Amsterdam pro gurmány
_1664807016644.jpg&w=828&fit=inside&output=webp)
Ochutnejte pravou nizozemskou kuchyni a zamiřte do amsterdamských restaurací a barů. Město nabízí nespočet možností kam vyrazit za ochutnávkou zdejších specialit. Abychom vám usnadnili rozhodování, připravili jsme pro vás seznam nejpopulárnějších restaurací v Amsterdamu. Gastronomii však můžete spojit i s poznáváním města a vyrazit na plavbu s ochutnávkou, nebo organizovanou food tour.
Nejpopulárnější restaurace v Amsterdamu
| Název | Průměrná cena | Poloha | |
| De Silveren Spiegel | 85 EUR | Mapa | Menu a rezervace |
| Elkaar | 67 EUR | Mapa | Menu a rezervace |
| Hemelse Modder | 44 EUR | Mapa | Menu a rezervace |
| Piet de Leeuw | 30 EUR | Mapa | Menu a rezervace |
| Stoop & Stoop | 28 EUR | Mapa | Menu a rezervace |
Promo kód 500 Kč
Ušetřit můžete pomocí aplikace TheFork (App Store / Google Play), kterou si jednoduše stáhnete do mobilu. Do aplikace zadejte promo kód 837A408B a získáte zdarma 1000 Yums (bodů), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč). Aplikace často nabízí různé slevy a rezervaci stolu je možné provést online. Pokud cestujete ve dvou, můžete partnerovi dát svůj promo kód a za doporučení získáte dalších 500 Yums (a on 1000 Yums). Pro využití slevy je nutné navštívit restauraci, která body "Yums" akceptuje.

Nejoblíbenější Food tour
Pokud se chcete o nizozemské kuchyni dozvědět co nejvíce a zároveň ochutnat místní speciality, určitě by na vašem programu nemělo chybět food tour. V rámci organizované prohlídky zamíříte do amsterdamské čtvrti Jordaan a navštívíte vyhlášené podniky, které jsou běžně mimo hledáček turistů. Od svého průvodce se dozvíte spoustu zajímavostí a získáte tipy na další místa, která během pobytu v Amsterdamu určitě navštívit. Prohlídka trvá 3 hodiny a 30 minut a zahrnuje 12 ochutnávek. Můžete ji zakoupit na tomto odkazu.
_1678454590781.jpg&w=1300&h=867&q=50&fit=inside&output=webp)
Plavby s ochutnávkou
Netradičním zážitkem, v rámci kterého spojíte objevování města a gastronomii, je plavba amsterdamským kanálem s občerstvením. Během šedesátiminutové plavby můžete obdivovat amsterdamské památky a zároveň si vychutnat holandský sýr a neomezenou konzumaci nápojů. Cestou uvidíte místa jako dům Anny Frankové, čtvrť Jordaan, Rijksmuseum a spoustu známých amsterdamských mostů. Plavbu můžete zarezervovat od 30 EUR na tomto odkazu.

Ceny v restauracích a jak ušetřit
Hlavní chod pro jednu osobu v levnější restauraci vás vyjde přibližně na 15 EUR. Za tříchodové menu v lepší restauraci dáte zhruba 30 EUR za osobu. Výhodně se najíte v rychlém občerstvení, za ceny okolo 10 EUR pořídíte celé menu pro 1 osobu.
Skleničku piva či vína seženete obvykle za zhruba 6 - 8 EUR v závislosti na úrovni restaurace a lokalitě.
- Pokud však chcete ušetřit, vyhýbejte se restauracím, které jsou v centru a v těsné blízkosti hlavních turistických atrakcí, zde zaplatíte nejvíce.
- Nejlevnější variantou stravování jsou stánky s občerstvením „do ruky“, kde se ceny pohybují kolem několika euro.
- Nezapomeňte prozkoumat nabídku na portálu Groupon, který funguje na podobném principu jako český Slevomat.

Co ochutnat v Amsterdamu
Amsterdam je hlavním městem Nizozemí, takže je pro něj typická nizozemská kuchyně. Ta není ve světě nijak zvlášť proslulá, ale přesto se můžete těšit na velké množství místních specialit a chutných pokrmů. Ve většině případů jde o stánkové speciality a sladkosti, jelikož Nizozemsko je zemí s největší spotřebou sladkostí na obyvatele. Pokud toto není zrovna váš šálek kávy, nezoufejte, v Amsterdamu najdete podniky nabízející světovou kuchyni.
Jako předkrm si můžete v Nizozemsku objednat polévku, salát nebo místní sýry. Tradiční polévkou je snert, připravuje se z hrachu, vepřového masa, cibule a pórku. Jde o vydatné jídlo, oblíbené zvláště v chladných měsících. Nizozemsko je známé svými sýry gouda, geitenkaas nebo maasdammer.
Mezi hlavními jídly v nizozemských restauracích objevíte např. stamppot – tradiční pokrm z brambor a jiné zeleniny (zelí, mrkev, cibule), který se obvykle podává s klobásou. Dále zde ochutnáte tzv. bitterballen – smažené masové kuličky s hořčicí. Na amsterdamských trzích zase vyzkoušíte kibbeling – smaženou rybu (obvykle tresku) s bylinkovou omáčkou a citronem. Místní obyvatelé rádi jedí syrové sledě s okurkami a cibulí – raw herring nebo variantu sledě v pečivu – brodje haaring. Přestože tento pokrm nezní příliš lákavě, každý návštěvník Amsterdamu, který se chce cítit autenticky, by ho měl vyzkoušet u jednoho z mnoha zdejších pouličních stánků. Jako příloha nebo jen tak samotné se jedí holandské hranolky. Nejde však o hranolky, které znáte. Tyto jsou tlusté a podávají se s různými omáčkami, například satay, s kečupem či s curry a majonézou a cibulí.

Sladké pokrmy a dezerty
Největší výběr místních specialit vás čeká mezi zákusky. Mezi sladké amsterdamské pochoutky patří především tzv. poffertjes. Jde o malé tlusté lívanečky polévané sirupem nebo posypané cukrem. Seženete je v amsterdamských kavárnách nebo palačinkárnách. Ty nejlepší poffertjes však prodávají pouliční prodejci. Podobně sladkou pochoutkou jsou stroopwafel – 2 vafle spojené sirupem.
Oblíbeným dezertem je i tzv. tompouce. Jde o smetanový dortík s růžovou polevou. Zajímavé je, že podoba tohoto zákusku je přísně regulovaná – tompouce musí být vždy obdélníkový, mít přesný tvar i velikost a tradičně by měl mít vždy růžovou polevu, přestože se objevují i tompouce s oranžovou polevou. Další sladkou specialitou je ontbijtkoek – zázvorové pečivo, které se potírá máslem, a oliebollen – sladké smažené knedlíky ve tvaru koulí.
Můžete si také dát holandskou lékořici např. v podobě bonbónů. Počítejte však, že holandská lékořice je slanější než ta, na kterou jste zvyklí z obchodních řetězců.
Nápoje
V Amsterdamu si přijdou na své hlavně milovníci piva. Pivovarnictví má v celém Nizozemsku dlouhou historii a chuť zdejšího zlatavého moku je velmi dobrá. Dejte si jednu z proslulých značek piva - Heineken, Grolsch, Brandt, Skol, Oranjeboom a určitě vám bude chutnat. Dalším alkoholickým produktem je holandský gin Jenever vyráběný z ovoce. V Nizozemsku se pije také silný Absinth, který je v mnoha zemích zakázaný.
Chystáte se do Amsterdamu? S námi ušetříte!
Levné letenky najdete zde >
Levné zájezdy najdete zde >
Levné hotely najdete zde >
Levné výlety najdete zde >
Levný pronájem auta najdete zde >
Nejčastější dotazy
Jaké jsou typické pokrmy amsterdamské kuchyně?
Amsterdamská kuchyně je směsicí tradičních nizozemských pokrmů a mezinárodních vlivů. Mezi místní speciality, které byste určitě měli ochutnat, patří bitterballen – smažené masové kuličky podávané s hořčicí, které Nizozemci milují jako přikusku k pivu. Neměli byste vynechat ani slavné nizozemské sýry, zejména Gouda a Edam, které zde chutnají úplně jinak než ty exportované.
Dalším typickým pokrmem je stamppot – bramborová kaše smíchaná se zeleninou, často s kale nebo kyselým zelím, podávaná s kouskem uzeného masa nebo klobásou. V chladnějších měsících vás zahřeje tradiční hrachová polévka erwtensoep (také nazývaná snert), která je tak hustá, že v ní lžíce skoro stojí.
Milovníci ryb by měli vyzkoušet herring – syrové sledě s cibulí, které místní jedí tak, že je drží za ocas a spouštějí do úst. Méně odvážní mohou ochutnat kibbeling – kousky smažené ryby podávané s omáčkou. A samozřejmě nemůžeme zapomenout na smažené hranolky (patat), které se zde podávají v papírovém kornoutu s různými omáčkami, přičemž nejoblíbenější je majonéza.
Pro mlsné jazýčky Amsterdam nabízí stroopwafels – dva tenké vaflové plátky spojené karamelovou náplní, nebo poffertjes – malé nadýchané lívance posypané moučkovým cukrem.
Kde ochutnáme nejlepší sýry v Amsterdamu?
Amsterdam je rájem pro milovníky sýrů a nabízí několik míst, kde můžete ochutnat a nakoupit ty nejkvalitnější nizozemské sýry. Nejznámější je určitě Henri Willig Cheese & More, síť obchodů specializovaných na tradiční i netradiční sýry. Ochutnávka je zde samozřejmostí a personál vám rád vysvětlí rozdíly mezi jednotlivými druhy. Najdete je na několika místech ve městě, včetně pobočky v centru na Damraku.
Pro autentičtější zážitek doporučujeme navštívit Reypenaer Tasting Room, kde můžete absolvovat degustační sezení s profesionálním výkladem. Za přibližně hodinu ochutnáte šest různých sýrů spárovaných s vínem nebo pivem. Je potřeba se předem zarezervovat na jejich webových stránkách.
Pokud hledáte méně turistické místo, vyzkoušejte De Kaaskamer v čtvrti Jordaan. Tento malý obchod nabízí více než 400 druhů sýrů a jeho interiér vás okouzlí tradičním designem. Prodavači jsou vždy ochotní vám poradit s výběrem a připravit balíčky vakuově zabalených sýrů, které si můžete odvézt domů.
Pro kompletní zážitek zvažte návštěvu nedalekého městečka Alkmaar, kde se od dubna do září každý pátek koná tradiční sýrový trh s ceremoniálem, který se prakticky nezměnil za posledních 400 let.
Jak využít slevový kupon 550 Kč v amsterdamských restauracích?
Slevový kupon v hodnotě 550 Kč můžete využít v síti vybraných restaurací po celém Amsterdamu díky programu Amsterdam Dining Card. Po obdržení kuponu si stačí stáhnout mobilní aplikaci Amsterdam Dining, kde najdete přehlednou mapu všech zapojených podniků. Mezi nimi jsou jak tradiční nizozemské restaurace, tak i mezinárodní kuchyně včetně asijské, italské nebo moderní fusion gastronomie.
Postup je jednoduchý – vyberte si restauraci z aplikace, zarezervujte si stůl (ideálně den předem) a při placení účtu předložte svůj kupon v digitální formě přes aplikaci. Sleva bude odečtena z vaší celkové útraty. Pamatujte, že kupon platí na jídlo a nealkoholické nápoje, nikoliv na alkohol. Minimální útrata pro využití kuponu je obvykle 1100 Kč, takže sleva představuje zhruba 50 % z této částky.
Doporučujeme kupon využít k obědu nebo večeři v některé z prémiových restaurací, kde běžně zaplatíte více. Aplikace vám také ukáže hodnocení jednotlivých podniků a tipy od ostatních uživatelů. Mezi oblíbené restaurace zapojené do programu patří Restaurant Greetje (tradiční nizozemská kuchyně), Café Restaurant De Plantage (moderní evropská kuchyně) nebo RIJKS® (restaurace inspirovaná sbírkami Rijksmusea).
Kupon je platný po celý rok 2025 a lze jej využít pouze jednou. V hlavní turistické sezóně doporučujeme rezervaci provést s větším předstihem, některé populární podniky mohou být plně obsazené i několik dní dopředu.
Které restaurace v Amsterdamu nabízejí nejlepší zážitkovou gastronomii?
Amsterdam se v posledních letech proměnil v skutečný gastronomický ráj a nabízí řadu restaurací, kde jídlo není jen potravou, ale kompletním zážitkem. Na vrcholu pomyslného žebříčku stojí restaurace De Librije, která se pyšní třemi michelinskými hvězdami. Šéfkuchař Jonnie Boer vytváří inovativní pokrmy, které představují nizozemskou kuchyni v naprosto novém světle. Degustační menu vás provede cestou místních surovin zpracovaných s neobyčejnou kreativitou.
Pro milovníky moderní holandské kuchyně doporučujeme Spectrum v hotelu Waldorf Astoria, kde šéfkuchař Sidney Schutte získal dvě michelinské hvězdy. Restaurace nabízí nejen vynikající jídlo, ale i dechberoucí výhled na amsterdamské kanály.
Jedinečným zážitkem je návštěva restaurace Ctaste, kde se večeře servíruje v naprosté tmě a jíte pouze pomocí hmatu a chuti. Nevidomí číšníci vás provedou celým večerem a pomohou vám objevit nové dimenze gastronomického požitku.
Za zmínku stojí také Vuurtoreneiland – restaurace na malém ostrově, kam se dostanete pouze lodí. V letních měsících se večeře servíruje ve skleněném pavilonu, v zimě pak v historickém pevnostním komplexu. Sedmichodové menu využívá výhradně sezónní a lokální suroviny a často zahrnuje pokrmy připravované na otevřeném ohni.
Pro ty, kdo hledají něco opravdu netradičního, doporučujeme REM Eiland – restauraci umístěnou v bývalé ropné plošině, která nabízí moderní evropskou kuchyni a nezapomenutelný výhled na amsterdamský přístav.
Kde najdeme nejlepší pouliční občerstvení v Amsterdamu?
Amsterdam nabízí vynikající pouliční občerstvení, které je ideální při procházkách městem nebo když máte chuť na něco rychlého a chutného. Nejikoničtější street food najdete ve stáncích FEBO, což je nizozemský řetězec automatů na teplé občerstvení, kde si můžete zakoupit smažené pochoutky jako kroket nebo frikandel přímo z automatu ve zdi. Je to unikátní nizozemský koncept, který musíte vyzkoušet!
Na tržišti Albert Cuyp Market v čtvrti De Pijp objevíte množství stánků s tradičními pochoutkami. Určitě ochutnejte stroopwafel ze stánku Original Stroopwafels, kde je připravují čerstvé před vašima očima. Horký karamel mezi dvěma tenkými vaflemi je nezapomenutelným gurmánským zážitkem.
Pro milovníky rybích specialit doporučujeme navštívit Vishandel Centrum na náměstí Spui, kde servírují vynikající čerstvé sledě (herring) s cibulí a nakládanými okurkami. Místní je jedí tím způsobem, že rybu drží za ocas a spouští do úst – pokud se odvážíte, zkuste to stejně!
Na Foodhallen v západní části města najdete moderní food hall s desítkami stánků nabízejících mezinárodní kuchyni. Od nizozemských bitterballen přes španělské tapas až po vietnamské banh mi – na své si zde přijde každý.
Nepřehlédněte také Manneken Pis na Damrak, který podle místních nabízí nejlepší hranolky (patat) ve městě. Podávají se v papírovém kornoutu s různými omáčkami, přičemž místní specialitou je "oorlog" (válečná směs) – kombinace majonézy, arašídové omáčky a cibule.
Jak si užít tradiční nizozemskou snídani v Amsterdamu?
Tradiční nizozemská snídaně je obvykle jednoduchá, ale vydatná a nabízí skvělý start do dne plného objevování Amsterdamu. Pokud chcete ochutnat autentickou verzi, navštivte některou z tradičních kaváren jako Greenwoods nebo Omelegg, kde servírují typickou nizozemskou snídani obsahující chléb s máslem, plátky sýra (většinou Gouda nebo Edam), plátky šunky, uvařené vejce a sladké polevy jako čokoládové sprinkles (hagelslag) nebo ovocný džem.
Neodmyslitelnou součástí nizozemské snídaně je také pomerančový džus a samozřejmě káva, kterou Nizozemci pijí velmi silnou. Mnohé kavárny nabízejí speciální snídaňové menu zvané "ontbijt", které obsahuje všechny tyto položky za rozumnou cenu.
Pro autentičtější zážitek vyzkoušejte Gartine, malou kavárnu v centru města, která používá sezónní suroviny z vlastní zahrady. Jejich domácí chléb a koláče jsou vyhlášené po celém městě. Rezervace je zde doporučena, zejména o víkendech.
Pokud dáváte přednost snídani v moderním stylu, navštivte Bakers & Roasters, kde kombinují nizozemské ingredience s novozélandským a brazilským kuchařským umem. Jejich vajíčka Benedikt podávaná s holandskou omáčkou jsou pověstná.
Pro ty, kdo chtějí snídani spojenou s vyhlídkou na město, doporučujeme kavárnu Blue Amsterdam s panoramatickým výhledem nebo kavárnu De Laatste Kruimel, která se nachází blízko kanálů a nabízí domácí koláče a čerstvé pečivo, které je ideální pro rychlou, ale chutnou snídani.
Kde najdeme nejlepší rybí speciality v Amsterdamu?
Amsterdam jako přístavní město má bohatou tradici v přípravě rybích specialit. Pro ochutnání čerstvého sledě (herring) – národního pokrmu Nizozemska – navštivte některý z tradičních stánků, tzv. "haringhandels". Herring Stall na Albert Cuypmarkt nabízí vynikající "Hollandse Nieuwe" (nové holandské sledě), které jsou k dispozici od června do července. Sledě zde podávají s nakrájenou cibulí a kyselými okurkami, buď v housce nebo samostatně.
Pro gurmánský zážitek s mořskými plody doporučujeme The Seafood Bar, který má několik poboček ve městě. Specializují se na čerstvé ryby a mořské plody, které jsou denně dodávány z přístavu Ijmuiden. Jejich výběr ústřic, humrů a krevet patří k nejlepším ve městě. Stojí za to vyzkoušet jejich "seafood platter", který představuje to nejlepší z denní nabídky.
Milovníci tradičnější kuchyně ocení Visrestaurant De Gouden Hoek, malou rodinnou restauraci specializující se na klasické rybí pokrmy jako smažené sledě, fish and chips nebo místní specialitu kibbeling (kousky smažené ryby s omáčkou).
Pro luxusnější zážitek navštivte restauraci Bridges v hotelu Sofitel Legend The Grand Amsterdam, která získala michelinskou hvězdu za své inovativní rybí menu. Šéfkuchař zde kombinuje tradiční nizozemské rybí receptury s moderními technikami a mezinárodními vlivy.
Netradiční zážitek nabízí plovoucí restaurace Pont 13 umístěná na staré přívozní lodi v západním přístavu. Jejich menu se mění podle sezóny a dostupnosti čerstvých mořských plodů, ale vždy nabízí autentický amsterdamský námořnický zážitek s výbornou rybí kuchyní.
Jaké jsou nejlepší podniky pro vegetariány a vegany v Amsterdamu?
Amsterdam patří mezi evropská města s nejlepší nabídkou pro vegetariány a vegany. Vlajkovou lodí vegetariánské scény je restaurace De Waaghals v čtvrti De Pijp, která funguje již od roku 1981. Jejich sezonní menu založené na bioprodutech nabízí kreativní vegetariánské pokrmy s mezinárodními vlivy. Doporučujeme jejich degustační menu, které vám umožní ochutnat několik různých chodů.
Vegani by neměli minout Vegan Junk Food Bar, který má v Amsterdamu několik poboček. Jak název napovídá, specializují se na veganské verze klasického fast foodu – jejich "burgry", "hot dogy" a "chick'n" jsou tak chutné, že si je oblíbili i nevegani. Interiér je stejně působivý jako jídlo, s neónovými prvky a uměleckými instalacemi.
Pro zdravější alternativu zkuste SLA, síť salátových barů, kde si můžete sestavit vlastní salát nebo vyzkoušet některý z jejich signature pokrmů. Všechny ingredience jsou organické a většina je lokálních.
Milovníci asijské kuchyně ocení DopHert, první veganskou pekárnu a bistro v Amsterdamu, kde nabízejí kromě pečiva také vydatné veganské burgery, sendviče a asijsky inspirovaná jídla. Jejich veganské brownies jsou vyhlášené po celém městě.
Pro luxusnější zážitek navštivte Yerba, restauraci, která se zaměřuje na rostlinnou kuchyni s latinskoamerickými vlivy. Jejich menu je z 80 % veganské a zbývajících 20 % je vegetariánské. Servírují zde pokrmy založené na sdílení a mají vynikající výběr přírodních vín.
Vegetariánské a veganské možnosti najdete také na každém větším trhu jako je Foodhallen nebo Sunday Market, kde lokální prodejci často nabízejí inovativní rostlinné alternativy tradičních nizozemských pokrmů.
Kde najdeme nejlepší amsterdamské pivovary a ochutnávky piva?
Amsterdam má bohatou pivní kulturu, která dalece přesahuje všudypřítomný Heineken. Milovníci piva by měli určitě navštívit pivovar Brouwerij 't IJ, který se nachází v stínu větrného mlýna De Gooyer. Tento malý pivovar, založený v roce 1985, se specializuje na organická piva a nabízí prohlídky s ochutnávkou. Jeho venkovní terasa je v létě oblíbeným místem místních obyvatel.
Pro širší výběr nizozemských i mezinárodních piv navštivte Proeflokaal Arendsnest v centru města. Tento tradiční pivní bar nabízí více než 50 druhů čepovaných piv výhradně z nizozemských pivovarů. Personál je velmi znalý a rád vám poradí s výběrem podle vašich preferencí.
Pokud chcete zažít moderní amsterdamskou pivní scénu, zamiřte do Oedipus Brewing v severní části Amsterdamu. Tento nezávislý pivovar je známý svými experimentálními a kreativními variacemi, od kyselých piv po silné stouty. O víkendech zde často pořádají živou hudbu a food trucky nabízející občerstvení.
Heineken Experience, umístěná v původním pivovaru Heineken, nabízí interaktivní prohlídku, která vás provede historií této slavné značky a procesem výroby piva. Na konci prohlídky je zahrnuta ochutnávka dvou piv.
Pro kombinaci historického prostředí a kvalitního piva navštivte In de Wildeman, pivní bar umístěný v bývalé destilerii z roku 1690. Nabízí přes 250 druhů lahvových piv a 18 točených, které se pravidelně mění. Je to ideální místo pro skutečné pivní nadšence, kteří chtějí objevovat nové chutě v autentickém prostředí.
Pokud máte rádi pivní historii, nevynechte Bierfabriek, minipivovar, kde si můžete nejen vychutnat domácí pivo, ale také si upražit vlastní arašídy a slupky poté jednoduše shodit na zem – jediné místo v Amsterdamu, kde je to povoleno!
Jak prožít gastronomický víkend v Amsterdamu s omezeným rozpočtem?
Amsterdam může být nákladnou destinací, ale s trochou plánování si můžete užít vynikající gastronomický víkend i s omezeným rozpočtem. Začněte svůj den v některé z místních pekáren jako je Bakkerij Hartog, kde nabízejí tradiční nizozemský chléb a sladké pečivo za přijatelné ceny. Balíček čerstvých croissantů nebo typický nizozemský chléb s máslem a posypkou hagelslag (čokoládové vločky) vám dodá energii na dopolední procházku městem.
Pro oběd využijte denní nabídky v místních kavárnách. Mnohé podniky jako Café de Jaren nebo Café-Restaurant Stork nabízejí polední menu (dagschotel) s výraznou slevou oproti večerním cenám. Za 10-15 eur tak můžete dostat kvalitní jídlo v příjemném prostředí.
Amsterdamské trhy jsou skvělým místem pro levné a chutné občerstvení. Albert Cuyp Market v De Pijp nebo Dappermarkt ve východním Amsterdamu nabízejí množství stánků s jídlem, kde ochutnáte místní speciality jako stroopwafels, poffertjes (malé lívanečky) nebo herring za zlomek ceny restaurací.
Večeři si můžete vychutnat v některé z etnických restaurací, kterých je v Amsterdamu mnoho. Čtvrť De Pijp nabízí skvělé surinamské, turecké nebo indonéské restaurace, kde se najíte do sytosti za rozumnou cenu. Vyzkoušejte například Surinamskou restauraci Warung Spang Makandra, kde za méně než 15 eur dostanete autentické pokrmy bývalé nizozemské kolonie.
Pro ještě větší úsporu využijte aplikace jako Too Good To Go, přes kterou můžete zakoupit nevyprodané jídlo z restaurací a pekáren za zlomek původní ceny. A samozřejmě nezapomeňte využít slevový kupon 550 Kč, díky kterému si můžete dopřát i návštěvu luxusnější restaurace bez výrazného zásahu do rozpočtu.
Které čtvrti Amsterdamu nabízejí nejzajímavější gastronomické zážitky?
Amsterdam je město s pestrou gastronomickou scénou, která se liší čtvrť od čtvrti. Jordaan, jedna z nejstarších a nejpůvabnějších čtvrtí města, je známá svými útulnými kavárničkami a tradičními nizozemskými restauracemi. Zde najdete malé rodinné podniky jako Café 't Smalle nebo Winkel 43, který je proslulý svým jablečným koláčem, považovaným za nejlepší ve městě. Procházka podél malebných kanálů Jordaanu spojená s návštěvou některé z místních restaurací je esencí amsterdamského kulinářského zážitku.
De Pijp je multikulturní čtvrť, které se přezdívá amsterdamská Latinská čtvrť. Nachází se zde slavný Albert Cuyp Market, jeden z největších venkovních trhů v Evropě, kde můžete ochutnat vše od čerstvých stroopwafelů až po exotické ovoce. De Pijp je také domovem mnoha etnických restaurací – indonéských, surinamských, tureckých i moderních fusion podniků. Navštivte Little Collins pro australskou snídani nebo Sir Hummus pro autentický blízkovýchodní zážitek.
Čtvrť Oud-West se v posledních letech stala centrem inovativní gastronomie. Najdete zde Foodhallen – moderní food hall v bývalé tramvajové remíze, kde desítky stánků nabízejí pokrmy z celého světa. Nedaleko se nachází i Vlaamsch Broodhuys, jedna z nejlepších pekáren ve městě, a Lot Sixty One, vyhlášená pražírna kávy.
Noord, čtvrť na severní straně řeky IJ, je nejnovějším gastronomickým objevem. Tato bývalá industriální oblast se proměnila v kreativní centrum s mnoha zajímavými podniky. Pllek s restaurací v přepravních kontejnerech nabízí organické menu a úchvatný výhled na přístav. Nedaleko se nachází i NDSM, bývalá loděnice přeměněná na kulturní centrum s restauracemi, které často využívají sklizeň z místních městských farem.
Oostelijke Eilanden (Východní ostrovy) jsou méně navštěvovanou, ale gastronomicky zajímavou oblastí. Restaurace jako Hannekes Boom nebo Café-Restaurant Stork nabízejí čerstvé mořské plody v jedinečném prostředí bývalých doků.
Doprava
z/na| Nejrychlejší doprava (doporučujeme) | Vlak | Lístky od 4,6 EUR / cca 110 kč |
| Nejlevnější doprava | Autobusová linka 69 | Lístky od 3,5 EUR / cca 80 Kč |
| Nejpohodlnější doprava | Taxi od Gettransfer | Objednat taxi od 900 Kč |
| Nejflexibilnější doprava | Půjčení auta | Půjčit auto |
V Amsterdamu je jedno mezinárodní letiště Schiphol a do centra se z něj můžete dostat třemi způsoby – vlakem, autobusem nebo taxíkem. Abyste si vybrali tu nejlepší možnost vzhledem k vašim potřebám, sepsali jsme pro vás praktického průvodce letištěm Schiphol, kde najdete vše potřebné.