Aktivity / Evropa / Portugalsko / Porto / Porto pro gurmány

Porto pro gurmány

Porto pro gurmány - co ochutnat a tipy jak ušetřit

Porto je rájem pro gurmány, kteří chtějí ochutnat autentickou portugalskou kuchyni i mezinárodní speciality. Na své si přijdou milovníci ryb a mořských plodů, ale také masa, luštěnin a zeleniny. Pokud preferujete jídlo do ruky, město nabízí nespočet bister, kaváren a stánků s občerstvením, kde můžete ochutnat tradiční pochoutky jako jsou pasteis de nata nebo bifana. Za návštěvu stojí i místní trhy, kde najdete čerstvé suroviny a lokální produkty.

Jedinečným zážitkem jsou také vinné bary a sklepy ve Vila Nova de Gaia, kde můžete ochutnat slavné portské víno. Zmíněná oblast je plná historických vinařství, která nabízejí degustace a prohlídky sklepů.

Nejoblíbenější restaurace v Portu

NázevPoloha 
GrutaMapaMenu a rezervace
Meia-Nau PortoMapaMenu a rezervace
Apego RestauranteMapaMenu a rezervace
Culto ao BacalhauMapaMenu a rezervace
Fava TonkaMapaMenu a rezervace

Nejlepší food tours v Portu

Pokud chcete ochutnat to nejlepší, co Porto nabízí, doporučujeme se vydat na organizovanou food tour. S průvodcem navštívíte různé podniky, kde ochutnáte typická portugalská jídla a dozvíte se více o místní kuchyni a gastronomické historii. Tyto prohlídky probíhají obvykle v angličtině a nabídnou vám komplexní pohled na kulinářskou stránku Porta.

Vila Nova de Gaia: Ochutnávka portského vína s párováním sýrůRezervovat od 25 EUR
Porto 3-Hour Food and Wine Tasting TourRezervovat od 80 EUR
Porto Private Food and Drink Tasting Tour with LocalRezervovat od 100 EUR

Porto.jpeg

Ceny v restauracích a jak ušetřit

Ceny v restauracích v Portu jsou v porovnání s ostatními evropskými metropolemi příznivé. Za kompletní menu v běžné restauraci zaplatíte kolem 10-15 EUR. Jídlo v luxusnější restauraci vás může vyjít na 30-50 EUR na osobu, včetně nápojů. Sklenka portského vína stojí obvykle kolem 3-5 EUR.

Porto nabízí také různé možnosti, jak ušetřit. Levnější varianty jídel najdete v místních tavernách a bistrech, kde se podává tradiční portugalská kuchyně za přívětivé ceny. Mnoho podniků také nabízí polední menu za zvýhodněné ceny.

Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč). Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít.

Co v Portu ochutnat

Portugalská kuchyně je známá svou jednoduchostí a chutí, kde klíčovou roli hrají čerstvé suroviny. V Portu rozhodně ochutnejte francesinhu, což je sendvič plněný masem a klobásou, zalitý sýrem a pikantní omáčkou, podávaný s hranolky.

Mezi oblíbené místní polévky patří caldo verde, jednoduchá, ale chutná polévka z brambor, kapusty a klobásy chouriço. K ochutnání jsou také různé druhy ryb, například grilované sardinky nebo treska bacalhau na různé způsoby.

Sladkou tečkou po jídle mohou být pasteis de nata, malé koláčky z listového těsta plněné sladkým krémem, posypané skořicí.

Při návštěvě Porta nesmíte vynechat ochutnávku místního vína. V oblasti Vila Nova de Gaia najdete mnoho vinných sklepů, kde můžete degustovat různé druhy portského vína.

Více se dozvíte v kapitole “Jídlo a pití v Portu”.

Portugalské pečivo - pasteis de nata, jídlo.jpeg

Chystáte se do Porta? S námi ušetříte!

Levné letenky najdete zde >

Levné zájezdy najdete zde >

Levné hotely najdete zde >

Levné výlety najdete zde >

Levný pronájem auta najdete zde >

Conversion widget

Nejčastější dotazy

Jaké jsou typické pokrmy v Portu, které musíme ochutnat?

Porto je nejen město plné krásných budov a nádherných výhledů, ale také kulinářský ráj. Mezi místní speciality, které byste rozhodně neměli vynechat, patří francesinha – hutný sendvič s vrstvami masa, šunky a klobásy, přelitý pikantní omáčkou z piva a rajčat a zapečený se sýrem. Tento vydatný pokrm je skutečným symbolem místní kuchyně a najdete ho téměř v každé restauraci.

Dalším emblematickým jídlem je bacalhau, tedy treska na nejrůznější způsoby. Portugalci tvrdí, že mají 365 různých receptů, jeden na každý den v roce. V Portu je oblíbený zejména Bacalhau à Gomes de Sá (treska zapečená s bramborami, vejci a olivami) nebo Bacalhau à Brás (treska s bramborovými nudličkami a vejci).

Za ochutnání stojí také tripas à moda do Porto – dršťková polévka s bílými fazolemi, která dala obyvatelům města přezdívku tripeiros (jedlíci drštek). Legendárním dezertem je pak pastel de nata – křupavý koláček s krémovou vaječnou náplní, který skvěle doplňuje šálek silné portugalské kávy.

Kde najdeme nejlepší francesinha v Portu?

Francesinha je kultovní portuenský sendvič a výběr té "nejlepší" je předmětem místních vášnivých debat. Mezi osvědčené podniky patří Café Santiago, kde servírují jednu z nejautentičtějších verzí tohoto pokrmu. Jejich francesinha je dokonale vyvážená s vynikající omáčkou, která tvoří základ úspěchu tohoto jídla.

Dalším vyhlášeným místem je Brasão Cervejaria, stylový podnik s moderním přístupem k tradičnímu receptu. Jejich verze je oblíbená mezi mladší generací a turisty hledajícími o něco odlehčenější variantu.

Pro skutečně tradiční zážitek navštivte Café Majestic, ikonickou kavárnu s historickou atmosférou, nebo Bufete Fase, nenápadný lokál, kde podávají francesinha podle původní receptury už desítky let.

Milovníci kulinářských experimentů by měli vyzkoušet restauraci Yuko, která nabízí francesinha sushi – odvážnou fúzi portugalských a japonských chutí. Pokud upřednostňujete vegetariánskou stravu, Em Carne Viva podává výbornou bezmasou variantu.

Jaké vinné sklepy v Portu stojí za návštěvu?

Porto je neodmyslitelně spjato s portským vínem, které zraje ve sklepích v oblasti Vila Nova de Gaia na jižním břehu řeky Douro. Mezi nejznámější sklepy patří Caves Calem, kde kromě degustace můžete absolvovat interaktivní prohlídku s výkladem o historii portského vína. Vína zde jsou vynikající a průvodci velmi znalí.

Caves Sandeman je další ikonický sklep s charakteristickým logem "The Don" – siluetou muže v černém plášti a širokém klobouku. Nabízejí různé degustační sety včetně párování s čokoládou, což je zážitek, který si pamatujete dlouho.

Pro milovníky historie doporučujeme návštěvu Taylor's Port, jednoho z nejstarších sklepů založeného v roce 1692. Kromě ochutnávky kvalitních portských vín je zde nádherná zahrada s výhledem na město.

Caves Ferreira mají zajímavý příběh – v 19. století je vedla Dona Antónia Adelaide Ferreira, průkopnická podnikatelka, jejíž životní příběh je součástí prohlídky. Graham's nabízí zase jedny z nejpropracovanějších degustačních programů s možností ochutnávky velmi starých a vzácných portských vín.

Které kulinářské trhy v Portu bychom neměli minout?

Srdcem gastronomického života Porta je bezesporu Mercado do Bolhão, tradiční trh, který prošel rozsáhlou rekonstrukcí a znovu otevřel své brány v roce 2022. Tato dvojpatrová budova z 19. století je domovem desítek stánků s čerstvým ovocem, zeleninou, masem, rybami a místními specialitami. V horním patře najdete malé restaurace, kde si můžete dát autentické portugalské pokrmy přímo mezi místními.

Mercado Bom Sucesso je modernější tržnice, která kombinuje tradiční stánky s gastronomickými koncepty. Najdete zde řadu malých restaurací a barů, kde můžete ochutnat portugalské i mezinárodní pokrmy v příjemném prostředí. Je to skvělé místo pro večerní posezení u sklenky vína a tapas.

Mercado do Beira-Rio v Gaia je menší, ale autentický trh, kde nakupují především místní. Pokud chcete zažít skutečnou atmosféru portugalského nakupování, toto je ideální místo. Na trhu Bolhão Temporário najdete zase širokou nabídku regionálních produktů včetně sýrů, uzenin a konzervovaných ryb, které jsou skvělým suvenýrem.

Kam na nejlepší portské víno a jak ho správně degustovat?

Portské víno je pokladem regionu a jeho správná degustace je malým uměním. Začněte návštěvou některého z menších specializovaných vinných barů jako Vinologia nebo The Wine Box, kde znalý personál vám pomůže zorientovat se v různých typech portského. Nejběžnější jsou Ruby (mladé, ovocné), Tawny (zralejší, ořechové chuti), White (svěží, lehčí) a vzácné Vintage.

Pro skutečné poznání procesu výroby doporučujeme vydat se na celodenní výlet do údolí Douro, kde hrozny rostou na strmých terasovitých svazích. Společnosti jako Douro Valley Wine Tours nabízejí organizované výlety s návštěvou vinařství a degustacemi přímo u zdroje.

Při degustaci portského je důležité správné pořadí – začněte bílými a růžovými, postupujte k Ruby a končete Tawny nebo Vintage. Degustační sklenice by měla být menší než klasická sklenka na víno a naplněná přibližně do třetiny. Portské servírujte o něco teplejší než běžné víno – bílé kolem 10-12°C, červené 14-18°C.

Nejlepší kombinací je párování s místními sýry, zejména Serra da Estrela, nebo s tmavou čokoládou u sladších variant portského.

Kde najdeme nejlepší mořské plody a ryby v Portu?

Porto, přestože leží u ústí řeky Douro do Atlantického oceánu, nabízí jedny z nejlepších mořských plodů v Portugalsku. Matosinhos, přímořská čtvrť Porta, je proslulá svými rybími restauracemi. Ulice Rua Heróis de França je lemována desítkami podniků, kde můžete vidět čerstvé ryby grilované přímo na ulici. O Gaveto patří mezi nejlepší z nich, s bohatým výběrem ryb a mořských plodů připravovaných tradičními způsoby.

V centru města vyhledejte restauraci Postigo do Carvão, která je mezi místními považována za jednu z nejlepších rybích restaurací. Jejich caldeirada (rybí kotlík) je vyhlášená. Dom Tonho na nábřeží Ribeira nabízí vynikající mořské pokrmy s nádherným výhledem na řeku a most Dom Luís I.

Pokud hledáte něco jednoduššího, zkuste tradiční sardinhas assadas (grilované sardinky) v některé z malých tavern v historickém centru. Restaurace Adega São Nicolau podává výbornou polévku z mořských plodů (sopa de mariscos) a bacalhau v několika variantách.

Pro skutečné labužníky doporučujeme restauraci DOP šéfkuchaře Ruie Pauly, který připravuje inovativní pokrmy z místních surovin, často s důrazem na ryby a mořské plody.

Jaké jsou nejlepší kavárny a cukrárny v Portu?

Porto má bohatou kavárenskou kulturu sahající několik staletí nazpět. Ikonické Café Majestic na Rua Santa Catarina je skvostem ve stylu belle époque s vyřezávanými dřevěnými panely, benátskými zrcadly a mramorovými stoly. Říká se, že zde J.K. Rowlingová pracovala na prvních náčrtech Harryho Pottera, když učila v Portu. Kromě kávy a zákusků zde podávají i lehké obědy.

Neméně historická je Confeitaria do Bolhão, tradiční cukrárna založená v roce 1896, známá svými domácími dezerty, zejména pastel de nata a jesuítas (listové těsto s krémem a polevou). Café Guarany na Avenida dos Aliados je oblíbeným místem setkávání místních již od roku 1933 a nabízí vynikající kávu ve stylovém prostředí.

Pro moderní pojetí kávy navštivte C'alma Specialty Coffee Room nebo Combi Coffee, které představují novou vlnu kavárenské kultury v Portu s důrazem na kvalitní výběrovou kávu z celého světa. Fabrica da Nata se specializuje na dokonalé pastel de nata, zatímco Nata Lisboa nabízí inovativní varianty tohoto tradičního dezertu.

Milovníci čokolády by neměli vynechat Arcádia, rodinnou manufakturu na čokoládu založenou v roce 1933, známou především svými čokoládovými bonbony s portským vínem.

Kde najdeme autentické rodinné restaurace mimo turistické centrum?

Skutečný duch portugalské kuchyně často najdete v nenápadných rodinných podnicích mimo hlavní turistické trasy. Čtvrť Bonfim, východně od centra, ukrývá perly jako Adega Vila Meã, malou restauraci bez nápisu či výrazné reklamy, kde podávají domácí portugalská jídla ve velkých porcích za příznivé ceny. Místní sem chodí na bacalhau com broa (treska s kukuřičným chlebem) a rojões (marinované vepřové kousky).

Ve čtvrti Cedofeita objevíte Flor dos Congregados, rodinný podnik ve staré budově, který se proslavil sendvičem sande de pernil (vepřová plec marinovaná 24 hodin v koření a víně). Je to místo, kde můžete vidět tři generace jedné rodiny pracující v kuchyni i obsluze.

V Campanhã, východní části města, stojí za návštěvu Cervejaria Brasão, známá nejen svou francesinhou, ale i dalšími tradičními pokrmy jako alheira (drůbeží klobása) nebo rojões à minhota.

Capa Negra II v oblasti Boavista je nenápadná restaurace, kam místní chodí na bifanu (sendvič s vepřovým) a na cachorro especial (místní hotdog). Casa Guedes v blízkosti kostela Svatého Ildefonsa je zase známá svým sendvičem s vepřovou pečení a měkkým sýrem serra da estrela.

Jaké jsou možnosti pro vegetariány a vegany v Portu?

Přestože portugalská kuchyně tradičně staví na mase a mořských plodech, Porto v posledních letech zaznamenalo výrazný nárůst podniků zaměřených na vegetariánskou a veganskou stravu. Em Carne Viva je veganská restaurace v centru města, která kreativně přetváří tradiční portugalské pokrmy do bezmasých variant. Jejich veganská francesinha je skutečným kulinářským zážitkem, který ocení i masožravci.

daTerra na Rua Mouzinho da Silveira nabízí pestrý vegetariánský a veganský bufet, kde platíte podle váhy jídla na talíři. Kvalita a rozmanitost pokrmů je vynikající a najdete zde i portugalské speciality v rostlinné verzi.

Cafe Piolho nabízí několik vegetariánských pokrmů v prostředí oblíbené studentské kavárny. Jejich zeleninové curry a vegetariánské sendviče jsou velmi chutné. Black Mamba je populární veganský burger bar s industriálním designem a živou atmosférou, který servíruje jedny z nejlepších rostlinných burgerů ve městě.

V tradičnějších restauracích vždy najdete alespoň několik bezmasých opcí, typicky caldo verde (polévka z kapusty) bez choriza, různé saláty nebo peixinhos da horta (smažené zelené fazolky). Restaurace jsou obecně vstřícné k úpravám pokrmů podle požadavků hostů.

Kde se naučit vařit portugalské speciality v Portu?

Pokud chcete poznat portugalskou kuchyni do hloubky a přivézt si domů praktické kulinářské dovednosti, Porto nabízí několik skvělých možností kurzů vaření. Cooking Porto je oblíbená kulinářská škola, která pořádá kurzy zaměřené na tradiční portugalské pokrmy. V malých skupinách se naučíte připravit kompletní menu včetně předkrmu, hlavního jídla a dezertu, často s důrazem na regionální speciality severního Portugalska.

Porto Cooking Class nabízí workshopy kombinované s návštěvami místních trhů, kde se nejprve naučíte vybírat ty nejlepší suroviny a poté z nich připravit autentické pokrmy. Jejich kurzy zahrnují také párování jídel s vhodnými portugalskými víny.

The Food Experience organizuje kurzy v menších skupinách (maximálně 8 účastníků), což umožňuje osobnější přístup a více praktického zapojení. Specializují se na pokrmy jako bacalhau à brás, francesinha nebo pastel de nata.

Taste Porto kromě svých populárních food tours nabízí i kulinářské workshopy zaměřené na specifické aspekty portugalské gastronomie, jako je příprava mořských plodů nebo tradiční pečení. Po každém kurzu si odnášíte recepty, abyste mohli portugalské speciality připravovat i doma.

Jaká vína kromě portského se v regionu vyrábějí a stojí za ochutnání?

Přestože je Porto proslavené svým fortifikovaným vínem, region Douro produkuje také vynikající tichá vína, která v posledních letech získávají mezinárodní uznání. Červená vína z Doura jsou charakteristická svou plností, intenzivními ovocnými a kořeněnými tóny a výraznou strukturou. Vyrábějí se z tradičních portugalských odrůd jako Touriga Nacional, Touriga Franca nebo Tinta Roriz (známá ve Španělsku jako Tempranillo).

Bílá vína z Doura nabízejí svěží minerální charakter s tóny citrusů, bílého ovoce a květin. Oblíbené odrůdy zahrnují Viosinho, Gouveio a Rabigato. Vinařství jako Niepoort, Quinta do Crasto nebo Quinta do Vale Meão produkují tichá vína světové úrovně, která si zaslouží stejnou pozornost jako portské.

Další významnou vinařskou oblastí poblíž Porta je Vinho Verde – region produkující svěží, lehká a mírně perlivá vína s nižším obsahem alkoholu. Jsou ideální jako aperitiv nebo k lehkým jídlům během horkých letních dnů. Charakteristická je jejich svěžest, citrusové tóny a jemné perlení.

V Wine Quay Baru na nábřeží Ribeira nebo ve vinném baru Capela Incomum můžete ochutnat reprezentativní výběr vín z celého Portugalska v příjemném prostředí a s odborným výkladem.

Co přivézt z Porta jako jedlý suvenýr?

Porto nabízí řadu gastronomických pokladů, které můžete přivézt domů jako originální a chutný suvenýr. Samozřejmostí je láhev kvalitního portského vína, ideálně z některého z menších vinařství, která nenajdete běžně v zahraničních obchodech. V obchodech jako Garrafeira do Carmo nebo Touriga Vinhos de Portugal vám rádi poradí s výběrem.

Portugalské konzervované ryby jsou dalším vynikajícím suvenýrem – zejména sardinky, tuňák nebo treska v olivovém oleji, často v krásně designovaných plechovkách. Navštivte specializovaný obchod Conserveira de Lisboa nebo Mercearia do Bolhão pro nejlepší výběr.

Místní sýry jako Serra da Estrela (krémový ovčí sýr), Queijo da Ilha (pevnější sýr z Azorských ostrovů) nebo Queijo de Cabra (kozí sýr) jsou vakuově balené a vydrží cestu domů. V obchodě Queijaria do Bolhão najdete široký sortiment.

Další skvělou volbou jsou sladkosti s dlouhou trvanlivostí, jako jsou Pastéis de Feijão (fazolové koláčky), regionální sušenky nebo tradiční marmeláda z portského vína. Amanteigaria prodává ručně vyráběné sladkosti zabalené tak, aby vydržely transport. Nezapomeňte také na portugalské koření a směsi bylin, které přinesou do vaší kuchyně autentickou chuť Portugalska.

Praha
Letiště Porto

Doprava

z/na
Rychlá a levná dopravaMetro linky E2 EUR / cca 50 Kč
Alternativní dopravaAutobus2 EUR / cca 50 Kč
Nejflexibilnější dopravaPůjčení autaZarezervovat auto
Doprva z letiště k hoteluShuttleZjistit cenu a zarezervovat
Nejpohodlnější dopravaTaxiObjednat taxi od 11 EUR
  • Letiště Porto Francisca de Sá Carneiro je od města Porto vzdálené necelých 13 km.
  • Podrobné informace nejen o dopravě najdete v průvodci letištěm Porto.