Aktivity / Asie / Turecko / Istanbul / Istanbul pro gurmány

Istanbul pro gurmány

Istanbul pro gurmány

Poznejte Istanbul skrze jeho chuť a vůni. Město leží na pomezí Evropy a Asie a jeho gastronomie je tak mnohem rozmanitější než v ostatních koutech země. Vyzkoušejte tradiční tureckou kávu, cukrovinky či vyhlášený kebab v některém z pouličních stánků. Pokud se o tureckou gastronomii zajímáte dopodrobna, určitě zamiřte na food tour s průvodcem. V našem článku se mimo jiné dozvíte co v Istanbulu ochutnat a jak během pobytu ušetřit. 

Co musíte ochutnat

Plavby spojené večeří

Nádherným zážitkem spojeným s gastronomií, je plavba lodí skrze Bospor. Mezi kontinenty se budete plavit přibližně tři hodiny a vychutnáte si tureckou večeři o třech chodech s neomezenými nápoji. Z lodi vás čekají krásné výhledy na nasvícené město a během plavby je pro vás připraven i program v podobě tradičních tureckých tanců. Zážitek můžete rezervovat na tomto odkazu. 

Food tour

Pokud se do hloubky zajímáte o tureckou kuchyni, doporučujeme vyrazit na organizovanou food tour s místním průvodcem. Dozvíte se spoustu zajímavých informací o místní gastronomii, vyzkoušíte několik typických prokrmů a získáte doporučení na vyhlášené podniky i street food. Tour probíhají v malých skupinkách a jsou vedeny v angličtině. Celou nabídku si můžete prohlédnout na tomto odkazu. 

Ceny

Pokud milujete jídlo, v Istanbulu budete jako v ráji. Obecně se zde za pokrmy platí méně, než býváme zvyklí. Výjimku mohou tvořit luxusní restaurace a podniky v blízkosti turistických atraktivit, ale ani tak to nebývá nic dramatického.Za hlavní pokrm v běžné restauraci zaplatíte okolo 90-100 Kč. V lepší restauraci zaplatíte zhruba dvojnásobek. Pokud chcete ušetřit, nebo vám stačí jídlo do ruky, za občerstvení u okénka zaplatíte 40 - 70 Kč.

Jak v Istanbulu ušetřit

Groupon v Turecku sice nepůsobí, ale dostupné jsou hned dvě alternativy slevových portálů, které se mu výrazně podobají. Oba mají v nabídce nejrůznější služby či ubytování. 

Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč).

Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít. V Istanbulu bohužel TheFork teprve začíná a tak zde najdete jen několik restaurací. Snad se bude situace časem zlepšovat.

Yums

Co musíte ochutnat

V Istanbulu se můžete těšit nejen na tradiční tureckou kuchyni. Ta se vyznačuje orientálním kořením, nakládaným masem i skvělými dresinky. Díky mísení kultur a výjimečné poloze je však gastronomie v Istanbulu o mnoho rozmanitější, než kdekoli jinde.Ochutnat můžete čerstvé ryby, nebo mořské plody a přívětivé klima zajišťuje stálý příjem chutného ovoce a zeleniny po celý rok. Pokrm, který se velmi hojně rozšířil po celé Evropě, je všem známý kebab. Nenechte se však zmást. To, co známe ze stánků s rychlým občerstvením se správně nazývá doner kebab. V Istanbulu dále můžete ochutnat sis kebab - grilované kousky masa na špízu, taş kebab, který má konzistenci spíše guláše, či adana kebab v podobě mletého masa na jehle. Turecký kebab se připravuje z mnoha druhů masa, ryb i zeleniny. Výjimkou je vepřové, které se z náboženských důvodů nekonzumuje.

kebabVelmi oblíbeným jídlem, a to nejen v Istanbulu, ale i na celém Blízkém východě, je İmam bayıldı. Jedná se o pokrm, jehož základem jsou pečené lilky, které se plní rajčaty, česnekem a bylinkami. Často bývá recept doplněn i o mleté maso.Levným, ale velmi chutným pokrmem, který jde připravit na tisíce způsobů, jsou turecké placky gözleme. Dají se jíst samotné, jako hlavní jídlo, nebo připravit k hlavnímu chodu jako přílohu. Jedná se o placky z mouky, vejce, soli a vody, které se libovolně naplní dle chuti a opečou.Turecko je rájem pro všechny mlsouny. Ačkoli jsou dobroty drobnější, cukru je v něm přehršel a seženete je na každém kroku. Vaší pozornosti by nemělo ujít pečivo baklava. Jedná se o dezert z listového těsta, plněný nejčastěji nasekanými ořechy a oslazený medem. Jednou z nejstarších cukrovinek s orientálním nádechem je helva. V jednoduchosti se jedná o výluh z rostlin, smíchaný s cukernatým roztokem, doplněný o pastu ze sezamových semínek. Helva může být dále dochucena kakaem, vanilkou, či ovocnými esencemi.V Istanbulu rozhodně nesmíte vynechat ochutnávku kávy nebo čaje. Káva se vaří v takzvané džezvě a je opravdu silná. Možná vás proto překvapí, že Turci ji pijí nejčastěji v odpoledních hodinách. Den se začíná šálkem černého čaje, který si však můžete vychutnat po celý den. Velmi často jej nabízí obchodníci jako pozornost a rozhodně by ve vás neměl vzbuzovat pocit že si musíte něco koupit. Jedná se o zdvořilé gesto a rozhodně se nemusíte ostýchat.Ačkoli muslimové nemohou kvůli své víře pít alkohol, turisté si mohou zakoupit anýzový likér, podobný francouzskému pastisu. Pije se zředěný s vodou, čímž získá mléčné zakalení. Pokud však nemáte rádi pendrek, zřejmě tento nápoj nebude tím pravým pro vás. Chuť si můžete spravit místním pivem Efes.

Chystáte se do Istanbulu? S námi ušetříte!

Levné letenky najdete zde >

Levné zájezdy najdete zde >

Levné hotely najdete zde >

Levné výlety najdete zde >

Levný pronájem auta najdete zde >

Conversion widget

Nejčastější dotazy

Jaká jídla musíte v Istanbulu ochutnat?

Istanbulská gastronomie nabízí bohatou paletu chutí, kde se mísí vlivy evropské, asijské a blízkovýchodní kuchyně. Mezi pokrmy, které byste si rozhodně neměli nechat ujít, patří kebaby v různých variacích – zejména Adana kebab (pikantní mleté maso) a Iskender kebab (plátky masa s jogurtovou omáčkou a rajčatovým pyré). Oblíbené jsou také pide (turecká obdoba pizzy), manti (malé taštičky plněné masem s jogurtovou omáčkou) a balık ekmek (rybí sendvič), který nejlépe ochutnáte přímo od prodejců u Galatského mostu.

Z pouličních pochoutek doporučujeme ochutnat simit (kruhový sezamový chléb), börek (slané pečivo plněné sýrem, masem nebo zeleninou) a midye dolma (mušle plněné kořeněnou rýží). Jako dezert si nenechte ujít baklavu (vrstvené listové těsto s ořechy a medem), künefe (sladký sýrový dezert) a lokum (turecký med). Pro milovníky nápojů je nezbytné vyzkoušet turecký čaj (çay), kávu (türk kahvesi) a ayran (slaný jogurtový nápoj).

Kde najdete nejlepší istanbulské restaurace?

Nejlepší restaurace v Istanbulu jsou rozesety po celém městě, ale několik oblastí vyniká svou gastronomickou scénou. Čtvrť Beyoğlu, zejména okolí třídy Istiklal a oblast Karaköy, nabízí moderní podniky i tradiční restaurace. V Sultanahmet najdete historické restaurace, které často bývají dražší, ale nabízejí autentickou atmosféru. Čtvrť Kadıköy na asijské straně města je považována za gastronomický ráj s uličkou Kadıköy Çarşısı plnou různorodých podniků.

Pro opravdový kulinářský zážitek doporučujeme tyto restaurace: Çiya Sofrası v Kadıköy (tradiční anatolská kuchyně), Mikla (moderní turecká kuchyně s panoramatickým výhledem), Asitane (pokrmy inspirované osmanskou kuchyní) a Karaköy Lokantası (skvělá denní nabídka). Velmi populární je také Hatay Medeniyetler Sofrası, kde ochutnáte speciality z regionu Hatay, nebo Durumzade, kde podávají vynikající döner kebab. Pro milovníky ryb doporučujeme restaurace Sur Balık nebo Balıkçı Sabahattin.

Vždy však doporučujeme rezervaci předem, zejména ve večerních hodinách a o víkendech, kdy bývají oblíbené restaurace plné místních i turistů.

Jak si vybrat dobrou restauraci v Istanbulu?

Při výběru kvalitní restaurace v Istanbulu se řiďte několika osvědčenými pravidly. Vyhledávejte podniky, které jsou plné místních obyvatel - to je téměř jistá známka kvality. Restaurace s turistickými "naháněči" před vchodem nebo s jídelníčkem plným fotografií jídel obvykle nebývají tou nejlepší volbou. Naopak podniky s omezenou nabídkou jídel se často specializují na několik pokrmů, které připravují opravdu dobře.

Při procházce městem si všímejte otevřených kuchyní a přípravy pokrmů na očích zákazníků - takové restaurace obvykle nemají co skrývat. Čtvrtě jako Kadıköy, Beşiktaş nebo Karaköy nabízejí autentičtější gastronomické zážitky než turisticky exponovaná místa jako Sultanahmet.

Využijte také aplikaci Zomato nebo TripAdvisor, které vám pomohou objevit dobře hodnocené podniky. Nezapomeňte však, že mnoho vynikajících místních podniků může být v těchto databázích přehlíženo. Pokud máte možnost, zeptejte se místních obyvatel nebo personálu vašeho ubytování na jejich doporučení - často vás nasměrují k skrytým pokladům istanbulské gastronomie.

Co je to meyhane a proč ho navštívit?

Meyhane je tradiční turecká hospoda, která představuje neodmyslitelnou součást istanbulské společenské kultury. Tyto podniky se specializují na servírování mezes (malých předkrmů) a rakı (anýzový destilát), který je považován za národní nápoj Turecka. Návštěva meyhane není jen o jídle a pití, ale představuje komplexní společenský zážitek, kde se hosté dlouho do noci věnují konverzaci, zpěvu a někdy i tanci.

Typická návštěva meyhane začíná výběrem studených předkrmů, následovaných teplými pokrmy a hlavním jídlem, obvykle rybou nebo masem. K tomu se servíruje rakı ředěný vodou, který se mléčně zakalí a Turci mu přezdívají "lví mléko". Vedle rakı se podává také turecké víno nebo pivo.

Nejznámější meyhane najdete v uličce Nevizade ve čtvrti Beyoğlu, v oblasti Karaköy nebo ve čtvrti Kadıköy. Doporučujeme navštívit například Refik v Beyoğlu, Cibalikapı Balıkçısı v Cibali nebo Çiçek Pasajı (Květinový pasáž) v Beyoğlu. Pro autentický zážitek doporučujeme rezervovat stůl předem a přijít s otevřenou myslí – v meyhane se často sedí dlouho a společně s přáteli nebo rodinou.

Kde najdete nejlepší street food v Istanbulu?

Istanbul je rájem pouličního jídla, které zde představuje důležitou součást gastronomické kultury. Nejživější street food scénu najdete na třídě Istiklal a v okolních uličkách čtvrti Beyoğlu, kde můžete ochutnat klasický döner kebab, grilované kukuřičné klasy (mısır) nebo kaštany (kestane). Nezapomeňte vyzkoušet také wet burger (islak burger) – šťavnatý hamburger napuštěný rajčatovou omáčkou a bylinkami, který je specialitou stánku Kızılkayalar na náměstí Taksim.

Další vynikající oblastí pro street food je okolí Eminönü a Galatského mostu, kde rybářské bárky prodávají balık ekmek (rybí sendvič). Ve čtvrti Ortaköy najdete stánky s kumpir (plněná pečená brambora) a v Kadıköy na asijské straně města objevíte midye dolma (plněné mušle) a çiğ köfte (pikantní vegetariánské kuličky).

Pro autentický zážitek doporučujeme navštívit také některý z mnoha lokálních pekařských podniků, kde si můžete pochutnat na simit (kruhový sezamový chléb), açma (měkké sladké pečivo) nebo poğaça (slané pečivo plněné sýrem nebo masem). Vždy sledujte místní obyvatele – stánky, kde se tvoří fronty Istanbulanů, bývají ty nejlepší!

Proč je návštěva Egyptského bazaru v Istanbulu kulinářským zážitkem?

Egyptský bazar (Mısır Çarşısı), známý také jako Bazar koření, představuje skutečný ráj pro gurmány. Tato historická tržnice z 17. století se nachází ve čtvrti Eminönü nedaleko Galatského mostu a je druhým největším krytým bazarem v Istanbulu. Na rozdíl od Velkého bazaru je zaměřen především na potraviny, koření a delikatesy, což z něj činí nepostradatelnou zastávku pro všechny milovníky gastronomie.

Při procházce tržnicí vás ohromí barvité pyramidy nejrůznějších koření – od šafránu, přes sumak, pul biber (turecké papričky), až po směsi na přípravu tureckých specialit. Nechybí ani široký výběr čajů, kávy, sušeného ovoce, ořechů, medu, turecké delikatesy jako lokum (turecký med) nebo baklavy, a samozřejmě turecké bylinky a přírodní léčiva.

Prodejci často nabízejí ochutnávky svých produktů, což vám umožní objevit nové chutě a vůně. Nezapomeňte si koupit nějaké koření nebo delikatesy jako suvenýr nebo dárek. Doporučujeme navštívit bazar dopoledne ve všední den, kdy je méně přeplněný turisty a nabízí autentičtější atmosféru. Pokud hledáte gastronomický zážitek, můžete si rezervovat kulinářskou prohlídku bazaru na getyourguide.com.

Jaké kulinářské aktivity můžete v Istanbulu zažít?

Istanbul nabízí řadu kulinářských aktivit, které vám umožní hlouběji poznat místní gastronomii. Kulinářské kurzy jsou skvělou příležitostí, jak se naučit připravovat tradiční turecká jídla. Oblíbené jsou například kurzy v Cooking Alaturka, Istanbul Cooking School nebo Turkish Flavours, kde se naučíte připravovat několikachodové menu pod vedením zkušených kuchařů. Kurzy obvykle zahrnují návštěvu místního trhu, kde nakoupíte ingredience, a následnou přípravu jídel, která poté společně sníte.

Gastronomické prohlídky jsou další vynikající možností, jak objevit istanbulskou kuchyni. Tyto prohlídky vás provedou různými čtvrtěmi města, kde ochutnáte speciality od pouličních prodejců i zavedených restaurací, přičemž průvodce vám poskytne zajímavé informace o historii a kultuře místní gastronomie. Doporučujeme například prohlídky zaměřené na čtvrť Kadıköy, která je známá svou živou potravinářskou scénou.

Můžete také zažít tradiční tureckou snídani (kahvaltı), která představuje důležitou společenskou událost. Mnoho kaváren a restaurací nabízí bohaté snídaňové menu, zejména o víkendech. Populární jsou také večeře s představením, kde můžete sledovat dervišské tance nebo folklórní vystoupení při konzumaci tradičního tureckého menu. Vhodné aktivity najdete na getyourguide.com.

Jaké jsou tradiční turecké nápoje, které byste měli ochutnat?

Turecká kultura nápojů je stejně bohatá jako její kuchyně. Především byste měli ochutnat ikonický turecký čaj (çay), který se servíruje v malých skleničkách ve tvaru tulipánu. Turci ho pijí celý den a často je nabízen zdarma v obchodech, restauracích i při jednáních. Neméně důležitá je turecká káva (türk kahvesi), připravovaná jedinečným způsobem v džezvě s kávovou sedlinou, která se tradičně servíruje s lokumem (tureckým medem).

Z alkoholických nápojů je nejznámější rakı, anýzový destilát, který se ředí vodou a podává se s mezes (předkrmy). Zajímavou alternativou je boza – fermentovaný nápoj z pšeničné mouky, který má lehce kyselou chuť a hustou konzistenci. Boza se tradičně pije v zimě a můžete ji ochutnat například v historickém podniku Vefa Bozacısı.

V horkých letních dnech si určitě dopřejte šerbet – osvěžující nápoj z ovoce, květů a koření, nebo ayran – slaný jogurtový nápoj ideální k masitým pokrmům. Pro milovníky ovocných nápojů doporučujeme vyzkoušet freshly vymačkané šťávy z granátových jablek, které jsou k dispozici na mnoha místech po celém městě. Při návštěvě tradičních kaváren si můžete také objednat sahlep – teplý, sladký a krémový nápoj z orchidejových hlíz.

Které istanbulské kavárny a cukrárny byste měli navštívit?

Kavárenská kultura má v Istanbulu dlouhou tradici a neměla by chybět na vašem gastronomickém itineráři. Mezi nejstarší kavárny patří Mandabatmaz v Beyoğlu, kde připravují vynikající tureckou kávu. Za návštěvu stojí také historické kavárny jako Kronotrop, kde si můžete vychutnat výběrovou kávu připravenou nejmodernějšími metodami, nebo Fazıl Bey ve čtvrti Kadıköy s autentickou atmosférou.

Milovníci sladkostí by neměli vynechat legendární cukrárnu Hafız Mustafa, která funguje už od roku 1864 a proslula svými baklavanimi, künefe a lokumem. Další vynikající cukrárny jsou Karaköy Güllüoğlu specializující se na baklavu a Koska nabízející tradiční turecké cukrovinky. V současné době se v Istanbulu rozvíjí také scéna moderních kaváren a cukráren, které kombinují tradiční postupy s inovativními přístupy. Vyzkoušejte třeba MasterChef Mehmet Yalçınkaya's Coffee Shop nebo kavárnu MOC.

Doporučujeme také návštěvu podniků, které nabízejí typickou tureckou snídani – kahvaltı. Mezi nejlepší patří Kale Cafe v Rumelihisarı, Van Kahvaltı Evi v Cihangir nebo Aslan Restaurant v Beşiktaş. Tyto podniky servírují bohaté snídaňové menu s širokou škálou sýrů, oliv, medu, džemů, vajec a dalších specialit, což je ideální způsob, jak začít den objevování Istanbulu.

Jaká jsou pravidla pro stolování a spropitné v tureckých restauracích?

Turecká kultura stolování má svá specifika, která je dobré znát. V tradičních tureckých restauracích se často začíná s mezes (předkrmy), které se sdílejí u stolu. Je běžné, že vám personál přinese talíř s ukázkou dostupných mezes, z nichž si můžete vybrat. Hlavní jídlo následuje až po předkrmech a celé jídlo obvykle trvá delší dobu – nikdo nespěchá.

Při stolování v lepších restauracích se očekává, že necháte spropitné ve výši 10-15% z celkové částky, pokud nejste s obsluhou výrazně nespokojeni. V menších podnicích a u pouličních prodejců není spropitné vyžadováno, ale zaokrouhlení účtu je vždy oceněno. V některých restauracích může být servisní poplatek již zahrnut v ceně, což bývá uvedeno na účtu jako "servis dahil".

V Turecku je běžné, že vám personál nabídne turecký čaj nebo kávu na závěr jídla, často zdarma. Pokud jste pozváni k někomu domů, očekává se, že přinesete malý dárek jako sladkosti nebo květiny. Při návštěvě tradičnějších restaurací se vyhněte příliš odhalujícímu oblečení a respektujte místní zvyky, zejména během Ramadánu, kdy je vhodné být ohleduplní k postícím se lidem, zvláště při jídle na veřejnosti během dne.

Kam vyrazit na romantickou večeři s výhledem na Bospor?

Istanbul nabízí mnoho romantických míst pro nezapomenutelnou večeři s výhledem na Bospor. Mezi nejexkluzivnější patří restaurace Mikla na střeše hotelu Marmara Pera, která kombinuje moderní tureckou kuchyni s panoramatickým výhledem na město a průliv. Podobně okouzlující výhled nabízí restaurace Ulus 29 ve čtvrti Ulus, kde si můžete vychutnat současnou tureckou kuchyni s mezinárodními vlivy.

Pro romantickou atmosféru přímo u vody doporučujeme restauraci Feriye Lokantası v Ortaköy, která sídlí v historické budově s nádherným výhledem na Bospor a most Bosporus Bridge. Další vynikající volbou je Sunset Grill & Bar v Ulus, kde podávají pokrmy turecké a japonské kuchyně, nebo Aqua Restaurant v hotelu Four Seasons at the Bosphorus s luxusní atmosférou přímo u vody.

Pokud hledáte romantický zážitek s autentičtější atmosférou, zvažte návštěvu některé z rybích restaurací v Arnavutköy nebo restaurace Yeni Lokanta ve čtvrti Beyoğlu, která nabízí moderní interpretace tureckých klasik. Pro nezapomenutelný zážitek si můžete také rezervovat večeři na výletní lodi plující po Bosporu – tyto plavby obvykle zahrnují tradiční turecké menu a kulturní program. Vzhledem k popularitě těchto míst doporučujeme rezervaci předem, zvláště během turistické sezóny.

Praha
Letiště Istanbul

Doprava

z/na

Letiště Istanbul je vzdáleno od centra Istanbulu cca 40km a při dopravě do centra máte několik možností. Více informací nejen k dopravě najdete v podrobném průvodci letištěm Istanbul.

Nejlevnější dopravaAutobus35 TRY / cca 60 Kč
Nejflexibilnější dopravaPůjčení autaZarezervovat auto
Doprava z letiště k hoteluShuttleZjistit cenu a zarezervovat
Nejpohodlnější dopravaTaxiObjednat taxi