Aktivity / Evropa / Malta / Malta pro gurmány

Malta pro gurmány

Malta pro gurmány

Malta – středomořská kuchyně s jedinečným charakterem

Malta je malý ostrovní stát, kde se potkávají vlivy italské, arabské, britské a středomořské kuchyně v jedinečné harmonii chutí a vůní. Každé jídlo zde vypráví příběh 7000 let dlouhé historie, v níž se mísí tradice všech národů, které tento strategický ostrov kdy ovládaly. Maltská gastronomie vyniká čerstvými lokálními surovinami – ryby a mořské plody ulovené ráno, zelenina sklizená z úrodné půdy a bylinky provoněné středomořským sluncem. Díky přátelské povaze Malťanů se navíc jako turista často dostanete i k domácím pokrmům, které v běžných průvodcích nenajdete. Vydejte se s námi na kulinářskou cestu, kde každé sousto odhaluje kousek maltské duše – od pouličních stánků po michelinské restaurace, od tradičních hospůdek po moderní vinařství.

Velké oblibě se těší též organizované ochutnávky těch nejlepších pokrmů, které maltská kuchyně nabízí. Nejlépe hodnocená je tato food tour,

Tradiční maltská kuchyně – co musíte ochutnat

Maltská kuchyně je fascinujícím mixem středomořských chutí, který odráží bouřlivou historii ostrovů. Využívá především lokální suroviny jako čerstvé ryby, králičí maso, olivový olej, kaparle, fenykl a rajčata. Přestože je v mnohém podobná sicilské nebo severaofrické kuchyni, nabízí řadu unikátních specialit, které jinde neochutnáte.

Ikonické maltské pokrmy

Fenek (králík) – Národní jídlo Malty připravované nejčastěji jako ragú (Stuffat tal-Fenek) nebo smažené s česnekem a rozmarýnem. Maltská tradice říká, že skutečný Malťan by měl sníst králíka alespoň jednou týdně. Nejlepší králičí pokrmy najdete v rustikálních restauracích ve vnitrozemí ostrova, zejména v oblasti Mġarr a Baħrija.

Pastizzi – Křupavé listové pečivo plněné ricottou (pastizzi tal-irkotta) nebo hrachovým pyré (pastizzi tal-piżelli). Jde o nejikoničtější maltskou pouliční pochoutku, kterou místní konzumují prakticky v kteroukoliv denní dobu. Nejlepší pastizzi podle místních najdete v legendární Crystal Palace v Rabatu, přezdívané "Tal-Kristall", která funguje téměř 24 hodin denně.

Ftira – Tradiční maltský chléb s dírou uprostřed, podobný focaccie. Často se podává jako sendvič plněný tuňákem, kapary, olivami, rajčaty a bramborami. Vyhlášené ftiry připravují v pekárně Mekren's Bakery v Rabatu a v mnoha malých pekárnách na ostrově Gozo.

Timpana – Zapečené makaróny s mletým masem, vejci a sýrem v křupavém těstě. Toto jídlo je častou volbou pro nedělní oběd a perfektně ilustruje italské vlivy v maltské kuchyni.

Soppa tal-Armla (Vdovina polévka) – Hutná zeleninová polévka s čerstvým maltským sýrem (ġbejniet), která podle legendy vznikla jako výživné jídlo pro chudé vdovy, které si nemohly dovolit maso.

Lampuki Pie – Sezónní specialita z ryby lampuki (zlatá makréla), která se loví od srpna do prosince. Tradiční koláč kombinuje tuto rybu s rozinkami, kapary a olivami.

Mořské plody a ryby

Jako ostrovní národ mají Malťané hluboký vztah k mořským pokrmům. V pobřežních restauracích vybírejte ryby vystavené na ledu a ptejte se na denní úlovek:

  • Lampuki (zlatá makréla) – národní ryba dostupná hlavně od srpna do prosince
  • Swordfish (mečoun) – často připravovaný na grilu s kapary a citronem
  • Octopus (chobotnice) – základní ingredience pro hustou polévku "Aljotta"
  • Kilned Ħut (uzené ryby) – tradiční způsob konzervace ryb

Nejlepší čerstvé ryby a mořské plody ochutnáte v rybářských vesnicích jako Marsaxlokk, kde se každou neděli koná vyhlášený rybí trh, nebo v restauracích s výhledem na přístav v Spinole Bay ve St. Julian's.

Sýry a mléčné výrobky

Maltské sýry jsou skrytým pokladem místní gastronomie, s tradicí sahající hluboko do historie:

  • Ġbejniet – tradiční sýr z ovčího nebo kozího mléka, který se podává čerstvý (pokrytý bylinkovou pastou), sušený nebo v nálevu
  • Irkotta – měkký sýr podobný ricottě, používaný v mnoha tradičních pokrmech

Nejkvalitnější místní sýry koupíte na farmářských trzích nebo přímo od výrobců na ostrově Gozo, který je známý svou pasteveckou tradicí.

Kde se dobře najíst – od pouličních stánků po michelinské restaurace

Malta nabízí kulinářské zážitky pro každý rozpočet – od autentických rodinných podniků až po restaurace oceněné michelinskou hvězdou. Následující výběr zahrnuje místa, kam chodí i místní:

Tradiční maltské restaurace

  • Ta' Marija (Mosta) – Ikonická restaurace specializující se na autentickou maltskou kuchyni, kde můžete ochutnat dokonalého králíka či lampuki. Majitelka Marie často osobně vítá hosty.
  • United Bar and Restaurant (Mġarr) – Nenápadný podnik, který však podle místních připravuje nejlepší králičí pokrmy na ostrově.
  • Rubino (Valletta) – Funguje od roku 1906 a servíruje klasické maltské pokrmy s moderním nádechem v historickém prostředí.
  • Ta' Rikardu (Victoria, Gozo) – Rodinný podnik, kde majitel Richard vyrábí vlastní víno a sýry, které pak podává v tradiční restauraci.

Michelinské restaurace

V posledních letech se Malta dostala na gastronomickou mapu světa díky několika restauracím oceněným michelinskou hvězdou:

  • Noni (Valletta) – Jedna michelinská hvězda, kombinuje maltské ingredience s francouzskými technikami. Vynikající degustační menu za 90-120 €.
  • Under Grain (Valletta) – Elegantní restaurace s jednou michelinskou hvězdou, nabízející moderní interpretace klasických pokrmů.
  • ION - The Harbour (Valletta) – Hvězdná restaurace s dechberoucím výhledem na Grand Harbour.

Pro dokonalý zážitek rezervujte alespoň 2-3 týdny předem, zejména v hlavní sezóně.

Pouliční jídlo a levné občerstvení

Maltské pouliční jídlo je cenově dostupné a velmi chutné:

  • Pastizzi – Za 1-2 € dostanete tradiční pastizzi v každém "pastizzeria" podniku. Kromě Crystal Palace zkuste i Sphinx Pastizzeria ve Sliemě.
  • Hobz biz-zejt – Tradiční maltský chléb s olivovým olejem, rajčaty a tuňákem. Skvělý v Nenu The Artisan Baker ve Vallettě.
  • Food market Is-Suq tal-Belt (Valletta) – Renovovaná historická tržnice nabízející vše od tradičních maltských pokrmů po mezinárodní kuchyni.

Náš tip: Vyhněte se turistickým pastem v podobě restaurací s "naháněči" u vchodu. Kvalitní podniky takové praktiky nepotřebují. Místo toho hledejte místa, kde se stravují místní obyvatelé.

Maltské nápoje – víno, pivo a další speciality

Nápojová kultura Malty je stejně rozmanitá jako její kuchyně a nabízí řadu unikátních zážitků pro milovníky dobrého pití.

Maltské víno

Přestože Malta není známá jako velká vinařská země, místní vína zaznamenávají v posledních letech vzestup kvality. Díky středomořskému klimatu a unikátním odrůdám jako Girgentina (bílá) a Ġellewża (červená) stojí maltská vína za ochutnání.

  • Marsovin – Nejstarší vinařství na Maltě založené v roce 1919. Jejich vlajková řada Antonin nabízí špičková vína z místních i mezinárodních odrůd.
  • Meridiana Wine Estate – Moderní vinařství produkující oceňovaná vína, zejména jejich Isis (Chardonnay) a Melqart (Cabernet Sauvignon/Merlot blend).
  • Ta' Mena Estate (Gozo) – Rodinná farma a vinařství nabízející organická vína a možnost degustace spojené s prohlídkou.

Náš tip: Navštivte maltský vinný festival, který se koná každoročně koncem července ve Vallettě nebo "Delicata Wine Festival" v srpnu.

Pivo a likéry

  • Cisk – Národní pivo Malty, osvěžující ležák, který výborně doplňuje místní kuchyni. Dnes existuje v několika variantách včetně Cisk Excel (nízkokalorický) a Cisk Chill (ochucené verze).
  • Farsons Blue Label Ale – Tradiční maltské pivo s bohatší chutí a výraznějším charakterem.
  • Bajtra – Likér z opuncie (kaktusové fíky), sladká specialita s ovocnou chutí.
  • Limunċell – Maltská verze citrónového likéru, podobná italskému limoncello.

Nealkoholické nápoje

  • Kinnie – Unikátní maltský nealkoholický nápoj s hořkosladkou chutí, vyráběný z pomerančů a aromatických bylin. Pro Malťany je Kinnie národním symbolem, stejně jako Cisk.
  • Ħassab – Tradiční nápoj z fenyklu, který se pije hlavně na venkově.
  • Ruġġata – Maltská verze mandlového mléka, oblíbená zejména v létě.

Kulinářské zážitky a aktivity

Kromě samotného stravování nabízí Malta řadu aktivit pro skutečné gurmány:

Kulinářské kurzy

  • Maltese Cooking Class ve Vallettě – Naučte se připravit tradiční maltské pokrmy jako pastizzi nebo fenka pod vedením místních kuchařů.
  • The Cleavers (St. Julian's) – Kulinářská škola nabízející kurzy zaměřené na středomořskou kuchyni, včetně výběru ingrediencí na trhu.
  • Ta' Mena Cooking Class (Gozo) – Kurz na rodinné farmě, kde se učíte vařit z ingrediencí, které sami sklidíte.

Ceny kurzů se pohybují od 60 € do 120 € na osobu a obvykle zahrnují i konzumaci připravených pokrmů s vínem.

Food tours

Organizované gastronomické prohlídky jsou skvělým způsobem, jak poznat maltskou kuchyni:

  • Valletta Food Tour – Tříhodinová procházka historickým centrem s ochutnávkou tradičních pokrmů a nápojů (45-60 €).
  • Gozo Farmhouse Experience – Návštěva farem na Gozu spojená s ochutnávkou sýrů, oliv a vína.
  • Street Food Tour – Zaměřená na pouliční gastronomii včetně návštěvy trhů a malých lokálních podniků.

Tyto prohlídky lze rezervovat přes getyourguide.com nebo přímo u místních poskytovatelů.

Návštěva trhů

  • Marsaxlokk Fish Market (neděle) – Nejznámější rybí trh na Maltě, kde můžete vidět denní úlovek a ochutnat čerstvé ryby v okolních restauracích.
  • Ta' Qali Farmers Market (úterý a sobota) – Největší farmářský trh na Maltě s lokálními produkty od ovoce a zeleniny po med a sýry.
  • It-Tokk Market (Victoria, Gozo) – Tradiční trh v hlavním městě ostrova Gozo, kde místní prodávají domácí produkty.

Stravovací návyky a etiketa

Pochopení místních stravovacích zvyklostí vám pomůže lépe se integrovat a užít si autentičtější zážitek:

  • Malťané obědvají obvykle mezi 12:00 a 14:00, večeře začíná často až po 20:00, zejména v létě.
  • V lepších restauracích je vhodné rezervovat si stůl, zvláště během hlavní turistické sezóny.
  • Spropitné (10-15%) je v restauracích očekáváno, pokud není servisní poplatek již zahrnut v účtu.
  • K jídlu se často podává chléb, a to i v případě, že objednáte těstoviny nebo rýži. Jde o středomořskou tradici.
  • "Ikla tajba" znamená v maltštině "dobrou chuť" a je milým gestem toto před jídlem pronést.

Ceny a tipy na úsporu

Malta může být cenově dostupná i nákladná, v závislosti na vašich preferencích:

Průměrné ceny (2023)

  • Oběd v běžné restauraci: 12-18 € na osobu
  • Večeře v lepší restauraci: 30-50 € na osobu bez vína
  • Degustační menu v michelinské restauraci: 90-150 €
  • Pastizzi nebo jiné pouliční jídlo: 1-3 €
  • Místní pivo v baru: 2,50-4 €
  • Lahev maltského vína v restauraci: 18-30 €

Jak ušetřit

  • Využijte "menu del giorno" (menu dne) v poledne, které nabízí mnoho restaurací za 10-15 € včetně nápoje.
  • Nakupujte a stravujte se tam, kde místní - ceny v turistických zónách mohou být až dvojnásobné.
  • Pastizzerie a pekaření nabízejí vydatné a chutné jídlo za zlomek ceny restaurací.
  • Využijte "happy hours" v barech, obvykle mezi 17:00 a 19:00.
  • Restaurace v menších městech a vesnicích bývají cenově dostupnější než ty ve Vallettě, St. Julian's nebo Sliemě.

Náš tip: Aplikace Wolt a Bolt Food fungují spolehlivě ve většině turistických oblastí a často nabízejí slevy na první objednávky.

Zajímavosti o maltské gastronomii

  • Malta má jeden z nejvyšších počtů restaurací na obyvatele v Evropě – na každých 100 obyvatel připadá přibližně jedna restaurace.
  • Tradiční maltské pečivo často nese náboženské symboly, což odráží silný vliv katolické víry na ostrovech.
  • Malťané konzumují nejvíce králičího masa na osobu v Evropě, což souvisí s historickým významem králíka jako dostupného zdroje bílkovin.
  • Kinnie, národní nealkoholický nápoj, byl vytvořen v roce 1952 jako alternativa ke kole, která tehdy začala pronikat na trh.
  • Vinařská tradice na Maltě sahá až do fénické éry před více než 2000 lety.
  • Během britské nadvlády (1800-1964) byla místní kuchyně obohacena o prvky jako je pečené maso, pudink a čaj, který je dodnes oblíbeným nápojem.
  • Maltský "Qagħaq tal-għasel" (medové kroužky) byl jedním z mála sladkých pokrmů, které přežily období válečného přídělu během 2. světové války.

Recenze

Návštěvníci Malty často vyzdvihují následující aspekty místní gastronomie:

Co turisté chválí

  • Čerstvost mořských plodů, zejména v pobřežních restauracích v Marsaxlokk a St. Julian's.
  • Autentičnost rodinných podniků ve vnitrozemí, kde se vaří podle receptů předávaných z generace na generaci.
  • Cenovou dostupnost kvalitního jídla mimo hlavní turistické zóny.
  • Jedinečnou chuť maltských specialit jako pastizzi, fenka nebo lampuki, které jinde neochutnají.
  • Pohostinnost majitelů restaurací, kteří často osobně doporučují speciality nebo vysvětlují původ pokrmů.

Kritické připomínky

  • Restaurace v nejturistčtějších oblastech jako Sliema nebo Bugibba jsou často považovány za předražené s průměrnou kvalitou.
  • V hlavní sezóně může být obtížné najít volný stůl v populárních podnicích bez rezervace.
  • Některé tradiční pokrmy jako "aljotta" (rybí polévka) nebo "kapunata" (maltská verze ratatouille) mohou být pro některé cizince příliš výrazně ochucené.
  • Vegetariánské a veganské možnosti jsou v tradičních maltských restauracích stále omezené, ačkoliv se situace rychle zlepšuje.

Jak se dostat na Maltu

Malta je díky své poloze ve Středomoří dobře dostupná letecky i po moři. Letecké spojení je nejrychlejší a nejpraktičtější volbou pro většinu turistů.

Letecky

Jediné mezinárodní letiště na Maltě (Malta International Airport - MLA) se nachází poblíž města Luqa, asi 8 km od Valletty. Z České republiky existují následující možnosti:

  • Přímé lety: Sezónní přímé lety z Prahy provozuje společnost Ryanair (2-3x týdně v letní sezóně) s dobou letu přibližně 2,5 hodiny.
  • Lety s přestupem: Celoročně lze letět s přestupem přes:

Z letiště se do hlavních turistických destinací dostanete:

  • Autobusem (linky X1, X2, X3, X4) – nejlevnější varianta, cca 2 € za jízdenku
  • Taxi – fixní ceny podle destinace (20-30 €)
  • Pronajatým autem – na letišti působí všechny hlavní autopůjčovny, rezervaci doporučujeme předem přes rentalcars.com

Lodí

Na Maltu se lze dostat také trajektem:

  • Z Pozzallo (Sicílie) – cesta trvá přibližně 1,5-2 hodiny
  • Z Catanie (Sicílie) – cesta trvá kolem 7 hodin

Trajekty provozuje společnost Virtu Ferries. Jízdenky a podrobnosti najdete na directferries.com.

Pohyb po ostrově

Pro kulinářské objevování Malty doporučujeme:

  • Pronájem auta – nejflexibilnější způsob, jak navštívit i odlehlá místa s autentickými restauracemi (pozor, Malťané jezdí vlevo)
  • Veřejná doprava – rozsáhlá síť autobusů (2 € za 2hodinovou jízdenku nebo 21 € za týdenní neomezenou jízdenku)
  • Taxislužby – Bolt a eCabs fungují spolehlivě po celém ostrově

Kde naleznete více informací

  • visitmalta.com – Oficiální turistický portál Malty s sekcí věnovanou gastronomii a vinařství
  • malta.com – Komplexní turistický průvodce s aktuálními informacemi o restauracích a gastronomických událostech
  • maltaculture.com – Informace o kulturním dědictví včetně tradiční kuchyně
  • airmalta.com/food-drink – Průvodce maltskou gastronomií od národního přepravce

Pro aktuální gastronomické akce, festivaly a pop-up restaurace sledujte Facebook skupinu "Foodies in Malta" nebo Instagram účet @tastingmalta, kde místní sdílejí své kulinářské objevy.

Chystáte se na Maltu? S námi ušetříte!

Levné letenky najdete zde >

Levné zájezdy najdete zde >

Levné hotely najdete zde >

Levné výlety najdete zde >

Levný pronájem auta najdete zde >

Conversion widget

Nejčastější dotazy

Jaké jsou typické maltské pokrmy, které můžeme ochutnat na kulinářských prohlídkách?

Na gastronomických prohlídkách Malty se setkáte s bohatou směsicí středomořských chutí ovlivněných italskou, britskou a arabskou kuchyní. Mezi místní speciality, které určitě ochutnáte, patří "ftira" – tradiční maltský chléb plněný tuňákem, olivami a kapary. Neměli byste vynechat ani "pastizzi" – křehké listové těsto plněné ricottou nebo hrachovým pyré, které místní s oblibou konzumují jako rychlé občerstvení.

Během food tourů vás průvodci obvykle zavedou i na ochutnávku těchto specialit:

  • "Fenkata" – pomalu dušený králík, považovaný za národní jídlo
  • "Lampuki pie" – koláč z ryby dorado typický pro podzimní sezónu
  • "Aljotta" – tradiční rybí polévka s česnekem a rajčaty
  • "Bragioli" – závitky z hovězího masa plněné směsí vajec, slaniny a bylin
  • "Hobz biz-zejt" – chléb namáčený v olivovém oleji a potřený rajčatovou pastou a kapary
  • "Imqaret" – sladké pečivo plněné datlemi, dochucené anýzem

K jídlu se často podává místní víno z odrůd Girgentina a Ġellewża nebo tradiční nápoj "Kinnie" s příchutí hořkých pomerančů a bylinek.

Které části Malty jsou nejlepší pro gastronomické prohlídky?

Na Maltě najdete několik oblastí, které vynikají svými kulinářskými zážitky. Hlavní město Valletta je bezpochyby centrem gastronomických prohlídek, kde můžete prozkoumat tradiční kavárny, historické trhy a restaurace nabízející autentickou maltskou kuchyni. Oblíbené jsou prohlídky vedoucí úzkými uličkami města se zastávkami v rodinných podnicích působících zde po generace.

Další vynikající oblastí je Marsaxlokk, tradiční rybářská vesnice na jihu ostrova. Nedělní rybí trh zde nabízí čerstvé úlovky z ranního rybolovu a je součástí mnoha kulinářských prohlídek. Restaurace lemující přístav servírují ryby a mořské plody ulovené téhož dne.

Mdina, starobylé opevněné město přezdívané "Tiché město", nabízí kromě historických památek také řadu vyhlášených restaurací s maltskými specialitami, často servírovanými v atmosférických sklepeních a na terasách s výhledem.

Ostrov Gozo, druhý největší ostrov maltského souostroví, je známý svými farmářskými produkty a tradičními výrobními postupy. Prohlídky zde často zahrnují návštěvy farem produkujících sýry, olivový olej nebo víno, s možností sledovat tradiční přípravu pokrmů.

Kolik stojí typický food tour na Maltě?

Ceny gastronomických prohlídek na Maltě se pohybují v poměrně širokém rozmezí v závislosti na délce trvání, zahrnutých lokalitách, počtu ochutnávek a exkluzivitě zážitku. Za základní tříhodinovou food tour ve Vallettě zaplatíte přibližně 65-85 € na osobu. Tyto prohlídky obvykle zahrnují 5-7 zastávek s ochutnávkami místních specialit a nápojů.

Prémiové kulinářské zážitky, jako jsou celodenní kombinované prohlídky zahrnující návštěvu vinařství, farmářských trhů a přípravu jídla s místním šéfkuchařem, se mohou pohybovat v rozmezí 120-150 € na osobu. Tyto programy často zahrnují kromě jídla a nápojů i dopravu mezi různými lokalitami.

Specializované tematické prohlídky, například focused na maltské víno s návštěvou několika vinařství a řízenou degustací, stojí obvykle 90-110 €. Pokud se zajímáte o kurzy vaření kombinované s návštěvou trhů, počítejte s cenou mezi 100-130 € na osobu.

Většina prohlídek v ceně zahrnuje všechny ochutnávky a nápoje uvedené v programu, služby místního průvodce a někdy i malé suvenýry jako knihu receptů nebo lahev místního olivového oleje. Při rezervaci doporučujeme ověřit, co přesně je v ceně zahrnuto.

Jak dlouho obvykle trvají kulinářské prohlídky na Maltě?

Délka kulinářských prohlídek na Maltě se přizpůsobuje různým preferencím a časovým možnostem návštěvníků. Standardní food toury ve městech jako Valletta nebo Mdina trvají obvykle 3-4 hodiny. Během této doby navštívíte přibližně 5-7 zastávek, kde ochutnáte různé místní speciality a dozvíte se o jejich původu a způsobu přípravy.

Pro ty, kteří hledají hlubší kulinářský zážitek, jsou k dispozici celodenní gastronomické výlety trvající 6-8 hodin. Tyto prohlídky často kombinují ochutnávky pokrmů s návštěvami producentů – například vinařství, olivových hájů, farem produkujících sýry nebo tradičních pekáren. Celodenní prohlídky obvykle zahrnují i přestávku na oběd v místní restauraci.

Specializované večerní food toury trvají zpravidla 3-5 hodin a často začínají kolem 18. hodiny. Zaměřují se na večerní maltskou gastronomickou scénu a mohou zahrnovat ochutnávku místních vín spolu s večeří o několika chodech.

Pro zaneprázdněné cestovatele jsou k dispozici i kratší, intenzivní street food prohlídky trvající 1,5-2 hodiny, které se zaměřují pouze na pouliční jídlo a rychlé občerstvení typické pro Maltu.

Jsou maltské gastronomické prohlídky vhodné pro vegetariány a vegany?

Ačkoli je tradiční maltská kuchyně poměrně masitá a bohatá na ryby a mořské plody, většina organizátorů gastronomických prohlídek na Maltě se úspěšně přizpůsobila rostoucí poptávce po vegetariánských a veganských alternativách. Mnoho tour operátorů nabízí speciálně upravené prohlídky nebo možnost přizpůsobení běžných prohlídek vegetariánským či veganským požadavkům, pokud jsou informováni předem.

Pro vegetariány je situace poměrně příznivá, neboť maltská kuchyně obsahuje řadu tradičních bezmasých pokrmů jako "bigilla" (pasta z fava fazolí), "hobz biz-zejt" (chléb s rajčaty, olivovým olejem a bylinkami) nebo "kapunata" (místní verze ratatouille). Vegetariáni mají také možnost ochutnat různé místní sýry, zejména "ġbejna" – tradiční ovčí sýr.

Pro vegany může být nabídka omezenější, ale není nemožná. Některé specializované prohlídky se zaměřují na rostlinnou stravu s důrazem na čerstvé lokální produkty, olivový olej, víno a chleby. Nicméně doporučujeme vždy při rezervaci upozornit na veganské stravovací preference, aby průvodci mohli připravit vhodné alternativy.

Při rezervaci na getyourguide.com je často možné uvést své dietní požadavky přímo v procesu objednávky nebo prostřednictvím kontaktování organizátora.

Jaké je nejlepší období pro účast na vinařských turech na Maltě?

Malta nabízí vinařské prohlídky po celý rok, každé období však přináší jiný zážitek. Nejideálnějším časem pro milovníky vína je pozdní léto a raný podzim (srpen až říjen), kdy probíhá sklizeň hroznů. V tomto období můžete být svědky nebo dokonce účastníky tradičního vinobraní, které na Maltě probíhá s velkou slávou. Některá vinařství organizují speciální prohlídky, během nichž návštěvníci mohou sledovat celý proces od sběru hroznů až po první fáze zpracování.

Jaro (duben až červen) je další výbornou dobou pro vinařské prohlídky. Vinice jsou plné života, hrozny začínají růst a teploty jsou příjemnější než v létě. Tento čas je ideální pro fotografování maltských vinic a poznávání procesu pěstování.

Zimní měsíce (listopad až březen) nabízejí klidnější zážitek s menším počtem turistů. V tomto období se vinařství více soustředí na procesy zrání a stáčení vína, což nabízí jiný pohled na vinařské řemeslo.

Pro nejvíce autentický zážitek doporučujeme naplánovat návštěvu na "Festa tad-Delesk" (Festival vína), který se každoročně koná na konci září ve vesnici Qormi a představuje nejlepší maltská vína spolu s tradičními pokrmy a živou hudbou.

Jaký je rozdíl mezi food tourem ve Vallettě a ostatními částmi Malty?

Food toury ve Vallettě jsou charakteristické svým městským, kosmopolitním rázem s důrazem na historii a kulturní vlivy, které formovaly maltskou gastronomii. Procházky hlavním městem obvykle zahrnují návštěvy tradičních kaváren, historických trhů a rodinných podniků skrytých v úzkých uličkách. Ve Vallettě se gastronomické prohlídky často kombinují s poznáváním architektonických památek – můžete tak ochutnat "pastizzi" s výhledem na barokní katedrálu nebo vychutnat maltské víno v historickém paláci řádu johanitů.

Naproti tomu gastronomické prohlídky v přímořských oblastech jako Marsaxlokk nebo Sliema se mnohem více zaměřují na čerstvé ryby a mořské plody. V Marsaxlokku je běžné, že prohlídky zahrnují návštěvu tradičního rybího trhu a oběd přímo u rybářského přístavu, kde můžete sledovat, jak rybáři připravují své čluny "luzzu".

Venkovské oblasti a ostrov Gozo nabízejí zcela odlišný gastronomický zážitek zaměřený na farmářské produkty, tradiční výrobní metody a pomalejší životní styl. Prohlídky zde často zahrnují návštěvy farem, kde se vyrábí "ġbejna" (tradiční ovčí sýr), olivové háje nebo malá rodinná vinařství.

Mdina, starobylé hlavní město, kombinuje historickou atmosféru s luxusnější gastronomickou scénou. Food toury zde často zahrnují návštěvy vyhlášených restaurací umístěných v historických palácích.

Lze se během kulinářských prohlídek zúčastnit i kuchařských workshopů?

Ano, na Maltě existuje řada gastronomických prohlídek, které kombinují ochutnávky s aktivním zapojením do přípravy jídla. Tyto interaktivní kulinářské zážitky se stávají stále populárnějšími, jelikož cestovatelům umožňují nejen ochutnat, ale i naučit se připravovat tradiční maltské pokrmy, které si pak mohou vytvořit i doma.

Typický kuchařský workshop na Maltě trvá přibližně 3-5 hodin a často začíná návštěvou místního trhu, kde se účastníci pod vedením šéfkuchaře seznámí s lokálními ingrediencemi a jejich výběrem. Následuje samotná lekce vaření, nejčastěji v tradiční maltské kuchyni nebo specializovaném kulinářském studiu.

Během workshopu se obvykle naučíte připravovat několik typických maltských jídel, jako jsou:

  • "Ftira" – tradiční maltský chléb s náplní
  • "Lampuki pie" – rybí koláč
  • "Bragioli" – hovězí závitky
  • "Imqaret" – sladké datlové pečivo

Workshop zpravidla končí společnou hostinou, při níž účastníci konzumují jídla, která sami připravili, obvykle doplněná o místní vína. Mnoho organizátorů poskytuje účastníkům recepty, aby si maltské speciality mohli připravit i po návratu domů. Tyto workshopy jsou vhodné jak pro začátečníky, tak pro zkušené kuchaře, jelikož instruktoři obvykle přizpůsobují úroveň obtížnosti skupině.

Jaké jsou nejlepší nápoje k ochutnání během maltských food tourů?

Během gastronomických prohlídek na Maltě byste rozhodně neměli vynechat příležitost ochutnat bohatou škálu místních nápojů, které dokonale doplňují tradiční maltskou kuchyni. Maltské vinařství, ačkoli méně známé než v jiných středomořských zemích, má překvapivě dlouhou historii sahající až do fénických dob. Místní víno se vyrábí především z dvou původních odrůd: bílé Girgentina a červené Ġellewża. Obě produkují lehká, osvěžující vína ideální k místním pokrmům. Kromě těchto tradičních odrůd se na ostrově daří i mezinárodním odrůdám jako Chardonnay, Syrah nebo Cabernet Sauvignon.

Nealkoholickou specialitou Malty je "Kinnie" – unikátní hořkosladký nealkoholický nápoj vyráběný z pomerančů a bylinek. Tento nápoj má nezaměnitelnou chuť a je mezi Malťany velmi populární. Mnoho návštěvníků si ho zamiluje, zatímco jiní si na jeho specifickou chuť musí zvykat.

Z alkoholických nápojů stojí za ochutnání:

  • "Limoncello" – citronový likér podobný italské verzi, ale s maltským twistem
  • "Bajtra" – sladký likér vyráběný z plodů opuncie (prickly pear)
  • "Ruġġata" – tradiční mandlový sirup často míchaný s rumem nebo brandy
  • Lokální řemeslná piva z malých pivovarů, které v posledních letech na Maltě vzkvétají

V horkých letních měsících je osvěžující "Ħass u Lumi" – domácí limonáda s mátou, kterou často ochutnáte v tradičních maltských domácnostech.

Jak se liší maltská kuchyně od ostatních středomořských kuchyní?

Maltská kuchyně představuje fascinující fúzi různých kulinářských vlivů, což ji činí jedinečnou mezi středomořskými kuchyněmi. Na rozdíl od svých sousedů má Malta za sebou mimořádně pestrou historii okupací a vládnutí – od Féničanů, Římanů, Arabů přes rytíře sv. Jana až po Brity – a každá z těchto kultur zanechala v místní gastronomii svůj otisk.

Od italské kuchyně se maltská liší výraznějším používáním kmínu, koriandru a dalších koření, které odrážejí severoafrické vlivy. Zatímco italská kuchyně klade důraz na jednoduchost a čistotu chuti, maltská často kombinuje více výrazných příchutí v jednom jídle.

Od řecké kuchyně se maltská odlišuje menším důrazem na jogurty a více komplexním používáním omáček a dušených pokrmů. Maltské pokrmy jsou také často hutné a syté, což odráží dědictví britské kuchyně.

Unikátním rysem maltské kuchyně je "għaqda" – koncept harmonického spojení různých ingrediencí a vlivů. Tento přístup se projevuje v ikonických pokrmech jako "timpana" (zapečené makarony s masovou směsí v křehkém těstě) – pokrm, který kombinuje italské těstoviny, anglický masový koláč a středovýchodní koření.

Další odlišností je využívání některých lokálních surovin, které jsou méně běžné v ostatních středomořských zemích, jako je králičí maso (národní specialita), kapary nebo "ġbejna" (tradiční kozí sýr často ochucený pepřem a nakládaný v olivovém oleji).

Jaké jsou nejlepší suvenýry související s jídlem, které si můžeme z Malty přivézt?

Malta nabízí řadu autentických kulinářských suvenýrů, které vám pomohou přenést chuť a vůni ostrova domů. Mnohé z těchto produktů se během gastronomických prohlídek naučíte nejen ochutnávat, ale i správně vybírat. Mezi nejpopulárnější gastro suvenýry z Malty patří:

  • Maltský med – díky unikátní floře ostrova má zdejší med nezaměnitelnou chuť. Zvláště ceněný je med z tymiánu, který roste na skalnatých svazích ostrova. Včelařství má na Maltě tradici sahající až do doby Římanů.
  • Olivový olej – maltský extra panenský olivový olej je vyráběn z místních odrůd oliv a vyznačuje se ovocnou chutí s pepřovým zakončením. Mnoho producentů nabízí malé elegantně balené lahvičky ideální pro převoz.
  • Likéry a vína – kromě vín z původních odrůd Girgentina a Ġellewża stojí za pozornost likér Bajtra vyráběný z plodů opuncie, který má charakteristickou sladkou chuť s ovocným podtónem.
  • "Ġbejna" – tradiční maltský sýr z ovčího mléka je k dispozici v několika variantách: čerstvý, sušený nebo konzervovaný v pepři a vinném octě. Vakuově balený vydrží cestu domů bez problémů.
  • Kapary – maltské kapary jsou ceněné pro svou velikost a výraznou chuť. Prodávají se nakládané v soli nebo v oleji.
  • Koření a směsi koření – speciální maltské směsi používané při přípravě tradičních pokrmů jsou prodávány v ozdobných nádobách.
  • Tradiční sladkosti – "qubbajt" (maltská variace nugátu) nebo "kannoli" (křehké trubičky plněné ricottou) jsou k dispozici v dárkových baleních s dlouhou trvanlivostí.

Nejlepší místa pro nákup těchto suvenýrů jsou farmářské trhy, zejména populární "Ta'Qali Crafts Village", kde najdete produkty přímo od výrobců, nebo specializované obchody ve Vallettě jako "Choc Out" nebo "Ta'Mena", které se zaměřují na prémiové maltské produkty.

Jaké kulinářské festivaly se na Maltě konají a stojí za návštěvu?

Malta hostí během roku řadu fascinujících kulinářských festivalů, které nabízejí jedinečnou příležitost ponořit se do místní gastronomické kultury a ochutnat speciality, které nejsou běžně dostupné. Tyto události jsou výborným doplňkem k běžným gastronomickým prohlídkám a umožňují pozorovat maltskou komunitu při oslavách svého kulinářského dědictví.

Nejvýznamnější gastronomické události na Maltě zahrnují:

  • Festa Frawli (Jahodový festival) – koná se každoročně v dubnu ve vesnici Mġarr. Událost oslavuje jahody, které jsou v této oblasti pěstovány, a nabízí vše od čerstvých jahod až po jahodové likéry, džemy a dezerty.
  • Malta International Food Festival – obvykle pořádaný v červenci ve Vallettě, představuje kombinaci místní a mezinárodní kuchyně s účastí renomovaných šéfkuchařů a možností účastnit se kulinářských workshopů.
  • Delicata Wine Festival – koná se v srpnu v Upper Barrakka Gardens ve Vallettě a v září v Nadur na Gozu. Festival nabízí ochutnávky vín z nejstaršího vinařství na Maltě, doprovázené živou hudbou a lokálními delikatesami.
  • Qormi Bread Festival (Festa tal-Ħobż) – pořádaný v září v městě Qormi, tradičním centru pekařství na Maltě. Během festivalu můžete vidět tradiční metody pečení chleba v kamenných pecích a ochutnat různé druhy maltského chleba a pečiva.
  • Festa tad-Delesk (Festival vína) – koná se koncem září opět v Qormi a je zasvěcen maltskému vínu a pokrmům, které jej doplňují.
  • Chocolate Festival – pořádaný v říjnu v Ħamrunu, nabízí úžasné čokoládové sochy, ochutnávky a soutěže.
  • Olive Picking Festival – probíhá v listopadu ve Wardija. Návštěvníci se mohou zúčastnit sběru oliv a sledovat tradiční způsoby výroby olivového oleje.

Tyto festivaly často zahrnují kromě jídla a pití také ukázky tradiční hudby, tance a folklóru, čímž poskytují komplexní pohled na maltskou kulturu. Pokud plánujete návštěvu Malty a zajímáte se o gastronomii, doporučujeme načasovat cestu tak, aby se překrývala s některým z těchto festivalů.

Praha
Letiště Malta

Doprava

z/na
Nejlevnější dopravaautobusová linka X42 EUR / cca 50 Kč
Nejlepší poměr cena/kvalitaRozvoz k hoteluZarezervovat od 5 EUR
Nejpohodlnější dopravaGettransfer TaxiZarezervovat od 15 EUR
Nejflexibilnější dopravaRentalcarsZarezervovat auto

Zájezdy

Pokud využijete některý z levných zájezdů na Maltu, bude vás na místě čekat delegát se zajištěným rozvozem.


Autobus

Cena veřejné dopravy začíná na 2 EUR, podrobné informace naleznete v průvodci letištěm Malta.


Rozvoz

Pohodlnější volbou než autobus je rozvoz se společností Holidaytaxis. Ten vás bude čekat na letišti a doveze vás až k vašemu hotelu.


Taxi

Nejpohodlnější dopravu představuje taxi, které můžete objednat i přes Gettransfer.


Půjčení auta

Největší flexibilitu vám poskytne zapůjčení auta přímo na letišti. Porovnat nabídky všech autopůjčoven můžete na stránkách Rentalcars.


Průvodce letištěm

Více informací nejen o dopravě naleznete v průvodci letištěm Malta.