Madeira pro gurmány

Madeira – ostrov gurmánských pokladů
Madeira, známá jako ostrov věčného jara, nabízí kromě dechberoucí přírody a příjemného klimatu také mimořádné gastronomické zážitky. Tato portugalská perla v Atlantiku kombinuje to nejlepší z přímořské kuchyně s horskými tradicemi a koloniálními vlivy. Místní kuchyně staví na čerstvých surovinách – od právě vylovených ryb a mořských plodů přes exotické ovoce až po horské bylinky a lokálně chovaný dobytek. Proslulé madeirské víno je jen začátkem seznamu unikátních chutí, které zde můžete objevit. Ať už jste milovníkem mořských specialit, nebo dáváte přednost horským pokrmům, na Madeiře si přijdete na své. Ostrov navíc v posledních letech zažívá gastronomickou revoluci, kdy tradiční recepty dostávají moderní podobu v rukou talentovaných šéfkuchařů.
TOP 5 nejpopulárnějších restaurací
| Název | Průměrná cena | Poloha | |
| Franco's Corner | 26 EUR | Mapa | Menu a rezervace |
| Cantinho da Serra | 18 EUR | Mapa | Menu a rezervace |
| Quinta Estação | 25 EUR | Mapa | Menu a rezervace |
| Quinta do Furão | 25 EUR | Mapa | Menu a rezervace |
| Portaliano | 11 EUR | Mapa | Menu a rezervace |
Získejte promo kód na 550 Kč do restaurací
Pokud chcete poznat madeirskou gastronomii, ale hlídáte svůj dovolenkový rozpočet, ušetřit můžete i s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud do aplikace zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč). Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít.
Nejlepší Food tour
Nejlepším způsobem, jak proniknout do světa zdejší gastronomie, je vyrazit na specializovanou prohlídku s průvodcem. V rámci Food tours ochutnáte zdejší speciality, dozvíte se informace o místních surovinách a typických pokrmech. S průvodcem zamíříte do vyhlášených podniků i na místní trh a budete mít šanci ochutnat několik typických specialit a nápojů. Prohlídky jsou dostupné v angličtině.
| Funchal: Food and Wine Walking Tour | Rezervovat od 80 EUR |
| Madeira: Food, Wine & Culture Walking Tour | Rezervovat od 75 EUR |
Typické madeirské pokrmy a speciality
Madeirská kuchyně je charakteristická svou jednoduchostí, která nechává vyniknout kvalitě místních surovin. Přesto dokáže překvapit rozmanitostí chutí a kreativními kombinacemi. Zde jsou nejdůležitější speciality, které byste měli během své návštěvy určitě ochutnat:
Espada com banana
Symbolem madeirské kuchyně je bezpochyby espada – tkaničnice tmavá, hlubokomořská ryba s podlouhlým tělem a ostrými zuby. Přestože její vzhled může být odstrašující, maso je bílé, jemné a téměř bez kostí. Nejpopulárnější způsob přípravy je espada com banana – filety ryby obalené v trojobalu a smažené, podávané s grilovaným banánem. Sladkost banánu dokonale doplňuje lehce nasládlou chuť ryby. Toto neobvyklé spojení je překvapivě harmonické a stalo se ikonickým pokrmem ostrova.
Espadu najdete prakticky v každé restauraci, ale mimořádně dobrou připravují v restauraci Vila do Peixe ve Funchalu nebo v přímořské restauraci Camacha ve městě Caniçal, které je centrem rybolovu espady.
Espetada
Pokud dáváte přednost masu, ochutnejte espetadu – velké kousky hovězího masa napíchnuté na vavřínovém klacíku a grilované nad žhavým uhlím. Maso je před grilováním marinováno v česneku, vavřínovém listu, soli a pepři, což mu dodává charakteristickou vůni. Tradičně se espetada servíruje zavěšená na speciálním stojanu, který přinášejí přímo ke stolu. Přílohou bývá bolo do caco (místní chléb) a milho frito (smažená kukuřičná kaše).
Náš tip: Nejautentičtější espetadu ochutnáte v horských restauracích oblasti Estreito de Câmara de Lobos nebo v typických venkovských restauracích zvaných "quintas".
Lapas
Milovníci mořských plodů by neměli vynechat lapas – mořské přílipky (miskovité měkkýše), které se sbírají z pobřežních skal. Připravují se nejčastěji na grilu s česnekem a citronovou šťávou. Chutnají podobně jako slávky, ale mají výraznější, moře připomínající aroma. Podávají se horké, často ještě syčící na rozpálené pánvi.
Nejlepší lapas najdete v přímořských restauracích na severním pobřeží, například v Porto Moniz nebo v Seixal, kde je moře nejdivočejší a lapas nejchutnější.
Bolo do caco
Žádné madeirské jídlo se neobejde bez bolo do caco – plochého kulatého chleba připravovaného na rozpálené kamenné desce (caco). Chléb se peče z pšeničné mouky, sladkých brambor, soli a kvasnic. Těsně po upečení se potírá česnekovým máslem a podává teplý. Často slouží jako příloha, ale můžete ho ochutnat i samostatně nebo plněný různými náplněmi jako sendvič.
Skvělý bolo do caco můžete ochutnat na trzích nebo u stánků s občerstvením po celém ostrově. Vynikající verzi nabízí pekárna Padaria Mariazinha ve Funchalu.
Carne em vinha d'alhos
Tradiční pokrm, který Madeiřané připravují zejména v období Vánoc, ale v restauracích je k dostání celoročně. Jedná se o vepřové maso marinované ve víně, česneku, vavřínovém listu, tymiánu a oreganu. Marinování trvá několik dní, během nichž maso změkne a nasákne aromaty. Poté se dusí ve vlastní šťávě.
Zajímavostí je, že tato madeirská specialita se rozšířila do bývalých portugalských kolonií a stala se základem pro indickou specialitu vindaloo.
Polévky a dušené pokrmy
Vzhledem k hornatému charakteru vnitrozemí ostrova jsou polévky a dušené pokrmy důležitou součástí madeirské kuchyně, zejména v chladnějších horských oblastech:
- Açorda Madeirense – polévka z chleba, česneku a máty s vejcem
- Sopa de trigo – hustá pšeničná polévka se zeleninou a masem
- Caldo verde – populární portugalská polévka z brambor a zelí kale
- Gaiado – dušená ryba s cibulí, česnekem a rajčaty
Dezerty a sladkosti
Madeirské dezerty odrážejí bohatou cukrářskou tradici Portugalska s využitím lokálních ingrediencí:
- Bolo de mel – tradiční medový koláč z třtinového cukru a koření, který se tradičně peče 8. prosince, na svátek Neposkvrněného početí
- Queijadas – malé košíčky plněné tvarohem, vejci a cukrem
- Pudim de maracujá – pudink z mučenky
- Bolo de cana – koláč z třtinového cukru
Většinu těchto sladkostí můžete ochutnat v tradičních cukrárnách ve Funchalu, jako je Penha d'Águia nebo Confeitaria Felisberta.
Exotické ovoce Madeiry
Díky subtropickému klimatu se na Madeiře daří mnoha druhům exotického ovoce, které je součástí každodenního jídelníčku místních obyvatel. Při návštěvě byste měli určitě ochutnat:
- Maracujá (mučenka) – na Madeiře roste několik druhů s různou chutí od sladké po kyselou
- Anona (chlebovník lahodný) – smetanově sladké ovoce s bílou dužinou
- Pitanga (brazilská třešeň) – malé červené plody s jedinečnou chutí
- Madeirský banán – menší a sladší než běžné banány, používá se i v mnoha slaných pokrmech
- Tamarillo (rajčenové jablko) – plod s jedinečnou kombinací sladké a kyselé chuti
- Goiaba (kvajáva) – aromatické ovoce s růžovou dužinou
Nejlepší místo pro ochutnávku exotického ovoce je tržnice Mercado dos Lavradores ve Funchalu, kde prodejci nabízejí ochutnávky před nákupem. Pozor však na některé stánky, které mohou turistům účtovat přemrštěné ceny.
Madeirské víno a další nápoje
Madeirské víno
Žádná gastronomická cesta po Madeiře není kompletní bez ochutnávky světoznámého madeirského vína, které se na ostrově vyrábí už od 16. století. Toto fortifikované víno (doplněné o vinný destilát) je unikátní svým výrobním procesem zahrnujícím zahřívání, které mu dodává charakteristickou oříškovou chuť a výjimečnou trvanlivost.
Madeirské víno se vyrábí v několika stylech podle použitých odrůd:
- Sercial – nejsušší typ s vyšší kyselostí, ideální jako aperitiv
- Verdelho – polosuchý typ s ovocnými tóny
- Boal (Bual) – polosladký typ s chutí rozinek a karamelu
- Malvasia (Malmsey) – nejsladší typ s výraznou chutí sušeného ovoce a čokolády
Pro ochutnávku a nákup vína doporučujeme navštívit některou z historických vinařských společností ve Funchalu:
- Blandy's Wine Lodge – nabízí prohlídky s ochutnávkou a má skvělý obchod s vínem
- D'Oliveiras – rodinné vinařství s víny starými i přes 100 let
- H.M. Borges – tradiční producent s prohlídkami sklepů
Náš tip: Zkuste pontica – tradiční způsob konzumace madeirského vína, kdy se do Malvasie přidá citronová kůra a med. Jedná se o skvělý digestiv.
Poncha
Dalším ikonickým nápojem Madeiry je poncha – silný koktejl z místního rumu aguardente de cana, medu, citronové šťávy a kůry. Tradiční poncha se míchá speciální dřevěnou tyčinkou zvanou "caralhinho" a pije se jako lék na nachlazení nebo pro zahřátí. Dnes existuje mnoho variant s různými druhy ovoce – maracuja, pomeranč nebo ananas.
Nejautentičtější ponchu ochutnáte v barech mimo turistické centrum, například v legendárním Taberna da Poncha v Serra d'Água nebo v baru Rei da Poncha ve Funchalu.
Nikita
Osvěžující nápoj, který vznikl na Madeiře, je nikita – koktejl z vanilkové zmrzliny, bílého vína, piva a ananasového pyré. Chutná jako nevinný mléčný koktejl, ale má to grády! Nejlepší nikitu podávají v Café Nikita v Porto Moniz, kde tento nápoj údajně vznikl.
Místní pivo a další nápoje
Na Madeiře se vaří vlastní pivo Coral, které má svěží chuť a dobře se hodí k místním pokrmům, zejména k rybám a mořským plodům. Milovníci kávy by měli vyzkoušet galão (podobné caffè latte) nebo bica (silné espresso).
Nejlepší restaurace na Madeiře
Madeira nabízí širokou škálu stravovacích zařízení od luxusních restaurací po tradiční lidové hospůdky. Zde je výběr těch nejlepších v různých cenových kategoriích a oblastech:
Luxusní gastronomie
- Il Gallo d'Oro (Funchal) – restaurace s dvěma michelinskými hvězdami, kde šéfkuchař Benoît Sinthon kombinuje madeirské suroviny s francouzskou technikou
- William Restaurant (Reid's Palace Hotel, Funchal) – restaurace s jednou michelinskou hvězdou nabízející moderní evropskou kuchyni s madeirskými vlivy
- Avista (Funchal) – oceňovaná restaurace s panoramatickým výhledem a kreativní kuchyní
Tradiční restaurace
- O Lagar (Funchal) – jedna z nejlepších restaurací pro espetadu a další tradiční pokrmy
- Restaurante Vila do Peixe (Câmara de Lobos) – vynikající ryby a mořské plody v rybářské vesnici
- Adega da Quinta (Monte) – tradiční restaurace v horské oblasti s autentickou madeirskou kuchyní
- Restaurante O Colmo (Santana) – výborná regionální kuchyně v oblasti typických domků s doškovými střechami
Místní hospůdky (tascas)
Pro autentický gastronomický zážitek navštivte madeirské tascas – jednoduché hospůdky, kde se stravují místní obyvatelé. Ceny jsou zde nižší a porce obvykle velmi velkorysé:
- Tasca Literária (Funchal) – kombinace knihkupectví a tradiční hospůdky
- Tasca da Quinta do Furão (Santana) – nádherné výhledy a skvělá domácí kuchyně
- Tasquinha da Ladeira (Lamaceiros) – skrytý klenot s vynikající espetadou
Náš tajný tip: Vyhledávejte restaurace, kde jedí místní, mimo hlavní turistické trasy. Poznáte je podle toho, že menu je často pouze v portugalštině a personál může mít omezenou znalost angličtiny. Ceny jsou zde nižší a autenticita vyšší.
Místní trhy a nakupování potravin
Mercado dos Lavradores (Funchal)
Nejslavnější madeirský trh se nachází v historické části Funchalu. Dvoupatrová budova z 30. let 20. století ukrývá pestrobarevné stánky s ovocem, zeleninou, květinami, rybami a místními specialitami. V dolní části trhu najdete rybí trh, kde můžete obdivovat různé druhy ryb včetně impozantní espady a tuňáka.
Trh je otevřen od pondělí do pátku od 7:00 do 19:00 a v sobotu od 7:00 do 14:00. Nejživější atmosféra panuje dopoledne. Buďte však opatrní při nákupu ovoce – některé stánky mohou turistům účtovat výrazně vyšší ceny než místním. Doporučujeme nejprve obejít celý trh a porovnat ceny.
Další trhy
- Mercado da Penteada (Funchal) – méně turistický trh s autentičtější atmosférou a lepšími cenami
- Mercado Municipal de Machico – tradiční trh ve východní části ostrova
- Mercado Municipal de Santana – menší trh v severní části ostrova
Speciality k přivezení
Pokud si chcete přivézt madeirské gastronomické suvenýry, doporučujeme:
- Madeirské víno – různé styly a ročníky podle vašich preferencí
- Bolo de mel – medový koláč, který vydrží několik měsíců
- Madeirský rum – vyráběný z místní cukrové třtiny
- Broa de mel – medové sušenky s mandlemi
- Madeirské koření – zejména vavřínové listy, které mají na ostrově výjimečnou kvalitu
- Madeirský med – zejména vzácný med z vřesoviště na náhorní plošině Paul da Serra
Kulinářské zážitky a aktivity
Vinařské zážitky
Kromě návštěvy tradičních vinařství ve Funchalu můžete prozkoumat i další vinařské aktivity:
- Návštěva vinic ve Câmara de Lobos nebo na severním pobřeží ostrova
- Účast na vinobraní (září), kdy se sklízí hrozny pro madeirské víno
- Degustační večeře spojující madeirská vína s lokálními pokrmy
- Festival vína Madeiry (konec srpna/začátek září) – velká oslava madeirského vína s mnoha akcemi
Pro milovníky vína doporučujeme výlet do Blandyho vinného sklepa s ochutnávkou, kde se seznámíte s historií a výrobou madeirského vína.
Kulinářské kurzy
Chcete-li si odnést madeirské chutě i dovednosti domů, zúčastněte se některého z kulinářských kurzů:
- Cooking Madeira – kurzy v centru Funchalu zaměřené na tradiční recepty
- Kurzy v hotelu Quinta do Furão – učíte se vařit s výhledem na oceán
- Workshopy přípravy ponchy – naučte se míchat dokonalou ponchu
Gastro-turistika
Na Madeiře najdete řadu organizovaných aktivit zaměřených na gastronomii:
- Prohlídky rybích trhů a nákup s místními šéfkuchaři
- Návštěvy farem pěstujících tropické ovoce s ochutnávkou
- Exkurze do palíren rumu s ochutnávkou
- Túry za pozorováním léčivých bylin a rostlin používaných v madeirské kuchyni
Za zvláštní zmínku stojí návštěva některé z továren na zpracování cukrové třtiny (engenhos), kde můžete vidět tradiční výrobu madeirského rumu a melasy. Nejznámější je Engenho do Norte v Porto da Cruz, která stále používá původní parní stroje ze začátku 20. století.
Stravování podle oblastí ostrova
Funchal a jižní pobřeží
Hlavní město a jižní pobřeží nabízí nejširší výběr restaurací od luxusních po lidové. Zde najdete nejvíce inovativních podniků a mezinárodní kuchyně. V centru Funchalu vyhledejte restaurace v okolí ulice Rua de Santa Maria, která je známá jako "gastronomická ulička" s mnoha kvalitními podniky.
Câmara de Lobos
Tradiční rybářská vesnice západně od Funchalu je známá svými restauracemi specializujícími se na espadu a další ryby. Místní specialitou je také cachucho – ryba podobná pražmě, která se tradičně připravuje pečená s česnekem a olivovým olejem.
Severní pobřeží
Restaurace na severním pobřeží (Porto Moniz, São Vicente, Santana) nabízejí nejčerstvější mořské plody a ryby. Specialitou jsou zde lapas (přílipky) a různé druhy ryb připravované na grilu. Restaurace jsou zde zpravidla jednodušší, ale suroviny mimořádně čerstvé.
Horské oblasti
V horských oblastech (Monte, Curral das Freiras, Pico do Arieiro) najdete podniky specializující se na horské speciality jako espetada, fenyklem ochucenou vepřovou pečeni a polévky. V oblasti Curral das Freiras ochutnejte místní specialitu – kaštanové pokrmy, od polévky po dezerty, jelikož tato oblast je centrem pěstování jedlých kaštanů.
Zajímavosti o madeirské gastronomii
- Madeirské víno bylo používáno k přípitku při podpisu Deklarace nezávislosti Spojených států v roce 1776.
- Na Madeiře najdete světově nejstarší stále produkovaná vína – některé společnosti nabízejí vína z 18. století, která jsou stále pitná díky unikátnímu výrobnímu procesu.
- Tradiční metoda vaření ve venkovských oblastech ostrova využívala "espeto" – rožeň vyrobený z vavřínových větví, které při grilování dodávají masu aromatickou chuť.
- Madeirské banány jsou menší než běžné karibské odrůdy, ale jsou sladší a aromatičtější.
- Mnoho madeirských pokrmů odráží historii chudoby a vynalézavosti – například espetada vznikla jako způsob, jak využít méně kvalitní části hovězího masa.
- Typický madeirský oběd trvá často několik hodin a je významnou společenskou událostí, zejména o víkendech.
- Většina restaurací nabízí "couvert" – malé předkrmy jako olivy, chleba a máslo, které jsou automaticky přineseny ke stolu. Ty jsou zpoplatněny, ale můžete je odmítnout, pokud je nechcete.
Recenze
Madeirská gastronomická scéna si od návštěvníků vysloužila převážně pozitivní hodnocení. Turisté nejčastěji chválí:
- Čerstvost surovin, zejména ryb a mořských plodů
- Jedinečnou chuť madeirského banánu a jeho využití v kuchyni
- Kvalitu a různorodost madeirského vína
- Pohostinnost místních restaurací a velkoryse dimenzované porce
- Dobrý poměr ceny a kvality ve srovnání s jinými evropskými destinacemi
Mezi kritickými body se objevují:
- Vysoké ceny v turistických oblastech, zejména ve Funchalu
- Omezená nabídka vegetariánských a veganských jídel v tradičních restauracích
- Někdy až příliš jednoduché úpravy ryb a mořských plodů s důrazem na surovinu spíše než na techniku
- Vysoké ceny alkoholických nápojů v luxusních zařízeních
Celkově však návštěvníci hodnotí madeirskou gastronomii jako autentickou, pestrou a nabízející jedinečné zážitky, které jinde v Evropě nenajdete.
Jak se dostat na Madeiru
Na Madeiru se dostanete výhradně letecky nebo lodí. Ostrov má jedno mezinárodní letiště Cristiano Ronaldo a přístav ve Funchalu.
Letecky
Mezinárodní letiště Madeira (FNC), známé také jako letiště Cristiano Ronaldo, se nachází ve městě Santa Cruz, asi 20 km od hlavního města Funchal. Letiště je známé svou unikátní ranvejí částečně postavenou na pilotech nad oceánem.
Z České republiky neexistují přímé lety na Madeiru, ale snadno se tam dostanete s přestupem. Nejčastější spojení je přes:
- Lisabon (TAP Air Portugal)
- Frankfurt (Lufthansa)
- Londýn (British Airways, easyJet)
- Madrid (Iberia)
Z letiště do Funchalu se dostanete autobusem Aerobus (cca 5 €), taxíkem (cca 30-35 €) nebo si můžete pronajmout auto. Cesta trvá přibližně 30 minut.
Lodí
Madeira je populární zastávkou pro výletní lodě. Pokud přijíždíte na výletní lodi, budete kotvit v přístavu Funchal, který se nachází v pěší vzdálenosti od centra města.
Z Portugalska na Madeiru plují pravidelné trajekty pouze zřídka. Pro aktuální informace o spojení doporučujeme zkontrolovat directferries.com/.
Doprava po ostrově
Pro objevování madeirských gastronomických pokladů budete potřebovat způsob, jak se pohybovat po ostrově:
- Pronájem auta – nejflexibilnější způsob, jak prozkoumat ostrov a jeho odlehlé restaurace. Můžete využít služeb rentalcars.com. Pozor na strmé silnice a úzké horské cesty!
- Autobusy (SAM, Horários do Funchal) – spojují Funchal s většími městy na ostrově, ale nejsou příliš časté do odlehlejších oblastí
- Taxi – pohodlná, ale dražší možnost pro kratší výlety
- Organizované výlety – mnoho hotelů a cestovních kanceláří nabízí gastronomické túry po ostrově
Kde naleznete více informací
Pro detailnější informace o madeirské gastronomii můžete navštívit následující zdroje:
- Visit Madeira – oficiální turistický portál Madeiry s sekcí věnovanou gastronomii
- Madeira Wine Company – informace o madeirském víně a vinařských tradicích
- IVBAM – Madeirský institut pro víno, výšivky a řemesla s informacemi o vinařství a tradičních produktech
Na ostrově také najdete turistická informační centra ve Funchalu a dalších větších městech, kde vám rádi poradí s aktuálními gastronomickými akcemi a doporučí restaurace podle vašich preferencí.
Chystáte se na Madeiru? S námi ušetříte!
Levné letenky najdete zde >
Levné zájezdy najdete zde >
Levné hotely najdete zde >
Levné výlety najdete zde >
Levný pronájem auta najdete zde >
Nejčastější dotazy
Jaké jsou typické tradiční pokrmy Madeiry?
Madeirská kuchyně je výsledkem bohaté historie ostrova a kombinuje portugalské, africké a karibské vlivy. K nejvýznamnějším tradičním pokrmům patří Espetada – hovězí maso marinované v česneku, solí a bobkovém listu, napíchnuté na vavřínové větvi a grilované. Další specialitou je Espada com Banana – treskovitá ryba s černou kůží podávaná netradičně s banánem nebo tropickým ovocem. Nesmíme opomenout Bolo do Caco – tradiční chléb pečený na rozpálených kamenech a potřený česnekovým máslem.
V každé restauraci najdete také Lapas (mořské mušle) připravované na grilu s česnekem a citronem nebo Cozido Madeirense – dušené maso s klobásami, zeleninou a bylinkami. Mezi dezerty vyniká Bolo de Mel (medový koláč) a Pudim de Maracujá (pudink z marakuji). Místní si také oblíbili Carne de Vinha d'Alhos – vepřové marinované v česneku, víně a bylinkách.
Co je madeirské víno a jak ho nejlépe ochutnat?
Madeirské víno je fortifikovaný nápoj s více než 500letou tradicí a patří mezi nejslavnější produkty ostrova. Jedinečnost tohoto vína spočívá v jeho výrobním procesu zvaném "estufagem", kdy je víno zahříváno, aby simulovalo dlouhé plavby v podpalubí lodí, při kterých víno původně zralo. Podle obsahu zbytkového cukru rozlišujeme čtyři základní druhy: seco (suché), meio seco (polosuché), meio doce (polosladké) a doce (sladké).
Nejkvalitnější madeirská vína se vyrábějí z odrůd Sercial (nejsušší styl), Verdelho (polosuché), Boal nebo Bual (polosladké) a Malvasia nebo Malmsey (nejsladší). Pro opravdový zážitek doporučujeme navštívit některou z historických vináren ve Funchalu, jako jsou Blandy's Wine Lodge nebo D'Oliveiras, kde můžete absolvovat komentovanou degustaci. Madeirské víno se nejlépe podává při pokojové teplotě a skvěle se hodí k sýrům, dezertům nebo jako aperitiv.
Kde najdeme nejlepší restaurace na Madeiře?
Nejvyšší koncentraci kvalitních restaurací najdete ve Funchalu, hlavním městě ostrova. Za návštěvu stojí restaurace Il Gallo d'Oro oceněná dvěma michelinskými hvězdami, která nabízí kreativní středomořskou kuchyni s madeirským nádechem. Pro autentický gastronomický zážitek vyhledejte tradiční restaurace mimo hlavní turistické trasy – místní jim říkají tascas.
Ve vesnici Câmara de Lobos doporučujeme navštívit restauraci Vila do Peixe specializující se na čerstvé ryby. V Porto Moniz oceníte Cachalote s terasou nad oceánem. V horské vesničce Santana najdete vynikající Quinta do Furão, kde kromě skvělého jídla zažijete dechberoucí výhledy. Cenově dostupnou a přitom kvalitní madeirskou kuchyni nabízí Sabores do Curral v údolí Curral das Freiras. Pro milovníky moderní kuchyně doporučujeme Design Centre Nini Andrade Silva ve Funchalu, kde se snoubí kreativní gastronomie s úžasným designem a výhledem.
Jaké mořské plody a ryby jsou na Madeiře nejlepší?
Madeira jako ostrov uprostřed Atlantiku nabízí mimořádně kvalitní a čerstvé mořské plody. K nejvyhledávanějším patří espada (treskovitá ryba s černou kůží), která se na ostrově připravuje na desítky způsobů, nejčastěji s banánem nebo marakujou. Další lahůdkou jsou lapas (misky) – druh přísedlých mořských plžů, které se připravují na grilu s česnekovým máslem a citronem.
Mimořádně oblíbený je také atum (tuňák), často podávaný jako steak nebo na tatarák. Z menších ryb stojí za ochutnání chicharro (stavrida) a gaiado (makrela). Mezi gurmány jsou ceněné camarão (krevety) a polvo (chobotnice). Nejčerstvější mořské plody ochutnáte v přímořských vesničkách jako Câmara de Lobos, Machico nebo Paul do Mar. Ideální příležitostí k objevení rozmanitosti místních mořských plodů je festival Festa do Peixe Espada Preto (Festival černé treskovité ryby) konající se každoročně v srpnu v Câmara de Lobos.
Jaké jsou ceny v restauracích na Madeiře?
Ceny v restauracích na Madeiře jsou ve srovnání s ostatními evropskými destinacemi poměrně příznivé. V běžné restauraci zaplatíte za hlavní jídlo přibližně 10-15 € na osobu, polévka nebo předkrm vás vyjde na 3-5 €. Tradiční madeirské menu zahrnující espetadu (grilované hovězí) s přílohou stojí obvykle 12-18 €, zatímco čerstvé ryby a mořské plody se pohybují v rozmezí 15-25 € podle druhu a váhy.
V luxusnějších podnicích a restauracích s výhledem na oceán počítejte s cenami vyššími o 30-50 %. Sklenka kvalitního madeirského vína stojí 3-6 €, místní pivo Coral přibližně 2 €. Pro úsporu doporučujeme vyhledávat podniky, kde obědvají místní obyvatelé, nebo si objednat denní menu (prato do dia), které obvykle zahrnuje polévku, hlavní jídlo, nápoj a někdy i dezert za zvýhodněnou cenu 8-12 €. Nezapomeňte, že na Madeiře se za služby běžně nechává spropitné ve výši 5-10 % z účtu.
Jaké jsou nejlepší trhy s potravinami na Madeiře?
Nejznámějším a nejbarevnějším trhem na ostrově je bezpochyby Mercado dos Lavradores (Farmářský trh) ve Funchalu. Tento dvoupatrový trh nabízí úchvatnou směsici exotického ovoce, čerstvých ryb, květin a místních produktů. Doporučujeme navštívit ho brzy ráno, kdy je nejživější a nabídka nejčerstvější. Pozor však na některé prodejce ovoce, kteří mohou turistům účtovat přemrštěné ceny – vždy se předem zeptejte na cenu a případně smlouvejte.
Autentičtější nákupní zážitek nabízí menší lokální trhy jako Mercado da Penteada také ve Funchalu nebo Mercado Municipal v Santaně. Za návštěvu stojí i každoroční Festa da Anona (Festival čirimoje) v Faial, kde můžete ochutnat a zakoupit tento jedinečný tropický plod. V mnoha vesnicích se také konají pravidelné farmářské trhy, například v Câmara de Lobos nebo Santo da Serra (každou neděli). Pro nákup kvalitních místních produktů jako jsou sýry, med, marmelády nebo koření doporučujeme navštívit specializované obchody Loja do Colégio nebo Casa do Turista ve Funchalu.
Jaké kulinářské festivaly se konají na Madeiře?
Madeira hostí během roku řadu gastronomických festivalů, které oslavují místní produkty a tradice. Nejvýznamnější je Festival Madeirského vína (Festa do Vinho da Madeira), který se koná na přelomu srpna a září. Během festivalu můžete sledovat tradiční sklizeň hroznů, ochutnávat různé druhy madeirského vína a účastnit se folklórních vystoupení.
Dalším významným svátkem je Festival Atlantiko v červnu, který kombinuje gastronomii, hudbu a umění. Milovníci mořských plodů by neměli vynechat Festa do Peixe Espada Preto (Festival černé treskovité ryby) v Câmara de Lobos v srpnu. V říjnu se ve Funchalu koná Festival gastronomie a vína, během něhož se místní restaurace předhánějí v přípravě tradičních pokrmů v moderním pojetí. Jedinečným zážitkem je také Festa da Castanha (Festival kaštanů) v Curral das Freiras na začátku listopadu nebo Festa da Anona (Festival čirimoje) v Faial v březnu. Tyto festivaly nabízejí skvělou příležitost ochutnat autentickou madeirskou kuchyni a poznat místní tradice.
Jaké jsou možnosti pro vegetariány a vegany na Madeiře?
Ačkoli je tradiční madeirská kuchyně bohatá na maso a ryby, situace pro vegetariány a vegany se v posledních letech výrazně zlepšila. Ve Funchalu najdete několik vynikajících restaurací zaměřených výhradně na rostlinnou stravu, jako je Olives s výbornou středomořskou kuchyní nebo Avocado Cafe specializující se na zdravé veganské pokrmy.
I v běžných restauracích dnes často nabízejí vegetariánské možnosti – vyhledávané jsou zejména Sopa de Legumes (zeleninová polévka), Milho Frito (smažená kukuřičná kaše) nebo Bolo do Caco (tradiční chléb) s bylinkovým máslem. Díky bohaté úrodě na ostrově je na Madeiře dostupné čerstvé místní ovoce a zelenina po celý rok. Při návštěvě trhů můžete objevit exotické druhy jako jsou anona (čirimoja), marakuja nebo avokádo. V supermarketech Pingo Doce nebo Continente najdete široký výběr rostlinných alternativ. Při objednávání jídla v restauraci používejte frázi "Sou vegetariano/a" (Jsem vegetarián/ka) nebo "Sem produtos animais" (Bez živočišných produktů).
Kde můžeme absolvovat kulinářský kurz na Madeiře?
Absolvovat kulinářský kurz na Madeiře je skvělý způsob, jak si odnést jedinečný zážitek a naučit se připravovat místní speciality. Nejkomplexnější programy nabízí Cooking & Nature ve Funchalu, kde se naučíte připravovat tradiční pokrmy jako espetada, černou treskovitou rybu s banánem nebo medový koláč bolo de mel. Kurzy vedou zkušení šéfkuchaři a obvykle zahrnují i návštěvu místního trhu.
Další možností jsou lekce v Kitchen Dates, kde se specializují na moderní interpretace madeirských receptů. Pro milovníky vína doporučujeme kurzy v Blandy's Wine Lodge, které spojují degustaci madeirského vína s přípravou jídel, jež se k jednotlivým typům vína hodí. Některé luxusnější hotely jako Belmond Reid's Palace nebo Savoy Palace nabízejí svým hostům kulinářské workshopy. Pro autentičtější zážitek vyhledejte menší rodinné podniky jako Sabores da Madeira, kde se od místních hospodyněk naučíte tradiční recepty předávané z generace na generaci. Ceny kurzů se pohybují od 60 € za krátký workshop až po 150 € za celodenní zážitek včetně nákupu ingrediencí a degustace vín.
Jak se na Madeiře připravuje tradiční poncha a kde ochutnat tu nejlepší?
Poncha je ikonický madeirský nápoj, který původně vznikl jako lék proti nachlazení pro místní rybáře. Tradiční recept je jednoduchý, ale účinný – kombinuje místní cukrotřtinový rum (aguardente de cana), med, citronovou šťávu a vodu. Tento nápoj se připravuje speciálním dřevěným míchačem zvaným caralhinho, který zajišťuje dokonalé spojení všech ingrediencí.
Nejautentičtější ponchu ochutnáte v baru Taberna da Poncha v Serra de Água, který je považován za kolébku tohoto nápoje. Ve Funchalu stojí za návštěvu Bar Number Two nebo Bar O Rei da Poncha. Moderní interpretace nabízí Barreirinha Bar Café s výhledem na přístav. Kromě klasické citrónové verze můžete ochutnat i varianty s marakujou, pomerančem nebo třtinovou šťávou zvané "regional". Cena za sklenici se pohybuje mezi 3-5 €. Pozor však na konzumaci – poncha je silnější, než se zdá, a může rychle stoupnout do hlavy! Pokud si chcete odvézt tento nápoj jako suvenýr, v mnoha obchodech můžete zakoupit lahve připravené ponchy nebo sadu na její domácí přípravu.
Kde najdeme nejlepší dezerty a sladkosti na Madeiře?
Madeira má bohatou tradici výroby dezertů a sladkostí, které často využívají místní produkty jako cukrovou třtinu, exotické ovoce a med. Nejslavnějším sladkým pokrmem je Bolo de Mel (medový koláč), který je tak významný, že má vlastní den oslav (8. prosince). Tento tmavý, hustý koláč s ořechy a kořením má unikátní vlastnost – neztvrdne ani po několika měsících, naopak „dozrává" a zlepšuje svou chuť.
Další vyhlášenou specialitou jsou Queijadas – malé košíčky plněné tvarohem, vejci a cukrem. Ve Funchalu doporučujeme navštívit historickou cukrárnu Penha d'Águia, kde můžete ochutnat tradiční Broas de Mel (medové sušenky) nebo Rebuçados de Funcho (fenyklové bonbony). Pro moderní interpretace madeirských dezertů navštivte cukrárnu Uau Cacau, která kombinuje místní ingredience s čokoládou nejvyšší kvality. Nezapomeňte také ochutnat dezerty z místního tropického ovoce, zejména Pudim de Maracujá (pudink z marakuji) nebo Bolo de Banana (banánový koláč). Mnoho cukráren nabízí také ochutnávky s madeirským vínem, což vytváří dokonalou harmonii chutí.
Doprava
z/na| Nejlevnější doprava | Autobus 20, 53, 113 ,208 | 3,4 EUR / cca 80 Kč |
| Rychlejší doprava | Aerobus | 5 EUR / cca 130 Kč |
| Doprava až k hotelu (doporučujeme) | Holidaytaxis | Zarezervovat rozvoz |
| Nejflexibilnější doprava | Půjčení auta | Zarezervovat auto |
| Nejpohodlnější doprava | Taxi | Objednat taxi |
Průvodce letištěm
Podrobné informace nejen o dopravě naleznete v průvodci letištěm Madeira.