Aktivity / Evropa / Španělsko / Andalusie / Costa del Sol / Malaga / Málaga pro gurmány

Málaga pro gurmány

Poznejte Málagu a španělskou Andalusii skrze její vůně a chuti! Najdete zde nespočet skvěle hodnocených restaurací, kaváren i tapas barů, ve kterých ochutnáte vyhlášené místní speciality. Španělskou kuchyni můžete poznat do těch nejmenších detailů v rámci organizovaných food tour s místním průvodcem, který vás zavede na ochutnávku do místních podniků. 

Co musíte v Málaze ochutnat

Nejoblíbenější restaurace v Málaze

NázevPrůměrná cenaPoloha 
Restaurante Entremuros35 EURMapaMenu a rezervace
Freiduria Marisquería Moya30 EURMapaMenu a rezervace
La Ristobottega25 EURMapaMenu a rezervace
Helas Málaga20 EURMapaMenu a rezervace
Esquina Padilla20 EURMapaMenu a rezervace

Promo kód 500 Kč 

Ušetřit můžete díky mobilní aplikaci TheFork (App Store / Google Play). Pokud do aplikace zadáte promo kód 837A408B, získáte zdarma 1000 Yums (bodů), které následně můžete směnit za voucher v hodnotě 20 GBP. Aplikace často nabízí i další slevy a rezervaci je možné provést online. Pokud cestujete ve dvou, můžete partnerovi dát svůj promo kód a za doporučení získáte dalších 500 Yums (a on 1000 Yums). Pro využití slevy je nutné navštívit restauraci, která body "Yums" akceptuje (to je uvedeno v popisku restaurace).

Nejlepší Food Tours

Pokud chcete poznávání španělské gastronomie posunout na vyšší úroveň, vydejte se na organizovanou food tour s místním průvodcem. V rámci tohoto typu prohlídky se dozvíte spoustu informací o španělské gastronomii, místních specialitách a získáte doporučení, jaké podniky ve městě navštívit. Tyto prohlídky zahrnují i několik ochutnávek místních specialit. 

Málaga Tapas Crawl Rezervovat od 69 EUR
Málaga Wine and Tapas Tour with Tastings and Drinks Rezervovat od 59 EUR
Malaga: Tapas Tasting Tour Rezervovat od 69 EUR
Malaga: Foodie Tour of Atarazanas Market Rezervovat od 55 EUR

Ceny v restauracích a jak ušetřit 

Za jídlo v průměrné restauraci zaplatíte od 250 Kč. 

  • Pokud chcete nějaké to euro ušetřit, zamiřte do restaurací, které nejsou v blízkosti známých míst a památek. 
  • Před návštěvou zdejších podniků nezapomeňte prozkoumat nabídku na stránkách Groupon. To je obdoba českého Slevomatu a můžete zde najít zajímavé nabídky a slevové vouchery nejen do restaurací.

Co v Málaze ochutnat

Španělská kuchyně je opravdu rozmanitá a jednou z hlavních ingrediencí plody moře. Národním pokrmem je jednoznačně Paella, která zahrnuje mušle, krevety nebo chobotnice. Pokud mořské plody nejsou nic pro vás, můžete ochutnat i kuřecí verzi Paella de pollo. Oblíbeným způsobem stolování je španělské Tapas, což jsou malé jednohubky nebo talířky s nejrůznějšími sýry, ančovičkami, olivami či klobásami. Uniknout by vám neměla ani sladká tečka v podobě churros. Více informací o zdejší kuchyni se dozvíte ve článku "Španělsko - jídlo a pití".

Chystáte se do Malagy? S námi ušetříte!

Levné letenky najdete zde >

Levné zájezdy najdete zde >

Levné hotely najdete zde >

Levné výlety najdete zde >

Levný pronájem auta najdete zde >

Conversion widget

Nejčastější dotazy

Jaké jsou typické pokrmy, které musíme v Málaze ochutnat?

Málaga je skutečným rájem pro milovníky jídla a nabízí řadu jedinečných specialit. Mezi nejikoničtější patří "espeto de sardinas" - sardele grilované na bambusových špejlích nad žhavým uhlím přímo na plážích. Tento jednoduchý, ale vynikající pokrm je symbolem pobřežní gastronomie. Nevynechejte ani "ajoblanco" - studenou polévku z mandlí, česneku a olivového oleje, která je zvlášť osvěžující v horkých letních dnech. Dalšími místními delikatesami jsou "berenjenas con miel" (smažené lilky s medem), "gazpachuelo malagueño" (rybí polévka s majonézou), "porra antequerana" (hustší verze gazpacha) a "plato de los Montes de Málaga" - vydatný masový pokrm z hor nad městem. A samozřejmě, místní sladkosti jako "borrachuelos" (smažené sladké taštičky) nebo "tortas locas" si určitě zamilujete.

Kde najdeme nejlepší tapas bary v centru Málagy?

Historické centrum Málagy je protkané tapas bary různých stylů a cenových kategorií. Mezi nejlepší patří El Pimpi na Calle Granada, který je ikonickou institucí s tradičním andaluským designem a výborným výběrem tapas a vín. Nedaleko katedrály najdete La Cosmopolita, moderní bar s kreativním přístupem k tradičním receptům. Pro autentické mořské plody a čerstvé ryby navštivte Casa de Guardia, nejstarší bar ve městě založený v roce 1840, kde ochutnáte místní vína přímo ze sudu a k tomu ančovičky nebo krevety. V oblasti Soho vyniká Uvedoble Taberna, kde šéfkuchař Willy Moya vytváří moderní interpretace andaluských klasik. Pro tradiční tapas ve vynikající kvalitě zkuste také Los Gatos nebo Tapeo de Cervantes - zde si ale určitě rezervujte místo předem, protože jsou velmi populární u místních i turistů.

Kde se koná nejlepší rybí trh v Málaze a co tam můžeme ochutnat?

Nejlepším místem pro nákup a ochutnávku čerstvých ryb a mořských plodů je bezpochyby Mercado Atarazanas, historická tržnice v centru města. Tato krásná budova z 19. století s výraznou maurskou bránou nabízí nejen nádhernou atmosféru, ale především čerstvé mořské plody dovezené přímo z ranních úlovků. V části věnované rybám můžete ochutnat všechno od klasických sardinek po chobotnice, garnáty, mušle, tresky a mnoho dalších mořských specialit. Několik stánků uvnitř tržnice funguje jako bary, kde vám čerstvě připraví to, co si vyberete. Zvláště stojí za zmínku "conchas finas" (jemné mušle), které jsou místní specialitou, a "boquerones" (ančovičky) připravované na různé způsoby. Tržnice je otevřena od pondělí do soboty, obvykle od 8:00 do 15:00, ale nejlepší je přijít dopoledne, kdy je nabídka nejbohatší.

Jaká jsou nejlepší místa na ochutnávku vína v Málaze?

Málaga má bohatou vinařskou historii sahající až do 8. století. Pro ochutnávku místních vín, zejména sladkých fortifikovaných vín, doporučujeme navštívit Antigua Casa de Guardia z roku 1840, kde vám nalijí víno přímo ze sudu a účet napíší křídou na bar. Další skvělou volbou je Los Patios de Beatas, vinný bar s muzeem ve starobylé budově se dvěma patii, kde nabízejí více než 500 druhů vín a pořádají pravidelné degustace. Pro moderní přístup k vinařství navštivte Mainake Vinos & Gourmet, kde kromě vín ochutnáte i výborné tapas. Rozhodně stojí za to zajet i do oblasti Montes de Málaga, kde najdete vinařství jako Bodega Antigua Casa de Guardia nebo Dimobe, která nabízejí prohlídky a ochutnávky. Milovníci vína by neměli vynechat ani Museo del Vino de Málaga, kde se seznámíte s historií vinařství v regionu a ochutnáte tradiční vína jako Málaga Dulce, Seco, Moscatel nebo Pedro Ximénez.

Jaké kulinářské kurzy můžeme v Málaze navštívit?

Pro hlubší ponoření do andaluské kuchyně nabízí Málaga několik vynikajících kulinářských kurzů. Spain Food Sherpas pořádá kurzy vaření, které začínají návštěvou tržnice Atarazanas, kde nakoupíte čerstvé suroviny, a pokračují praktickou lekcí přípravy tradičních pokrmů jako paella, gazpacho nebo tortilla española. Cooking Ole specializující se na malé skupiny nabízí uvolněnou atmosféru a personalizovaný přístup při učení přípravy tapas a dalších místních specialit. Pro více exkluzivní zážitek vyhledejte Mimma's Kitchen, kde šéfkuchařka Mimma vede kurzy ve své soukromé kuchyni a zaměřuje se na rodinné recepty předávané z generace na generaci. Mnoho kurzů nabízí i varianty pro vegetariány nebo osoby s potravinovými alergiemi, stačí se zeptat při rezervaci. Kurzy obvykle trvají 3-4 hodiny a zahrnují degustaci připravených pokrmů, často doprovázených místním vínem.

Jaké jsou nejlepší restaurace s mořskými plody na pobřeží Málagy?

Pobřeží Málagy, známé jako "Costa del Sol", je proslulé svými výtečnými restauracemi s mořskými plody. V oblasti Pedregalejo, tradiční rybářské čtvrti, najdete řadu "chiringuitos" (plážových restaurací) jako El Cabra, kde připravují vynikající "espetos de sardinas" nad otevřeným ohněm přímo na pláži. O něco dál v El Palo stojí za návštěvu El Tintero, kde číšníci procházejí mezi stoly a nabízejí čerstvě připravené pokrmy z právě ulovených ryb - unikátní zážitek v aukčním stylu. Pro elegantnější zážitek zkuste Restaurante Maricuchi s výhledem na moře a specialitami jako "fritura malagueña" (smažené rybí assortiment). V centru města je vyhlášená restaurace Meson Mariano, která přes svou polohu dál od moře nabízí jedny z nejlepších rybích pokrmů ve městě. Pro skutečné gurmány doporučujeme Los Marinos José v nedalekém Fuengirole, která patří mezi nejlepší rybí restaurace v celém Španělsku a specializuje se na vzácné druhy mořských plodů.

Kde najdeme nejlepší churros a čokoládu v Málaze?

Snídaně složená z churros namáčených v husté horké čokoládě je v Málaze oblíbenou tradicí, a najít ty nejlepší ve městě je pro mnohé návštěvníky prioritou. Absolutní klasikou je Casa Aranda, založená v roce 1932, s několika pobočkami v centru města. Jejich tenké a křupavé churros se podávají s výjimečně kvalitní horkou čokoládou a jsou oblíbené jak u turistů, tak u místních. Další vynikající volbou je Café Central na Plaza de la Constitución, ikonická kavárna s více než stoletou historií, kde kromě churros můžete ochutnat i "tejeringos" - místní variantu podobnou churros. Pro méně tradiční, ale velmi chutné churros navštivte Chocolate con Churros Valor, součást známého španělského řetězce specializujícího se na čokoládu. Místní chodí často na churros po večírku jako ranní snídani, proto mnoho podniků otvírá velmi brzy ráno - například Casa Aranda od 7:00, což je ideální příležitost začít den autentickým španělským způsobem.

Co jsou to "espetos" a kde ochutnáme ty nejlepší v Málaze?

Espetos jsou ikonickým pokrmem Costa del Sol - jedná se o sardinky napíchnuté na bambusových špejlích a grilované nad žhavým uhlím v malých lodičkách naplněných pískem přímo na pláži. Tento jednoduchý, ale vynikající pokrm je dokonalým příkladem středomořské kuchyně, kde čerstvost a minimální úprava hrají hlavní roli. Nejlepší espetos najdete v tradičních chiringuitos (plážových restauracích) ve čtvrtích Pedregalejo a El Palo. Vynikající kvalitu nabízí El Cabra nebo Miguelito El Litri, kde místní "espeteros" (specialisté na přípravu espetos) dokonale ovládají umění grilování - sardinky musí být propečené, ale ne spálené, a podávají se jednoduše s citronem a někdy s trochou olivového oleje. Nejlepší sezóna pro espetos je od května do září, kdy jsou sardinky nejtučnější a nejchutnější. Tradičně se espetos jedí rukama, přičemž hlava sardinky směřuje nahoru - místní říkají, že takto ryba "neplave" v žaludku a lépe se tráví.

Jaké jsou typické dezerty a sladkosti z Málagy?

Málaga má bohatou tradici sladkostí, z nichž mnohé odrážejí maurský vliv s využitím mandlí, medu a skořice. Mezi nejznámější patří "borrachuelos", malé smažené koláčky namočené v medu a posypané cukrem, které jsou zvláště populární během Vánoc. "Tortas locas" jsou další oblíbenou sladkostí - vícevrstvé koláče s různými náplněmi včetně bílé čokolády a manga. V cukrárnách jako La Canasta nebo Casa Mira musíte ochutnat "bizcocho malagueño", nadýchaný koláč často ochucený citrusy nebo mandlemi. "Borrachillos" jsou mazlavé sladkosti namočené v likéru, zatímco "polvorones" a "mantecados" jsou typické vánoční sušenky s obsahem sádla. Zmrzlina je v Málaze také velkou tradicí, přičemž zmrzlinárny jako Casa Mira nabízejí jedinečné příchutě jako turron (nugát) nebo leche merengada (mléko se skořicí). Pro skutečné speciality oblasti navštivte Confitería La Mallorquina, která vyrábí tradiční sladkosti podle receptů z 19. století.

Jaké místní pokrmy můžeme ochutnat na vánočních trzích v Málaze?

Vánoční období v Málaze přináší jedinečné gastronomické zážitky, zejména na trzích, které se konají na hlavních náměstích jako Plaza de la Constitución a Plaza de la Merced. Mezi typické vánoční pokrmy patří "roscón de reyes", kulatý dort zdobený kandovaným ovocem a naplněný šlehačkou, který se tradičně jí na Tři krále (6. ledna). Na stáncích najdete také "turrón" (nugát) v různých podobách - od měkkého po tvrdý, s mandlemi, čokoládou nebo ovocnými příchutěmi. "Polvorones" a "mantecados" jsou křehké sušenky z mouky, sádla a cukru, které se doslova rozpadají v ústech. "Borrachuelos" (v překladu "malí opilci") jsou smažené sladkosti namočené v medu a často ochucené anýzem nebo sezamem. Nechybí ani kaštany pečené na otevřeném ohni a "churros con chocolate", které jsou v chladnějším období ještě oblíbenější. K pití si určitě dejte "vino dulce" (sladké malagské víno) nebo "anís" (anýzový likér), které dokonale doplňují sladkosti.

Jaké jsou nejlepší trendy restaurace v Málaze pro rok 2025?

Gastronomická scéna v Málaze prochází vzrušující transformací a pro rok 2025 se objevuje několik restaurací, které posunují místní kuchyni na novou úroveň. Restaurace BiBo vedená šéfkuchařem Dani Garcíou, držitelem michelinských hvězd, kombinuje andaluské tradice s mezinárodními vlivy a zaměřuje se na sdílené pokrmy v moderním prostředí. Kaleja, která získala svou první michelinskou hvězdu, nabízí moderní interpretaci malagské kuchyně s důrazem na sezónní produkty a inovativní techniky. Restaurace Ta-Kumi přináší fusion japonsko-středomořskou kuchyni s důrazem na čerstvé mořské plody, zatímco Erre & Urrechu nabízí baskickou kuchyni s andaluskými vlivy. V oblasti udržitelné gastronomie vyniká Aire, která pracuje výhradně s místními bio producenty a mění menu denně podle dostupnosti surovin. Restaurace Eboka zkouší experimentální přístup k tradičním receptům, zatímco Gorki se zaměřuje na moderní interpretace klasických tapas. Pro skutečné food nadšence, kteří hledají nevšední zážitek, je La Cosmopolita místem, kde můžete ochutnat degustační menu, které vypráví příběh regionální gastronomické historie.

Praha
Letiště Málaga

Doprava

z/na
Nejrychlejší dopravaVlak C12,3 EUR / cca 60 Kč
Alternativní dopravaAutobus linky A13 EUR / cca 80 Kč
Doprava z letiště k hoteluRozvoz z letiště k hoteluZarezervovat rozvoz od 200 Kč
Nejflexibilnější dopravaPůjčení autaZarezervovat auto
Nejpohodlnější dopravaTaxiObjednat taxi

Pokud si nechcete půjčovat auto, doporučujeme objednat rozvoz z letiště (obzvlášť, pokud nejste ubytováni přímo v Málaze). Cena se příliš neliší a autobus vás doveze až přímo k vašemu hotelu.

Pro bližší informace jsme pro vás připravili průvodce letištěm Málaga.