Alicante pro gurmány

Alicante je španělské přístavní město, které kromě nádherných pláží a historických památek nabízí také bohatou gastronomickou scénu. Místní kuchyně je založena na středomořských ingrediencích a tradicích, kde hlavní roli hrají čerstvé mořské plody, rýže, olivový olej a lokální zelenina. Město je proslulé svou paellou, ale nabízí mnohem víc - od tradičních tapas barů až po moderní michelinské restaurace. Místní pokrmy jsou ovlivněny jak mořem, tak hornatým vnitrozemím provincie Alicante, což vytváří jedinečnou fúzi chutí. Gurmáni zde mohou objevovat autentické chutě Valencijského společenství, ochutnávat čerstvé ryby přímo v přístavu nebo se účastnit kulinářských workshopů. Město je také známé svou produkcí vína, především sladkého dezertního vína Fondillón, které má dlouhou historii sahající až do 15. století.
Kde se nejlépe ubytovat
Pro gurmánský zážitek doporučujeme ubytování v centru města nebo v blízkosti přístavu, kde máte snadný přístup k nejlepším restauracím:
- Hospes Amérigo - Luxusní hotel v historickém centru s vlastní michelinskou restaurací.
- Meliá Alicante - Hotel s výhledem na přístav a vynikající restaurací specializující se na mořské plody.
- NH Alicante - Moderní hotel s restaurací nabízející fusion kuchyni.
Kulinářské zážitky a kurzy
Alicante nabízí několik zajímavých zážitků pro gurmány
- Prohlídka tajných chutí - Ochutnávka typických španělských chutí s podporou místních podniků
- Tapas & Wine Tour - Kombinace tapas a místních vín
- Ochutnejte místní vína a tradiční uzeninové delikatesy v romantickém prostředí hradu Santa Barbara.
- Naučte se připravovat tradiční španělskou paellu pod vedením místního šéfkuchaře.
Netradiční zážitky pro gurmány
- Návštěva vinařství El Fondillón - Ochutnávka tradičního dezertního vína s dlouhou historií
- Cooking Experience Alicante - Kurzy vaření tradiční paelly a dalších místních specialit
- Rybí aukce v přístavu - Možnost sledovat ranní aukci čerstvých ryb (nutná rezervace předem)
Nejpopulárnější restaurace v Alicante
V historickém centru Alicante najdete mnoho tradičních restaurací. Doporučujeme restauraci La Taberna del Gourmet (www.latabernadelgourmet.com), která kombinuje tradiční recepty s moderním přístupem. Průměrná cena večeře pro dvě osoby je 60-80 EUR.
Podél přístavu a nábřeží se nachází řada restaurací specializujících se na mořské plody. Vynikající je Restaurante Darsena, kde můžete ochutnat čerstvé ryby a mořské plody s výhledem na přístav.
Michelinské restaurace
- BonAmb - Dvě michelinské hvězdy, šéfkuchař Alberto Ferruz vytváří moderní interpretace tradičních pokrmů
- Monastrell - Jedna michelinská hvězda, šéfkuchařka María José San Román je známá svými inovativními přístupy k místní kuchyni
Kde jedí místní
- La Taberna del Gourmet - Oblíbený podnik místních, známý svými tapas a kvalitními iberskými šunkami
- El Portal - Tradiční restaurace specializující se na paellu a rýžová jídla
- Cervecería Sento - Autentický bar s tapas a čerstvými mořskými plody
Kde se dobře a levně najíst
- Mercado Central - Centrální tržnice s mnoha stánky nabízejícími čerstvé suroviny a hotová jídla
- La Murada - Cenově dostupná restaurace s denním menu (menú del día) za přibližně 12-15 EUR
- Bodega San José - Tradiční tapas bar s příznivými cenami

Ceny a jak ušetřit
Průměrné ceny v restauracích:
- Menú del día (polední menu): 12-15 EUR
- Večeře pro dva v běžné restauraci: 40-60 EUR
- Degustační menu v luxusní restauraci: od 80 EUR/osoba
- Tapas: 2-5 EUR/porce
Tipy na úsporu:
- Využívejte polední menu (menú del día)
- Navštivte tapas bary během happy hours
- Sledujte nabídky na El Tenedor (španělská verze TheFork)
- Nakupujte na místních trzích
Co musíte ochutnat v Alicante
Alicante je známé svou středomořskou kuchyní, která kombinuje čerstvé mořské plody, kvalitní rýži a lokální zeleninu. Místní gastronomie je ovlivněná jak španělskou, tak arabskou kulturou. Pojďme se podívat na nejdůležitější pokrmy, které byste při návštěvě tohoto pobřežního města neměli minout.
Arroz a banda
Jedním z nejtypičtějších pokrmů v Alicante je Arroz a banda - rýžový pokrm připravovaný v rybím vývaru s mořskými plody. Tradičně se vařil pro rybáře, kteří potřebovali vydatné jídlo před vyplutím na moře. Rýže se vaří v bohatém vývaru z ryb a korýšů, který jí dodává intenzivní chuť. Servíruje se s aioli (česnekovou majonézou) a často i s citronem. Nejlepší Arroz a banda můžete ochutnat v restauracích u přístavu, například v oceňované Restaurante Darsena (www.darsena.com), kde stojí porce kolem 18-22 EUR.
Paella Alicantina
Ačkoliv je paella původem z Valencie, v Alicante má svou specifickou variantu. Místní verze obsahuje kromě rýže také králičí a kuřecí maso, šneky, zelené fazolky a bílé fazole. Charakteristické je použití šafránu, který dává pokrmu zlatavou barvu. Nejlepší paellu servírují v restauraci La Ereta (www.laereta.es), která se nachází na kopci s výhledem na město. Cena za paellu pro dvě osoby se pohybuje mezi 30-40 EUR.

Caldero
Caldero je tradiční rybí pokrm podobný polévce nebo hustému vývaru. Připravuje se z různých druhů ryb (nejčastěji štikozubec, mořský vlk nebo parmice) vařených s brambory a rýží. Důležitou součástí je aioli, které se přidává podle chuti. Nejautentičtější caldero najdete v rybářské čtvrti v restauraci El Buen Comer (www.elbuencomer.es), kde porce stojí 16-20 EUR.
Čerstvé sardinky
V létě jsou sardinky grilované na pláži jednou z největších pochoutek. Připravují se jednoduše - pouze s olivovým olejem a mořskou solí. Nejlepší místo pro jejich ochutnání je plážová restaurace Restaurante Playa San Juan, kde vám je připraví přímo před očima. Porce 8-10 sardinek stojí kolem 12 EUR.
Espencat
Espencat je studený předkrm z grilované papriky, lilku a cibule, zalitý kvalitním olivovým olejem. Často se podává s nakládanými sardelemi nebo tuňákem. Toto lehké a osvěžující jídlo je ideální pro horké letní dny. Vynikající espencat připravují v tapas baru El Portal (www.elportaltapas.es), kde porce stojí 8-10 EUR.
Coca amb tonyina
Jedná se o slaný koláč plněný tuňákem, piniovými oříšky, rozinkami a špenátem. Je to perfektní svačina nebo lehký oběd. Nejlepší coca amb tonyina najdete v pekárně Horno San Francisco v historickém centru, kde stojí kus 3-4 EUR.
Turrón
Alicante je proslulé výrobou turrónu - sladkosti z mandlí, medu a vaječných bílků. Existují dvě hlavní varianty: tvrdý (Alicante) a měkký (Jijona). Nejkvalitnější turrón koupíte v obchodě Turrones 1880 (www.turrones1880.com), kde 200g balení stojí 8-12 EUR.

Helado de turrón
V horkých dnech je zmrzlina s příchutí turrónu perfektní osvěžení. Nejlepší zmrzlinu tohoto druhu najdete v zmrzlinárně Heladería Borgonesse, kde kopeček stojí 2,50 EUR.
Vína D.O. Alicante
Oblast Alicante má vlastní vinařskou denominaci (D.O.) a produkuje vynikající vína, zejména červená z odrůdy Monastrell. Doporučujeme navštívit vinný bar La Bodega del Puerto, kde můžete ochutnat široký výběr lokálních vín. Sklenka kvalitního vína stojí 3-6 EUR.
Agua de Valencia
Tento osvěžující koktejl se připravuje z pomerančového džusu, cavy (španělského šumivého vína), vodky a ginu. Nejlepší Agua de Valencia servírují v baru Cafe de las Horas, kde stojí sklenice 7-9 EUR.
Kde naleznete více informací
Oficiální zdroje pro více informací o gastronomii v Alicante:
Chystáte se do Alicante? S námi ušetříte!
Levné letenky najdete zde >
Levné zájezdy najdete zde >
Levné hotely najdete zde >
Levné výlety najdete zde >
Levný pronájem auta najdete zde >
Nejčastější dotazy
Jaká je typická kuchyně v Alicante?
Alicantská kuchyně je součástí valencijské gastronomie a vyznačuje se bohatým využitím místních surovin z moře i vnitrozemí. Základem jsou čerstvé ryby a mořské plody z Středozemního moře, kvalitní rýže z oblasti Albufera, lokální zelenina a olivový olej. Mezi charakteristické prvky patří také využití šafránu a sladké papriky ñora, která dodává pokrmům typickou chuť a barvu. Region je známý především svými rýžovými pokrmy, přičemž nejslavnější je bezpochyby arroz a banda (rýže s rybami) a arroz negro (černá rýže obarvená sépiovým inkoustem).
Kde najdu nejlepší paellu v Alicante?
Za vynikající paellou se vydejte do restaurace La Ereta, která se nachází v parku La Ereta s nádherným výhledem na město. Šéfkuchař zde připravuje autentickou valencijskou paellu podle tradičních receptur. Další skvělou volbou je restaurace Darsena, situovaná přímo v přístavu, kde podávají výtečnou mořskou paellu s čerstvými mořskými plody. Pro skutečně autentický zážitek navštivte rodinnou restauraci Casa Riquelme v historickém centru, kde paellu připravují na otevřeném ohni v tradičních pánvích.
Které místní speciality by měl návštěvník Alicante určitě ochutnat?
Kromě paelly byste měli určitě ochutnat následující speciality:
- Arroz a banda, rýžový pokrm připravovaný v rybím vývaru s kousky ryb a aioli
- Fideuà: obdoba paelly, ale místo rýže se používají krátké nudle
- Coca amb tonyina: slaný koláč s tuňákem, typický pro oblast Alicante
- Caldero: tradiční rybí pokrm z oblasti Mar Menor
- Salazones: nasolené ryby, především mojama (sušený tuňák)
- Turrón: tradiční vánoční cukrovinka z mandlí, medu a vaječných bílků, která pochází z nedalekého města Jijona
Jaké jsou nejlepší restaurace pro fine dining?
Pro gurmánský zážitek na nejvyšší úrovni navštivte restauraci Monastrell, vedenou šéfkuchařkou Maríou José San Román, držitelkou michelinské hvězdy. Restaurace se nachází v přístavu a nabízí moderní interpretaci středomořské kuchyně. Další vynikající volbou je restaurace BonAmb v nedalekém Xàbia, která se pyšní dvěma michelinskými hvězdami. Pro fusion kuchyni navštivte restauraci Piripi, která kombinuje tradiční španělské pokrmy s moderními kulinářskými technikami.
Kde najdu nejlepší tapas bary?
Nejautentičtější tapas bary najdete v historické čtvrti El Barrio. Vynikající tapas servírují v baru El Portal, který je vyhlášený svými krevetami v česneku a patatas bravas. Další skvělou volbou je La Taberna del Gourmet, kde kromě klasických tapas ochutnáte i moderní variace. Pro milovníky mořských plodů je ideální Cervecería Sento Rambla, známá svými chobotnicemi na galicijský způsob. V oblasti Santa Cruz navštivte bar La Mulata, který se specializuje na rybí tapas a má výborný výběr místních vín.
Jaké jsou typické nápoje regionu Alicante?
Region Alicante je proslulý svými víny, zejména červenými z odrůdy Monastrell. Vinařská oblast D.O. Alicante produkuje vynikající vína, přičemž nejznámější jsou sladká dezertní vína Fondillón. Místní specialitou je také Herbero, bylinný likér vyráběný z horských bylin ze Sierra de Mariola. V horkých letních dnech si místní rádi dopřávají Agua de Valencia, koktejl z pomerančového džusu, cava, vodky a ginu. Populární je také horchata, osvěžující nápoj vyráběný z tygřích ořechů, který pochází z nedaleké Valencie.
Kde se konají nejlepší food festivaly?
Nejvýznamnější gastronomickou událostí je Festival de la Gastronomía de Alicante, který se koná každoročně v březnu. Festival nabízí degustační menu od nejlepších místních šéfkuchařů, workshopy a kulinářské show. V červnu se koná Festival del Arroz, věnovaný různým úpravám rýže. Během září můžete navštívit Feria del Vino y Gastronomía, kde ochutnáte místní vína a speciality. V prosinci pak nepromeškejte Festival del Turrón v nedaleké Jijoně, kde se dozvíte vše o výrobě této tradiční sladkosti.
Kde najdu nejlepší rybí restaurace?
Nejlepší rybí restaurace se nachází v přístavu a čtvrti El Puerto. Vynikající je restaurace Darsena, která nabízí denně čerstvé úlovky připravované tradičními způsoby. Restaurace La Pesca se specializuje na grilované ryby a mořské plody, přičemž ryby si můžete sami vybrat z vitríny. V restauraci El Buen Comer ochutnáte vynikající caldero a další tradiční rybí pokrmy. Pro luxusnější zážitek navštivte restauraci La Ereta, která nabízí moderní interpretace klasických rybích pokrmů s nádherným výhledem na město.
Jaké jsou možnosti kulinářských kurzů v Alicante?
V Alicante můžete navštívit několik kulinářských škol a kurzů. Škola María José San Román Cooking School nabízí kurzy zaměřené na moderní španělskou kuchyni. V Escuela de Hostelería de Alicante se můžete naučit připravovat tradiční pokrmy včetně paelly. Populární jsou také kurzy v Market Kitchen, kde začínáte nákupem surovin na místním trhu Mercado Central. Pro soukromé lekce můžete využít služeb místních šéfkuchařů, kteří nabízí individuální výuku ve vašem ubytování.
Kde najdu nejlepší trhy s potravinami?
Mercado Central je hlavním trhem města a nachází se v modernistické budově z počátku 20. století. Najdete zde čerstvé ryby, mořské plody, místní ovoce a zeleninu, sýry, uzeniny a další regionální produkty. Mercado de Babel je menší trh známý svými stánky s exotickým ovocem a zeleninou. V pátek se koná tradiční trh na Plaza de España, kde místní farmáři prodávají své produkty. Pro nákup kvalitních vín navštivte specializované obchody jako Bodegas Monge nebo Vinos y Licores Alicante.
Jaké jsou nejlepší vinařské oblasti v okolí Alicante?
Oblast D.O. Alicante zahrnuje několik významných vinařských podoblastí. Vinalopó je známé produkcí červených vín z odrůdy Monastrell, zejména v okolí měst Villena a Pinoso. Oblast Marina Alta se specializuje na bílá vína z místní odrůdy Moscatel. V okolí města Novelda se produkují vynikající růžová vína. Mnoho vinařství nabízí prohlídky a degustace, například Bodegas Francisco Gómez, Bodegas Enrique Mendoza nebo Bodegas Gutiérrez de la Vega. Nejlepší období pro návštěvu vinařství je během sklizně v září a říjnu.
Kde se vyrábí nejlepší turrón a jak ho vybrat?
Nejkvalitnější turrón pochází z města Jijona (Xixona), které leží asi 25 km od Alicante. Tradiční výrobci jako Turrones 1880 nebo El Lobo nabízí prohlídky svých výroben s ochutnávkou. Při výběru turrónu sledujte označení "Suprema", které garantuje nejvyšší obsah mandlí (minimálně 60%). Existují dva hlavní typy: měkký Jijona (měkká, máslová konzistence) a tvrdý Alicante (křupavý s celými mandlemi). Nejlepší turrón koupíte přímo v Jijoně nebo ve specializovaných obchodech v Alicante.
Doprava
z/na| Nejlevnější doprava | Autobus | 2 EUR / cca 50 Kč |
| Doprava z letiště k hotelu (doporučujeme) | Rozvoz | Zjistit cenu a objednat |
| Nejflexibilnější doprava | Půjčení auta | Zarezervovat auto |
| Nejpohodlnější doprava | Taxi | Objednat taxi |
Zájezdy
Pokud využijete některý z levných zájezdů, bude vás na místě čekat delegát se zajištěným rozvozem.
Autobus
K dopravě do centra města je nejlevnější dopravou autobus. Cena je zhruba 50 Kč. Jízdní řády a bližší informace najdete zde.
Rozvoz
Pohodlnější volbou do okolních letovisek zajišťuje rozvoz se společností Holidaytaxis. Za cenu blízkou veřejné dopravě vás dopravce vyzvedne na letišti a doveze až k vašemu hotelu (a pokud si to přejete, po skončení dovolené opět zpět).. Přesnou částku získáte po zadání názvu hotelu.
Taxi
Nejpohodlnější variantou je taxi objednané přes Gettransfer.
Půjčení auta
Největší flexibilitu vám poskytne zapůjčení auta přímo na letišti. Porovnat nabídky všech autopůjčoven můžete na stránkách Rentalcars.
Průvodce letištěm
Více informací nejen o dopravě naleznete v průvodci letištěm Alicante.