rozhodně nezklame. V našem průvodci vám ukážeme, kde najít ty nejlepší gastronomické zážitky, které Praha nabízí – od útulných hospůdek až po luxusní podniky oceněné prestižními gastronomickými cenami.

Kde se v Praze a okolí nejlépe najíst

Praha je rozdělena do několika gastronomicky zajímavých oblastí, kde každá nabízí trochu jiný zážitek. Od turistického centra přes hipsterské čtvrti až po skryté poklady v okrajových částech města – všude najdete něco, co stojí za ochutnání. Objevování pražské gastronomické scény je jako procházka časem – v jedné ulici můžete najít staletou pivnici s tradičními českými pokrmy a o pár kroků dál narazíte na moderní podnik nabízející fusion kuchyni nebo skandinávské delikatesy. Pojďme se podívat na jednotlivé oblasti a jejich gastronomické poklady.

shutterstock_2347019071.jpg

Staré Město a Malá Strana

Historické centrum Prahy je sice plné turistických pastí, ale skrývá i opravdové gastronomické perly. Musíte však vědět, kam jít, abyste se vyhnuli předraženým podnikům s průměrným jídlem.

  • Levná volba: Naše Maso – řeznický butik s vynikající nabídkou masových sendvičů a polévek
  • Doporučený podnik: Lokál – síť restaurací nabízející tradiční českou kuchyni s dokonale ošetřeným pivem Pilsner Urquell
  • Luxusní zážitek: Field – michelinská restaurace kombinující tradiční české suroviny s moderní gastronomií

Vinohrady a Žižkov

Tyto čtvrti jsou proslulé svou živou atmosférou a nabízejí skvělý mix kaváren, bister a restaurací, kde se potkávají místní i zahraniční návštěvníci hledající autentičtější zážitky mimo hlavní turistické trasy.

  • Levná volba: Bistro Střecha – komunitní bistro s výbornou nabídkou jídel za přátelské ceny
  • Doporučený podnik: Dish – moderní fine dining restaurace v srdci Vinohrad
  • Luxusní zážitek: La Degustation Bohême Bourgeoise – michelinská restaurace inspirovaná českou kuchyní 19. století

Karlín a Holešovice

Kdysi industriální čtvrti se během posledních let proměnily v trendy oblasti plné moderních podniků, kde se nebojí experimentovat s gastronomií.

  • Levná volba: Eska – pekárna a restaurace v bývalé továrně, kde si můžete dopřát výborný oběd nebo jen kávu a domácí pečivo
  • Doporučený podnik: Sansho – asijská restaurace se zaměřením na udržitelnost a nose-to-tail přístup
  • Luxusní zážitek: VELTLIN – vinný bar specializující se na přírodní vína z bývalého Rakouska-Uherska

Praha-západ (Dejvice, Břevnov)

Klidnější rezidenční čtvrti s množstvím skrytých gastronomických pokladů, které objevíte mimo hlavní turistické trasy.

  • Levná volba: Pekárna Praktika – vynikající pekárna a bistro s nabídkou snídaní a obědů
  • Doporučený podnik: Café Savoy – elegantní kavárna v secesním stylu s bohatou nabídkou jídel a dezertů
  • Luxusní zážitek: Benjamin – restaurace zaměřená na moderní českou kuchyni s důrazem na lokální suroviny

Co musíte ochutnat

Česká kuchyně je mnohem pestřejší, než si většina návštěvníků myslí. Ano, najdete zde vydatná masa s knedlíky, ale i jemnější pokrmy a dezerty, které stojí za ochutnání. Během vašeho pobytu v Praze byste rozhodně měli vyzkoušet alespoň některé z těchto tradičních českých pokrmů:

  • Svíčková na smetaně – hovězí maso v krémové omáčce z kořenové zeleniny, podávané s knedlíky, brusinkami a šlehačkou
  • Guláš – hustá masová polévka/omáčka s paprikou, podávaná s knedlíky nebo chlebem
  • Smažený sýr – smažený blok eidamu nebo hermelínu, česká klasika servírovaná s hranolky a tatarskou omáčkou
  • Kulajda – tradiční krémová polévka s houbami, koprem a zastřeným vejcem
  • Trdelník – ačkoli není původně český, stal se ikonickým pražským pouličním jídlem – válcové těsto pečené nad ohněm a obalené v cukru a skořici
  • České pivo – Pilsner Urquell, Budvar nebo menší řemeslné pivovary

Náš tajný tip: Místo trdelníku, který se stal turistickou atrakcí, vyzkoušejte tradiční české koláče nebo buchty, které jsou autentičtější a často chutnější. Najdete je v mnoha pekárnách po celém městě.

shutterstock_1700890738.jpg

Kulinářské zážitky

Praha nabízí víc než jen dobré jídlo – můžete si zde dopřát i jedinečné gastronomické zážitky, které vaši návštěvu města povznesou na novou úroveň. Od food tours přes kurzy vaření až po degustační zážitky, nabídka je skutečně pestrá.

Gastronomické procházky

Jedním z nejlepších způsobů, jak objevit pražskou food scénu, je připojit se ke gastronomické procházce. S místním průvodcem navštívíte místa, která byste sami možná minuli, a dozvíte se mnoho zajímavostí o české kuchyni a pražské historii. Tyto procházky obvykle zahrnují zastávky v několika podnicích a ochutnávky různých pokrmů a nápojů. Getyourguide.com nabízí několik variant těchto procházek, od tradičních až po ty zaměřené na konkrétní speciality, jako je pivo nebo dezerty.

Kurzy vaření

Pokud si chcete domů odvézt nejen suvenýry, ale i schopnost připravit si česká jídla sami, zkuste kurz vaření. Naučíte se připravovat tradiční české pokrmy pod vedením zkušených kuchařů a často si odnesete i recepty, abyste mohli českou kuchyni přivézt i k vám domů. Kurzy obvykle zahrnují i společnou konzumaci připravených pokrmů a ochutnávku českých vín nebo piva.

Pivní zážitky

Česká republika je zemí piva a Praha nabízí mnoho způsobů, jak tento národní nápoj lépe poznat. Od pivních lázní přes degustace až po exkurze do pivovarů, milovníci piva si přijdou na své. Zvláště zajímavá je návštěva pivovaru U Fleků, kde se pivo vaří nepřetržitě více než 500 let, nebo procházka po minipivovarcích, které nabízejí řemeslná piva s netradičními příchutěmi.

Nejlepší levné restaurace

Jíst v Praze může být skutečně dostupné, pokud víte, kam jít. Existuje mnoho podniků, kde se najíte výborně a přitom neutratíte majlant. Vyhnout byste se měli především restauracím v bezprostřední blízkosti hlavních turistických atrakcí, kde jsou ceny často nepřiměřeně vysoké vzhledem ke kvalitě jídla.

V centru

  • Sisters Bistro – specialista na chlebíčky (tradiční české otevřené sendviče) v moderním pojetí
  • Bageterie Boulevard – síť bister s kvalitními bagetami inspirovanými různými kuchyněmi světa
  • Lokál Dlouhááá – tradiční česká jídla za rozumné ceny v srdci Starého Města
  • Havelská Koruna – samoobslužná jídelna s širokou nabídkou tradičních českých jídel za příznivé ceny

Mimo centrum

  • Potrefená Husa – síť hospod s dobrou nabídkou českých jídel a pivních specialit
  • Polévkárna Dobrá Polévka – specializuje se na domácí polévky, ideální pro rychlý a levný oběd
  • Vietnamese Street Food – autentická vietnamská kuchyně v tržnici Sapa nebo v některém z bister v centru města
  • U Slovinců – neokázalá hospoda s tradičními českými jídly za ceny pro místní

shutterstock_1534456715.jpg

Nejlepší poměr cena/kvalita

Tyto podniky nabízejí vynikající jídlo za přiměřené ceny – nejsou nejlevnější, ale kvalita pokrmů rozhodně odpovídá ceně a často ji i převyšuje.

V centru

  • Café Imperial – restaurace slavného šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha v nádherném prostředí secesní budovy
  • Café Louvre – historická kavárna s výbornou nabídkou jídel, kde kdysi sedával i Albert Einstein
  • Kantýna – moderní řeznictví a restaurace zaměřená na kvalitní maso
  • Mincovna – restaurace na Staroměstském náměstí zaměřená na moderní českou kuchyni

Mimo centrum

  • Eska – moderní restaurace v industriálním prostoru bývalé továrny v Karlíně
  • Café Savoy – elegantní kavárna s bohatou nabídkou snídaní, obědů i večeří
  • Kro Kitchen – specializuje se na vietnamský sandwich bánh mì a různé úpravy masa
  • Červený Jelen – velká restaurace v bývalé bankovní hale s nabídkou české i mezinárodní kuchyně

Nejlepší luxusní restaurace

Pro ty, kteří hledají výjimečný gastronomický zážitek, nabízí Praha i několik špičkových podniků, kde šéfkuchaři posouvají hranice kulinářského umění a experimentují s českými tradicemi i mezinárodními vlivy.

V centru

  • La Degustation Bohême Bourgeoise – michelinská restaurace s degustačním menu inspirovaným českou kuchyní 19. století
  • Field – další držitel michelinské hvězdy, kombinující moderní gastronomii s tradičními českými surovinami
  • V Zátiší – luxusní restaurace kombinující českou a indickou kuchyni v elegantním prostředí
  • Kalina Kampa – fine dining restaurace s důrazem na sezonní suroviny a tradiční techniky

Mimo centrum

  • Alcron – exkluzivní restaurace v hotelu Radisson Blu, specializující se na mořské plody
  • Benjamin – moderní česká kuchyně s důrazem na lokální a sezónní suroviny
  • Levitate – minimalistická restaurace nabízející inovativní pokrmy s asijskými vlivy
  • Aromi – autentická italská restaurace s vlastním dovozem čerstvých ryb a mořských plodů

Události pro gurmány

Praha hostí během roku několik gastronomických akcí, které stojí za návštěvu. Pokud máte možnost načasovat svou cestu tak, abyste se některé z nich zúčastnili, určitě to nebudete litovat.

  • Prague Food Festival (květen) – největší gastronomická akce v České republice, kde můžete ochutnat pokrmy od nejlepších šéfkuchařů
  • Pražské vinobraní (září) – oslava sklizně hroznů s degustací vín, moštu a tradičních pokrmů
  • Street Food Festival (různé termíny) – oslava pouličního jídla z celého světa na různých místech v Praze
  • Festival minipivovarů (červen) – příležitost ochutnat piva z malých řemeslných pivovarů z celé České republiky
  • Czech Food Expo (podzim) – veletrh zaměřený na kvalitní české potraviny a pokrmy
  • Adventní a vánoční trhy (prosinec) – kromě řemeslných výrobků nabízejí i širokou škálu tradičních českých vánočních pochoutek

Ceny a jak ušetřit

Ceny v pražských restauracích se mohou značně lišit v závislosti na lokalitě a typu podniku. V centru města, zejména v turistických oblastech, můžete očekávat vyšší ceny než v okrajových částech města.

  • Průměrné ceny v centru města:
    • Oběd v běžné restauraci: 150-300 Kč
    • Večeře pro dva v restauraci střední třídy: 800-1500 Kč
    • Luxusní večeře s vínem: od 2000 Kč na osobu
    • Půllitr piva: 50-80 Kč
  • Tipy, jak ušetřit:
    • Využívejte polední menu – mnoho restaurací nabízí výhodné obědové nabídky mezi 11:00 a 14:00
    • Jezte jako místní – restaurace dále od turistických tras nabízejí často lepší jídlo za nižší ceny
    • Prozkoumejte tržnice a food courty – například Manifesto Market nebo Vinohradský pavilon
    • Nakupujte potraviny v supermarketech nebo na farmářských trzích, pokud máte k dispozici kuchyni
    • Stáhněte si aplikace jako Restu nebo Slevomat, kde najdete slevy do restaurací

Náš tajný tip: Mnoho restaurací vyšší třídy nabízí výhodné degustační menu v období mimo hlavní sezónu nebo během gastronomických festivalů. Sledujte jejich webové stránky nebo sociální sítě, abyste o těchto nabídkách věděli.

Praha je město, kde se gastronomické zážitky setkávají s historií na každém kroku. Ať už hledáte autentickou českou kuchyni nebo moderní kulinářské trendy, určitě si zde najdete to své. Nebojte se experimentovat a objevovat – někdy ty nejlepší gastronomické zážitky najdete na těch nejméně očekávaných místech. Dobrou chuť!

Co dělat v Praha a okolí

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 9.6.2025