Zdravím vás milí čtenáři! 🙂 V mém minulém článku jste se mohli dočíst o nejkrásnějších plážích na Sardinii a jelikož mi tento ostrov po dvou měsíčním pobytu přirostl k srdci, ještě u něj chvilinku zůstaneme. 🙂 Dnes vás seznámím s pokrmy, které jsou pro Sardinii typické, které jsem ochutnala a které vám doporučuji vyzkoušet také! 🙂 Pokud se na Sardinii jen tak nedostanete, nic vám nebrání vyzkoušet si tyto lahodnosti doma. 😉

 

<

 

Bottarga

Jde vlastně o takový sušený kaviár, tedy o vajíčka ryb. Na Sardinii je bottarga konkrétně z ryby „muggine“ (cípal hlavatý) a přidává se do různých jídel. Já jsem bottargu ochutnala ve špagetách, jakožto typický talíř pro hlavní město Sardinie, tedy Cagliari.  Nazývá se l‘Aligusta a sa casteddaia (sardsky). Jsou to špagety podávané s čerstvými rajčaty, popř. s dalšími plody moře jako jsou srdcovky nebo slávky, posypanými právě bottargou. Samozřejmě má bottarga typickou rybí chuť, takže pro ty, kteří rybám neholdují, to asi nebude to pravé ořechové. Pro ostatní určitě stojí za vyzkoušení, mně chutnala! 🙂

 

Bottargu vidíte jako červené posypání.

 

Frutti di mare

Jako v každém městě, které je u moře, je povinností ochutnat dary tohoto moře. Na Sardinii se podává vynikající červený tuňák, krab, krevety nebo chobotnice, vše ve studené formě, tedy ve formě jakýchsi salátu, zakápnuté olivovým olejem a citrónem. Víc nepotřebujete a budete skákat dva metry vysoko, jakmile si některou z těchto mořských potvůrek strčíte do pusy, to mi věřte! 🙂 Mým nejoblíbenějším je Insalata di polpo, tedy salát z chobotnice. Po něm bych se mohla utlouct a na Sardinii se podává se studenými bramborami.

 

 

 

 

 

 

Pane carasau

Pane carasau je sardské jméno pro velmi tenký a křehký chleba, který je tipický pro Sardinii. Italové ho také nazávají carta musica, tedy hudební papír, protože jakmile se do něj zakousnete, ozve se hlasité „křup“! 🙂 Většinou jej naleznete jako přílohu k nářezovým prkýnkům a předkrmům a já vám jej doporučuji ochutnat! 🙂 Chuť je sice nevýrazná (není zde moc k ochutnáni 😀 ), ale právě jeho křehkost a to, jak křupe, je naprosto atypické a chleba by se měl vyzkoušet! 🙂 

 

 

Bistecca di cavallo

Tento pokrm asi není pro každého, jedná se o steak z koňského masa. Na Sardinii jej naleznete téměř ve všech restauracích a jelikož ráda zkouším nové chutě, okusila jsem i tento steak. Trochu jsem se toho bála, nebudu vám lhát a úplně se mi do toho nechtělo 😀 . Nakonec mi i chutnalo, maso je trochu nasládlé, ale jinak chutná hodně podobně jako klasický hovězí biftek. Jako každé maso v Itálii se podává s malým salátkem a bílým chlebem, můžete si ale samozžejmě přiobědnat např. hranolky! 🙂

 

 

 

Pizza alla Sarda

Na Pizza alla Sarda, tedy Sardské Pizze, najdete „pecorino sardo“, tedy ovčí sýr, a trochu pikantní salámek. Je naprosto výtečná a určitě si na ní pochutnáte. Já se na ni vícekrát vracela 🙂

 

 

 

Culurgiones 

Typické sardské ravioli, které mají tvar malého ranečku. Jsou z bramborového těsta, podobně jako klasické ravioli, a jsou plněné pecorinem, cibulí a mátou. Existuje více variant, s čím tyto „ranečky“ podávat, já je ochutnala s „pomodoro e vongole“ (rajčata a srdcovky) a moc jsem si pochutnala! 🙂 

  • Zajímavost: V některých regionech Sardinie se tento pokrm jí pouze na Dušičky, tedy 2. listopadu, a v jiných má symbolický význam přátelství nebo respektu, a proto se podával pouze k určitým událostem. 

 

 

 

Tak co, dostali jste na některou pochoutku chuť? 🙂 

To je ode mě dnes vše, doufám, že se vám článek i fotky líbily a že se budete těšit na další články, které pro vás nachystám! 🙂

 

Vaše Birdie z www.lifestylebirdie.com

 

Autor a foto: Tereza

Web

Facebook

Ahoj! Jmenuji se Tereza, ale zde vás vítám jako Birdie. Jsem čtyřiadvacetiletá studentka  chemie na UK, také rozená Pražačka.

Ráda bych vás, své čtenáře, inspirovala ke kreativnějšímu, zdravějšímu a hlavně šťastnějšímu životu! 🙂 Prostřednictvím blogu vám také představím malý kousek sebe, nebo alespoň to, co mě zajímá.

Cestuji po Evropských zemích, ale i po těch vzdálenějších, jako např. po Americe, a popisuji i svoje zkušenosti z dlouhodobých zahraničních pobytů.

Co ochutnat na Sardinii?
Štítky:                

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *