Sicílie pro gurmány

Sicilská kuchyně se značně odlišuje od zbytku Itálie. V minulosti se do ní promítly vlivy řecké, arabské i africké kuchyně. Z typických sicilských pochoutek ochutnejte marinované sardinky a kousky sledě. Velké oblibě se těší také pasta con le sarde (těstoviny se šproty), či pokrmy z mečouna. Typickým pouličním jídlem je chlebová placka plněná mletou hovězí slezinou (panicu´la mensa).
Na Sicílii je běžným zvykem poobědvat a pak si zajít do cukrárny na kávu a zákusek. Milovníci sladkého mohou ochutnat závitky z těsta (cannoli), plněné kandovaným ovocem, tvarohem a čokoládovým krémem. Vyhlášené jsou také marcipánové pochoutky (frutta alla martorana) a také nebeské mandlové pečivo s kousky citronu (torta di mandorle con limone). Cassata je asi nejoblíbenější dezert, který se připravuje se ze sýra ricotta, cukru, vanilky, kousků čokolády a kandovaného ovoce. Nejoblíbenější je zmrzlina (gelato) s ovocem a jemným krémem.
Využít můžete také organizovaných Food tour s místním průvodcem, které se na Sicílii těší velké oblibě. Více informací naleznete v kapitole průvodce "Co na Sicílii musíte ochutnat".
Slevový kód do restaurací
Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (přibližně 550 Kč). Jedinou podmínkou je zajít do restaurace, která tyto body akceptuje.
Mezi nejpopulárnější restaurace na ostrově se řadí Terazza Costantino, Borgo Buonanotte a Lumie di Sicilia.

Chystáte se na Sicílii? S námi ušetříte!
Levné letenky najdete zde >
Levné zájezdy najdete zde >
Levné hotely najdete zde >
Levné výlety najdete zde >
Levný pronájem auta najdete zde >
Nejčastější dotazy
Jaké jsou typické sicilské pokrmy, které musíme ochutnat?
Sicilská kuchyně patří k nejbohatším v Itálii a odráží všechny kultury, které tento ostrov ovlivnily. Při návštěvě byste rozhodně neměli minout tyto speciality:
- Arancini – smažené rýžové kuličky plněné masem, sýrem nebo pistáciemi
- Pasta alla Norma – těstoviny s lilkem, rajčaty a slaným sýrem ricotta salata
- Caponata – nakládaná zelenina (především lilek) v agrodolce omáčce
- Panelle – smažené cizrnové placky typické pro Palermo
- Cannoli – křupavé trubičky plněné sladkým krémem z ricotty
- Cassata – bohatý dort s marcipánem, ricottou a kandovaným ovocem
- Granita – polosladký ledový dezert s různými příchutěmi, podávaný s brioche
- Pane e panelle – sendvič se smaženými cizrnovými plackami
- Sarde a beccafico – sardele plněné strouhánkou, piniovými oříšky a rozinkami
- Pasta con le sarde – těstoviny se sardelemi, divokým fenyklem a piniovými oříšky
Nezapomeňte využít náš speciální kupon v hodnotě 550 Kč, který můžete uplatnit ve vybraných sicilských restauracích při objednávce degustačního menu. Kupon získáte při rezervaci gastronomického zájezdu.
Kde najdeme nejlepší sicilské sladkosti a dezerty?
Sicílie je skutečným rájem pro milovníky sladkostí. Historicky byly zdejší cukrárny ovlivněny arabskou kulturou, která na ostrov přinesla citrusy, pistácie a mandloví. Nejlepší sladkosti najdete v tradičních pasticceriích:
- V Palermu vyhledejte cukrárnu I Segreti del Chiostro, kde připravují vynikající cannoli podle tradičních receptur
- V Catanii navštivte Pasticceria Savia, která je proslulá svými minne di Sant'Agata (dezert připomínající prsa sv. Agáty, patronky města)
- V Syrakusách ochutnejte slavné sicilské zmrzliny v Gelateria Fiordilatte s příchutěmi jako pistácie z Bronte nebo mandarinka
- V Noitu zkuste cassatu siciliana v Caffè Sicilia, který vede rodina Assenza již čtyři generace
- V Taormině si dejte granitu v Bam Bar – nejlépe mandlovou, citronovou nebo morušovou
Na Sicílii se také koná několik festivalů věnovaných sladkostem, například Festival del Cannolo v Piana degli Albanesi (květen) nebo Sagra del Pistacchio v Bronte (září-říjen). Pro skutečné nadšence doporučujeme rezervovat kurz přípravy sicilských dezertů přes getyourguide.com, kde se naučíte připravit pravé cannoli nebo cassatu pod vedením místních mistrů cukrářů.
Které vinařské oblasti na Sicílii stojí za návštěvu?
Sicilské vinařství zažívá v posledních desetiletích renesanci a je to jedna z nejdynamičtějších vinařských oblastí v Itálii. Na ostrově najdete několik výjimečných regionů, které rozhodně stojí za návštěvu:
- Etna DOC – vinice na úbočí aktivní sopky produkují elegantní, minerální vína z odrůd Nerello Mascalese a Carricante
- Cerasuolo di Vittoria DOCG – jediná sicilská DOCG oblast, známá směsí Nero d'Avola a Frappato
- Marsala – historická oblast proslulá fortifikovanými víny
- Noto – oblast na jihovýchodě ostrova, domov odrůdy Nero d'Avola
- Pantelleria – malý ostrov mezi Sicílií a Afrikou, kde se vyrábí sladké víno Passito di Pantelleria z hroznů Zibibbo (Muscat Alexandrijský)
Mnoho vinařství nabízí prohlídky s degustacemi. Doporučujeme navštívit Planeta (s vinicemi v různých částech ostrova), Donnafugata, Tenuta delle Terre Nere (Etna), nebo COS (pracující s amforami). Pro vinařské zážitky můžete rezervovat organizované výlety přes getyourguide.com. Ideální dobou pro návštěvu je konec léta nebo začátek podzimu, kdy probíhá sklizeň hroznů a na mnoha místech se konají vinařské slavnosti.
Jaké jsou nejlepší rybí trhy na Sicílii a jak je navštívit?
Rybí trhy jsou srdcem sicilské gastronomie a nabízejí nezapomenutelný zážitek plný barev, vůní a autentické atmosféry. Nejlepší z nich najdete v pobřežních městech:
- La Pescheria v Catanii – jeden z nejživějších trhů, který se koná každé ráno kromě neděle za katedrálou. Přijďte brzy (ideálně mezi 7-9 hodinou), abyste viděli trh v plném proudu
- Mercato del Pesce v Syrakusách – menší, ale autentický trh v historickém centru Ortigia, známý čerstvými mořskými plody
- Ballarò v Palermu – i když není čistě rybím trhem, najdete zde vynikající sekci s mořskými plody
- Mercato del Pesce v Trapani – jeden z nejautentičtějších trhů, kde se prodávají úlovky přímo od místních rybářů
Pro skutečné gurmánské zážitky doporučujeme:
- Absolvovat guided tour s místním průvodcem, který vám vysvětlí druhy ryb a místní tradice
- Vyzkoušet koncept "pesce-vino" – v některých tržnicích si můžete koupit rybu a nechat si ji připravit v blízké restauraci
- Navštívit tradiční podniky v blízkosti trhů, jako je Fratelli Vittorio u trhu v Catanii
- Zúčastnit se kulinářského kurzu, kde se naučíte připravovat čerstvé seafood po sicilsku
Při návštěvě trhů respektujte místní zvyky, fotografie prodejců pořizujte jen s jejich souhlasem a připravte si drobné mince pro nákupy.
Jaké jsou nejlepší destinace pro street food na Sicílii?
Sicílie je skutečným rájem pro milovníky pouličního jídla a nabízí jednu z nejbohatších street food scén v Evropě. Hlavní destinace, které musíte navštívit:
- Palermo – absolutní král sicilského street foodu, kde ochutnáte panelle (smažené cizrnové placky), aranciny, sfincione (sicilská pizza), stigghiola (grilovaná střívka) nebo pane con la milza (sendvič s telecí slezinou)
- Catania – proslulá svou variantou arancini (zde se jim říká arancino a mají spíše kuželovitý tvar), horse meat sandwiches a cipollina (listové těsto plněné cibulí, rajčaty a mozzarellou)
- Messina – domov focaccia messinese (plněný chléb s místním sýrem a dalšími ingrediencemi) a pidone (sicilský calzone)
- Trapani – ochutnáte zde cuscus (ovlivněno severoafrickou kuchyní) a pani ca meusa (sendvič se slezinou)
V Palermu doporučujeme absolvovat organizovanou street food tour, které vám umožní ochutnat širokou škálu specialit a dozvědět se jejich historii. Pro ty, kdo chtějí hlubší porozumění, nabízí getyourguide.com několik různých gastronomických procházek.
Nejlepší street food zážitek získáte, když budete jíst tam, kde jedí místní. Hledejte stánky s frontami Sicilanů a vyhněte se příliš turistickým místům. Večery jsou obzvláště živé, kdy místní vyrážejí na passeggiata (večerní procházka) a zastavují se u oblíbených stánků.
Kde se konají nejlepší gastronomické festivaly na Sicílii?
Sicílie hostí během roku desítky gastronomických festivalů (sagre), které oslavují místní produkty a tradice. Tyto události nabízejí vynikající příležitost ochutnat autentické pokrmy a zažít místní atmosféru. Nejlepší festivaly podle sezón:
- Jaro: Sagra del Mandorlo in Fiore (Festival mandloňových květů) v Agrigento (únor-březen), Sagra della Ricotta a Vizzini (duben)
- Léto: Sherbeth Festival v Palermu (největší festival zmrzliny v Evropě, červenec), Cous Cous Fest v San Vito Lo Capo (září)
- Podzim: Sagra del Pistacchio v Bronte (září-říjen), Ottobrata Zafferanese na úpatí Etny (každou neděli v říjnu, různé produkty)
- Zima: Sagra della Salsiccia v Aragona (prosinec), Sagra della Cassata v Palermu (prosinec)
Velmi specifický je festival CioccolArt Sicily v Modica, věnovaný slavné čokoládě ze stejnojmenného města, vyráběné podle starobylé aztécké receptury. Koná se obvykle v prosinci a nabízí nejen ochutnávky, ale i workshopy výroby čokolády.
Pro získání autentického zážitku doporučujeme sledovat místní kalendáře událostí, protože menší vesnice často pořádají jednodenní oslavy zaměřené na lokální speciality, které nejsou mezinárodně propagované, ale nabízejí skutečně autentický zážitek. Tyto menší sagre obvykle najdete jen na italských webech a plakátech přímo v místě.
Jaké lokální produkty si můžeme z dovolené na Sicílii přivézt?
Sicílie nabízí bohatou škálu kvalitních potravin a delikates, které si můžete dovézt jako suvenýr nebo dárek. Mezi nejlepší patří:
- Pistácie z Bronte – považované za nejlepší na světě, dostupné loupaně, ve slaných i sladkých verzích nebo jako pasta
- Čokoláda z Modica – vyráběná podle starověké aztécké metody bez použití kakaového másla, s jedinečnou zrnitou texturou
- Olivový olej extra virgin – zejména z oblastí Monti Iblei nebo Val di Mazara
- Mandlové produkty – mandlové mléko, pasta, likér (Latte di Mandorla) nebo sladkosti jako martorana
- Sicilské víno – jako Nero d'Avola, Cerasuolo di Vittoria nebo vína z Etny
- Sušené rajčata a caponata v konzervách
- Citrusové marmelády a Med z černých včel z Hybla
- Sůl z Trapani – získávaná tradičními metodami ze solných pánví
- Kapary z Pantellerie – považovány za nejlepší na světě
- Likéry jako Limoncello nebo Finocchietto (fenyklový likér)
Nejlepší místa pro nákup jsou lokální farmářské trhy (mercati contadini), specializované obchody s delikatesami nebo přímo u producentů. V Palermu navštivte trh Ballarò, v Catanii La Pescheria nebo v Syrakusách Ortigia Market. Vyhněte se obchodům v hlavních turistických zónách, kde jsou ceny výrazně vyšší a kvalita ne vždy odpovídá. Pozor na předpisy EU týkající se dovozu potravin – většina balených výrobků je v pohodě, ale u čerstvých produktů se mohou vyskytnout omezení.
Jaké kulinářské kurzy můžeme na Sicílii absolvovat?
Sicílie nabízí pestrou škálu kulinářských kurzů, které vám umožní proniknout do tajů místní kuchyně a odvézt si cenné dovednosti domů. Tyto kurzy se liší délkou, zaměřením i lokalitou:
- Půldenní kurzy v městských centrech – ideální pro turisty s omezeným časem, zaměřené obvykle na přípravu pasta alla Norma, arancini nebo cannoli
- Celodenní kurzy na venkově – často zahrnují návštěvu trhů, sběr ingrediencí a následnou přípravu komplexního menu v autentickém prostředí
- Vícedenní kulinářské pobyty – na agroturistických farmách (masserie), kde se naučíte kompletní sicilský repertoár od předkrmů po dezerty
- Specializované kurzy – zaměřené na konkrétní aspekty sicilské kuchyně jako příprava dezertů, výroba sýrů nebo pečení chleba
Mezi nejlepší poskytovatele kurzů patří Anna Tasca Lanza Cooking School blízko Palerma, Katia's Cooking Class v Catanii nebo The Sicilian House na východě ostrova. Pro zajištění místa doporučujeme rezervovat kurzy předem přes getyourguide.com.
Mnoho kurzů zahrnuje také vzdělávací složku o historii sicilské kuchyně, která je fascinující směsicí vlivů – řeckých, arabských, španělských a francouzských. Kurzy jsou obvykle vedeny v angličtině, ale některé školy nabízejí i možnost tlumočení. Ceny se pohybují od 70€ za krátký kurz až po 300€ za celodenní zážitek včetně návštěvy trhu a degustace vín.
Kde najdeme michelinské a jiné oceněné restaurace na Sicílii?
Sicilská gastronomická scéna se v posledních letech výrazně zviditelnila na mezinárodní úrovni a ostrov se může pochlubit rostoucím počtem oceněných restaurací. Mezi hvězdy michelinské gastronomie na Sicílii patří:
- Ristorante Duomo (Ragusa Ibla) – dvě michelinské hvězdy, šéfkuchař Ciccio Sultano kombinuje tradiční sicilské ingredience s inovativními technikami
- La Madia (Licata) – dvě michelinské hvězdy, šéfkuchař Pino Cuttaia je známý svou moderní interpretací klasických sicilských pokrmů
- Principe Cerami (Taormina) – jedna michelinská hvězda, v luxusním hotelu San Domenico Palace
- Otto Geleng (Taormina) – jedna michelinská hvězda, intimní restaurace pouze s osmi stoly
- I Pupi (Bagheria, blízko Palerma) – jedna michelinská hvězda
- Accursio (Modica) – jedna michelinská hvězda
Kromě michelinských restaurací stojí za zmínku podniky oceněné italskými gastronomickými průvodci jako Gambero Rosso nebo Slow Food:
- Osteria dei Vespri (Palermo) – vysoce hodnocená v průvodci Gambero Rosso
- Ristorante Sakalleo (Sciacca) – uznávaný pro vynikající mořské plody
- Ristorante Nangalarruni (Castelbuono) – špičková restaurace zaměřená na lesní produkty, zejména houby
Pro rezervace v těchto restauracích doporučujeme kontaktovat je alespoň měsíc předem, zvláště v hlavní turistické sezóně. Většina nabízí degustační menu, která jsou sice nákladnější (150-200€ na osobu), ale poskytují komplexní přehled o kuchařském umění. Nezapomeňte využít náš kupon v hodnotě 550 Kč, který můžete uplatnit ve vybraných oceněných podnicích.
Jaké nápoje jsou pro Sicílii typické a kde ochutnat nejlepší vína?
Sicílie nabízí úchvatnou škálu tradičních nápojů, které dokonale doplňují místní gastronomii. Mezi ty, které musíte ochutnat, patří:
- Marsala – slavné fortifikované víno, sladké i suché varianty
- Nero d'Avola – nejvýznamnější červené víno, plné a robustní
- Etna Rosso a Bianco – elegantní vína z vinic na úbočí Etny
- Cerasuolo di Vittoria – jediné sicilské víno s označením DOCG, směs odrůd Nero d'Avola a Frappato
- Malvasia delle Lipari – sladké dezertní víno z Liparských ostrovů
- Limoncello – citrónový likér, ideální jako digestiv
- Amaro Siciliano – bylinný likér, každá rodina má svůj recept
- Latte di Mandorla – nealkoholický mandlový nápoj, velmi osvěžující v létě
- Granita – polosladký ledový nápoj/dezert, nejčastěji citronový, mandlový nebo z morušového ovoce
Pro milovníky vína doporučujeme navštívit tyto vinařské oblasti:
- Oblast Etny – pro minerální vína s vulkanickým charakterem, návštěva vinařství jako Tenuta delle Terre Nere nebo Pietradolce
- Provincie Noto – pro mohutná vína z odrůdy Nero d'Avola, zejména vinařství Planeta nebo Feudo Maccari
- Oblast Marsala – pro fortifikovaná vína, historické sklepy jako Florio nebo Pellegrino
- Vittoria – pro lehčí červená vína z vinařství COS nebo Gulfi
Mnoho vinařství nabízí prohlídky s degustacemi, které můžete rezervovat buď přímo nebo přes getyourguide.com. Ceny se pohybují od 25€ za základní degustaci až po 150€ za prémiové zážitky zahrnující oběd a prohlídku vinic.
Doprava
z/na| Nejlevnější doprava | Autobus či vlak | Od 6 EUR / cca 150 Kč |
| Nejlepší poměr cena / kvalita | Rozvoz z letiště | Zarezervovat rozvoz |
| Nejflexibilnější doprava | Půjčení auta | Zarezervovat auto |
| Nejpohodlnější doprava | Taxi | Objednat taxi |
Zájezdy
Pokud využijete některý z levných zájezdů na Sicílii, bude vás na místě čekat delegát se zajištěným rozvozem.
Veřejná doprava
Doprava je možná autobusem či vlakem, ceny začínají na 6 EUR. Podrobné informace naleznete v průvodci letištěm Palermo.
Rozvoz
Pohodlnější volbou než autobus je rozvoz se společností Holidaytaxis. Ten vás bude čekat na letišti a doveze vás až k vašemu hotelu. Je dostupný ale pouze k některým hotelům a pečlivě ověřte cenu. Může se stát, že ve 2 a více lidech se vyplatí více taxi.
Taxi
Nejpohodlnější variantou je taxi. Pokud ho objednáte přes Gettransfer, získáte většinou lepší nabídky. Výhodou je i to, že cenu znáte předem a můžete si vybrat vůz i vybavení (což oceníte zejména tedy, pokud potřebujete dětskou sedačku).
Půjčení auta
Největší flexibilitu vám poskytne zapůjčení auta přímo na letišti. Porovnat nabídky všech autopůjčoven můžete na stránkách Rentalcars.
Průvodce letištěm
Více informací nejen o dopravě naleznete v průvodci letištěm Palermo.