Edinburgh pro gurmány

Kde jinde ochutnat typická skotská jídla než v hlavním městě Edinburghu? Do místních restaurací, barů i kaváren se můžete vydat po vlastní ose, nebo vyzkoušet organizovanou food tour. V rámci food tour zamíříte do oblíbených podniků, které jsou mimo hledáček turistů a dozvíte se spoustu informací o skotské gastronomii a kultuře.
Nejoblíbenější restaurace, co ochutnat a jak ušetřit
Nejpopulárnější restaurace v Edinburghu
| Název | Poloha | |
| The Ivy on the Square | Mapa | Menu a rezervace |
| Makars Gourmet Mash Bar | Mapa | Menu a rezervace |
| Twenty Princes Street | Mapa | Menu a rezervace |
| The Auld Hundred | Mapa | Menu a rezervace |
| Hawksmoor Edinburgh | Mapa | Menu a rezervace |
Nejlepší Food Tour
Pokud se zajímáte od skotskou gastronomii, můžete vyrazit i na organizovanou food tour. V rámci tohoto typu prohlídky nahlédnete na skotskou kuchyni očima místních, získáte tipy na oblíbené restaurace, bary a další podniky a ochutnáte zdejší speciality. Prohlídka probíhá v angličtině.
| Edinburgh Food & Drink Private Tour | Rezervovat od 130 EUR |
| Edinburgh walking tasting tour with Secret Food Tours | Rezervovat ode 89 EU |
Ceny ve zdejších restauracích a jak ušetřit
Edinburgh je v porovnání s dalšími britskými městy (vyjma Londýna) poměrně drahý, dají se zde však najít i cenově příznivé nabídky.V běžné restauraci za jídlo zaplatíte v rozmezí 10 - 22 £, záleží na lokalitě. V lepší restauraci si ve dvou pochutnáte na tříchodovém menu od 40 do 85 £.
Vodu vám v restauraci donesou za 0,65 - 1,50 £, za colu zaplatíte 1,20 - 2 £ a pivo stojí 3 - 5 £. Kávu si můžete objednat za 1,50 - 4,50 £. Samozřejmě v Edinburghu, jako kdekoliv jinde, funguje rychlé občerstvení, kde jídlo pořídíte za 6 - 9 £.
- Pokud nechcete utrácet v drahých restauracích, vydejte se do rychlého občerstvení, kde za jídlo zaplatíte 6 - 9 £.
- Užijte si gastronomické zážitky podstatně levněji díky slevovým kuponům Groupon. Prohlédněte si akce, které jednotlivé restaurace nabízí a nechte se zlákat k nevšedním zážitkům se slevou. Kupony do restaurací, cukráren a dalších podniků v Edinburghu najdete na tomto odkazu.
Skotské speciality
Snídaně ve Skotsku vydají za pořádné jídlo, nechybí v ní klobásky, vajíčka, fazole, slanina a tousty. Každá restaurace si snídaně upravuje podle sebe. Pokud vás zmíněná kombinace neláká, můžete posnídat ovesnou kaši neboli porridge. Porridge je zdejším oblíbeným jídlem už po staletí, protože i v nehostinné skotské krajině se daly sehnat všechny ingredience pro její přípravu - oves, sůl a voda nebo případně mléko. Dnes je oblíbená spíše sladká varianta.

Do ochutnávky tradičního skotského haggis se určitě nepustí všichni. Jedná se o vařený ovčí žaludek naplněný kroupami a ovčími vnitřnostmi. Některým lidem připomíná zabijačkové produkty. Haggis je vynikající se šťouchanými brambory.
Black pudding je dalším pokrmem, který se podobá zabijačce. Tentokrát se jedná o rozemleté vepřové maso s krví, kroupami, cibulí a kořením. Občas bývá také součástí snídaňového talíře.
Speciality z ryb a mořských plodů
Edinburgh leží na pobřeží a ryby i další mořské produkty tvoří velkou část jídelníčku. Uzeného lososa už jste pravděpodobně jedli, ale zdejší skotská úprava mu dodává specifickou a nezaměnitelnou chuť.
Pod názvem Arbroath smokies si ve Skotsku objednáte velmi chutné, venku uzené, nasolené tresky. Pod názvem Cullen skink se skrývá vydatná polévka z uzené tresky, cibule a brambor. Hutná polévka s výraznou chutí vás zahřeje v nevlídných deštivých dnech.
Další vynikající polévkou, kterou ve Skotsku musíte vyzkoušet je krémová polévka partan bree, jejíž základ tvoří moří mořské plody, rýže a smetana.
Sladká tečka
Jako sladkou tečku vyzkoušejte zákusek cranachan. Jedná se o vynikající dezert složený z opražených ovesných vloček namočených do whisky se šlehačkou a čerstvými malinami.
Whisky
Kde jinde si dát pravou skotskou whisky než ve Skotsku. Název tomuto nápoji dala keltština, která ho nazývala uisce beatha neboli voda života. V Edinburghu je nejen nespočet příležitostí whisky ochutnat, ale také se můžete zúčastnit některé z exkurzí a podívat se, jak probíhá proces výroby.
Scotch whisky má mezi 40 - 46 % alkoholu a pije se zásadně s vodou. Mezi nejblíbenější a nejprodávanější whisky patří ty od firem Bacardi, Chivas Brothers, Diageo (vyrábí např. Johnnie Walker), The Edrington Group, LVMH a další. Pokud narazíte na psanou formu "whiskey", nejedná se o skotskou whisky, ale o irskou nebo americkou.
Pokud patříte mezi milovníky whisky, určitě vyzkoušejte tuto degustaci.
Pivo
Ve Skotsku bývá často nevlídno, proto se lidé rádi scházejí v hospůdkách, dávají si dobré jídlo a pivo nebo whisky. Zdejší značky piv byste rozhodně neměli vynechat, protože jsou vynikající. Vedle nešlápnete s pivem značek BrewDog, Swannay, Fyne Ales, Windswept, Harviestoun, Islay Ales nebo Stewadt Brewing.
Chystáte se do Edinburghu? S námi ušetříte!
Levné letenky najdete zde >
Levné zájezdy najdete zde >
Levné hotely najdete zde >
Levné výlety najdete zde >
Levný pronájem auta najdete zde >
Nejčastější dotazy
Co zahrnuje 3hodinová food tour v Edinburghu?
Gastronomická prohlídka Edinburghu je skutečným ponorem do skotské kuchyně. Během tří hodin procházíme historickým centrem města a zastavujeme se v 6-8 pečlivě vybraných podnicích. Ochutnáte tradiční skotská jídla jako haggis (národní pokrm ze skopových vnitřností), newtů (česnekovou klobásu), sýry z Highlands, domácí marmelády a ochucené giny. Prohlídka obvykle začíná na Royal Mile a pokračuje přes méně známé uličky, kde místní průvodce sdílí fascinující příběhy o skotské gastronomii a její historii.
Kromě ochutnávek dostanete i praktické tipy, kde se dobře najíst během vašeho pobytu v Edinburghu, což oceníte zejména při dalším objevování města. Průvodci jsou zpravidla místní nadšenci do jídla, kteří dokáží zajímavě propojit historii města s jeho kulinářskými tradicemi. Prohlídka je vedena v angličtině a je vhodná i pro začátečníky, kteří chtějí poznat skotskou kuchyni.
Pro koho je edinburská food tour vhodná?
Tato gastronomická prohlídka je ideální pro širokou škálu návštěvníků Edinburghu. Oceníte ji, pokud jste gurmáni, kteří rádi poznávají nové kultury prostřednictvím jídla, nebo pokud se chcete rychle zorientovat v místní gastronomické scéně na začátku svého pobytu. Je také skvělou volbou pro ty, kdo nemají odvahu samostatně experimentovat s neznámými pokrmy a ocení odborné vedení.
Prohlídka je vhodná pro dospělé všech věkových kategorií i pro rodiny s dětmi od 12 let. Méně zkušeným cestovatelům dává možnost ochutnat autentické skotské speciality v bezpečném prostředí skupiny. Tour je také přínosná pro fotografy a milovníky kultury, jelikož kombinuje gastronomii s poznáváním méně známých částí města. Nezapomínejte však, že trasa zahrnuje chůzi po dobu tří hodin s několika zastávkami, takže je potřeba určitá fyzická zdatnost.
Pokud hledáte netradiční seznámení s městem mimo obvyklé turistické atrakce, je tato food tour skvělou volbou.
Jaké skotské speciality na food tour ochutnáme?
Během prohlídky se seznámíte s celou škálou skotských delikates. Na prvním místě je samozřejmě haggis – ikonický skotský pokrm z ovčích vnitřností, cibule, ovesných vloček a koření. Ochutnáte ho často v moderní formě jako součást předkrmu nebo v kombinaci s bramborovou kaší (mashed tatties) a tuřínem (neeps). Dále můžete očekávat ochutnávku tradičního černého pudinku (black pudding) či slaného ovesného koláče, který Skotové konzumují ke snídani.
Z nápojů nesmí chybět skotská whisky, která je často součástí degustace, stejně jako řemeslné skotské giny, které zažívají v posledních letech velký rozmach. Na sladký závěr se můžete těšit na cranachan – dezert z ovoce, smetany, medu a ovesných vloček, nebo shortbread – tradiční máslové sušenky.
Součástí ochutnávky bývají i farmářské sýry z Highlands, uzené ryby (zejména losos) a čerstvé mořské plody. Průvodci často upravují výběr ochutnávek podle sezóny, takže můžete zažít skutečně autentickou skotskou gastronomii.
Je food tour v Edinburghu vhodná pro vegetariány nebo osoby s dietními omezeními?
Ano, edinburská food tour je obvykle přizpůsobitelná různým stravovacím potřebám. Organizátoři se snaží vyhovět vegetariánům, veganům i lidem s potravinovými alergiemi, pokud jsou o těchto požadavcích informováni předem. Pro vegetariány jsou připraveny alternativy k masovým pokrmům, například vegetariánská verze haggisu z čočky a zeleniny, která si zachovává charakteristickou chuť tradičního pokrmu.
Pro celiaky nebo osoby s intolerancí lepku jsou k dispozici bezlepkové varianty mnoha ochutnávek, stejně jako pro lidi s laktózovou intolerancí. Je však naprosto klíčové, abyste své dietní požadavky uvedli již při rezervaci nebo nejpozději 48 hodin před začátkem prohlídky, aby měl organizátor dostatek času připravit vhodné alternativy.
Pokud máte méně běžné potravinové alergie nebo velmi specifická dietní omezení, doporučujeme kontaktovat provozovatele přímo před rezervací a ověřit, zda dokáží vaše požadavky uspokojit. Většina průvodců ochotně poradí, které pokrmy jsou pro vás bezpečné, a nabídne vhodné náhrady za ty, které konzumovat nemůžete.
Kde přesně začíná food tour v Edinburghu a jak se tam dostanu?
Edinburgh Food Tour typicky začíná na dobře dostupném místě v historickém centru města, často u The Mercat Cross na Royal Mile nebo na náměstí Parliament Square poblíž katedrály St. Giles. Přesné místo setkání vám bude sděleno v potvrzení rezervace, které obdržíte po zakoupení vstupenek. Doporučujeme dorazit alespoň 15 minut před plánovaným začátkem prohlídky.
Do centra Edinburghu se snadno dostanete městskou hromadnou dopravou. Z hlavního nádraží Waverley Station je to na Royal Mile přibližně 5-10 minut chůze do kopce. Pokud přijíždíte autobusem, nejbližší zastávky jsou na North Bridge nebo South Bridge, odkud dojdete na místo setkání za 5-7 minut.
Pro ty, kdo preferují taxi, je dobré vědět, že vjezd vozidel na Royal Mile je částečně omezen, takže vás taxík pravděpodobně vysadí na okraji pěší zóny. Nedoporučujeme přijíždět vlastním autem, jelikož parkování v centru Edinburghu je omezené a drahé. Pokud přesto potřebujete zaparkovat, využijte některé z parkovišť P+R na okraji města a do centra dojeďte veřejnou dopravou.
Co si vzít s sebou na gastronomickou prohlídku Edinburghu?
Na food tour v Edinburghu si především vezměte pohodlnou obuv, protože strávíte několik hodin chůzí po dlážděných ulicích a kopcovitém terénu starého města. Nepodceňujte proměnlivé skotské počasí a připravte se na všechny jeho rozmary – voděodolná bunda, skládací deštník nebo pláštěnka by měly být součástí vaší výbavy i v letních měsících.
Fotoaparát nebo smartphone s dobrou kamerou je téměř povinností, abyste mohli zdokumentovat nejen ochutnávané pokrmy, ale i půvabná zákoutí Edinburghu, kterými budete procházet. Doporučujeme také malou lahev vody, i když během prohlídky budete mít možnost se občerstvit.
Co se týče peněz, prohlídka zahrnuje všechny ochutnávky, ale může se hodit mít s sebou nějakou hotovost nebo platební kartu na případné nákupy v navštívených podnicích, pokud vás něco zaujme. Nezapomeňte si s sebou vzít potvrzení o rezervaci, ať už v tištěné nebo elektronické podobě. Pokud jste uvedli nějaké dietní omezení, může být užitečné mít tuto informaci také po ruce, abyste ji mohli průvodci připomenout.
Jaká je cenová politika a pravidla stornování edinburské food tour?
Cena za 3hodinovou gastronomickou prohlídku Edinburghu se pohybuje kolem 70-90 liber (£) na osobu, v závislosti na konkrétním termínu a velikosti skupiny. Tato cena zahrnuje služby průvodce, všechny ochutnávky a vybrané nápoje na zastávkách. Při skupinových rezervacích (6 a více osob) některé společnosti nabízejí slevy, stejně tak mohou existovat zvýhodněné ceny mimo hlavní sezónu.
Co se týče stornování, většina poskytovatelů nabízí plnou náhradu při zrušení rezervace alespoň 24-48 hodin před začátkem prohlídky. Při pozdějším stornování se obvykle účtují storno poplatky nebo není možné získat náhradu vůbec. Některé společnosti nabízejí také možnost přerezervování na jiný termín namísto storna, což může být praktické řešení v případě náhlé změny plánů.
Doporučujeme vždy zkontrolovat konkrétní storno podmínky při rezervaci a případně zvážit cestovní pojištění, které by pokrylo náklady v případě, že se nebudete moci zúčastnit kvůli nemoci nebo jiným nepředvídatelným okolnostem. V době pandemických omezení nebo extrémního počasí mohou být aplikována speciální pravidla stornování, proto je dobré sledovat aktuální informace od poskytovatele.
Jak velké jsou skupiny na food tour a je možné rezervovat soukromou prohlídku?
Standardní food tour v Edinburghu obvykle probíhá ve skupinách o 8-12 účastnících, což zajišťuje příjemný, osobní zážitek a možnost interakce s průvodcem. Menší velikost skupiny také umožňuje navštívit i menší podniky, které by nemohly pojmout velký počet lidí najednou. Maximální velikost skupiny bývá omezena na 15-16 osob, aby byla zachována kvalita zážitku pro všechny účastníky.
Ano, většina poskytovatelů nabízí možnost rezervace soukromých prohlídek, což je ideální volba pro rodiny, skupiny přátel nebo firemní teamy. Soukromá prohlídka vám dává flexibilitu upravit trasu podle vašich preferencí, zvolit vyhovující čas začátku a případně i přizpůsobit tempo nebo zaměření prohlídky. Tyto privátní prohlídky jsou cenově vyšší než standardní skupinové, ale při větším počtu účastníků může být cena na osobu srovnatelná.
Pro soukromé prohlídky je obvykle potřeba rezervace s větším předstihem, zejména v hlavní turistické sezóně (červen-září). Některé společnosti nabízí také specializované soukromé prohlídky, například se zaměřením na whisky, mořské plody nebo veganskou kuchyni. Pokud máte zájem o takovou variantu, doporučujeme kontaktovat poskytovatele přímo pro vytvoření nabídky na míru.
Jaký je nejlepší čas v roce pro absolvování food tour v Edinburghu?
Edinburgh je městem, které můžete navštívit celoročně, ale existují období, kdy je gastronomický zážitek obzvláště vydařený. Pozdní jaro a léto (květen až září) nabízí příjemnější počasí pro venkovní procházky, delší dny a větší výběr sezónních ingrediencí. V tomto období však počítejte s vyšším počtem turistů, zejména během Edinburského festivalu v srpnu, kdy je město doslova přeplněné a prohlídky je nutné rezervovat s velkým předstihem.
Podzim (říjen a listopad) přináší klidnější atmosféru a sezónní nabídku pokrmů s divočinou, houbami a podzimním ovocem. Zima má své kouzlo díky vánočním trhům, kde můžete ochutnat speciality jako mulled cider (horký jablečný mošt) nebo hot toddy (horký nápoj z whisky). Je to také období, kdy tradiční skotská jídla jako haggis nebo polévky nejlépe zahřejí.
Obecně platí, že mimo hlavní turistickou sezónu (říjen-duben, s výjimkou období Vánoc a Nového roku) můžete očekávat nižší ceny a menší skupiny na prohlídkách. Na druhou stranu, některé menší podniky mohou mít v mimosezónních měsících omezenou otevírací dobu nebo být uzavřeny, což může ovlivnit trasu prohlídky. Určitě si zjistěte, zda se v době vaší návštěvy nekonají nějaké gastronomické festivaly, které by mohly váš zážitek obohatit.
Co navštívit v Edinburghu po absolvování food tour?
Po food tour vám doporučujeme pokračovat v objevování Edinburghu návštěvou jeho ikonických památek. Edinburgh Castle, tyčící se na hradní skále, nabízí fascinující pohled do skotské historie a úchvatné výhledy na město. Holyrood Palace, oficiální sídlo britské královny ve Skotsku, a přilehlý park s vrcholem Arthur's Seat jsou ideální pro odpolední procházku a strávení času v přírodě.
Milovníci historie by neměli vynechat prohlídku podzemních uliček Mary King's Close, které odhalují, jak vypadal život v Edinburghu v 17. století. Pro ty, kdo se zajímají o skotskou whisky, doporučujeme navštívit Scotch Whisky Experience na Royal Mile, kde se dozvíte vše o výrobě národního nápoje.
Edinburgh je také domovem mnoha vynikajících muzeí a galerií, většina z nich je navíc zdarma. National Museum of Scotland nabízí rozsáhlou sbírku artefaktů od prehistorie po současnost, zatímco Scottish National Gallery představuje významná umělecká díla. Pro odpočinek po celodenním objevování je ideální navštívit některou z tradičních skotských hospod (pubs) v oblasti Grassmarket nebo Rose Street, kde můžete ochutnat místní piva a posedět v autentické atmosféře.
Jak se na edinburskou food tour připravit a co od ní očekávat?
Abyste si gastronomickou prohlídku Edinburghu opravdu užili, doporučujeme přijít s prázdným žaludkem – během tří hodin ochutnáte dostatek pokrmů, které v součtu vydají za vydatný oběd. Den před prohlídkou se vyhněte těžkým jídlům a alkoholu, abyste mohli plně vychutnat všechny nuance ochutnávaných delikates. Výhodou je také mít základní přehled o skotské kuchyni, ale rozhodně to není podmínkou – průvodci rádi vysvětlí vše potřebné.
Očekávejte, že během prohlídky urazíte pěšky přibližně 2-3 kilometry v mírném tempu. Trasa často zahrnuje schody a kopcovitý terén, což je pro Edinburgh typické. Prohlídka probíhá za každého počasí, pokud není extrémně nepříznivé, takže se vhodně oblečte podle předpovědi. Průvodci obvykle mají s sebou deštníky pro účastníky, ale vlastní nepromokavé oblečení se může hodit.
Z hlediska etikefy je vhodné přijít včas na místo srazu a během prohlídky respektovat pokyny průvodce. Ve skotské kultuře je obvyklé dávat spropitné za dobré služby – pokud jste byli s průvodcem spokojeni, je běžné nabídnout tip v hodnotě 10-15% z ceny prohlídky. Nezapomeňte, že food tour je také skvělou příležitostí poznat další cestovatele, takže buďte otevření konverzaci a sdílení zážitků.
Doprava
z/na| Nejlevnější doprava | Tramvaj 31 a 32 | Od 60 Kč |
| Alternativní doprava | Airlink | Zhruba 140 Kč |
| Nejflexibilnější doprava | Půjčení auta | Zarezervovat auto |
| Nejpohodlnější doprava | Taxi | Objednat taxi |
Průvodce letištěm
- Letiště Edinburgh je od centra města vzdálené necelých 13 km.
- Veškeré potřebné informace a detailní popis dopravy z/na letiště naleznete v našem průvodci letištěm Edinburgh.