Španělsko, to nejsou jenom pláže, krásná příroda a rozmanitá architektura, ale také jedinečná kuchyně. Jaké tradiční speciality musíte na své dovolené ve Španělsku ochutnat? A jak je sehnat co nejlevněji?

 

Zájezdy do Španělska, naleznete zde.

 

 

Získejte cestovatelské tipy jako první!
Zájezdy na last minute přes cestovní kanceláře až se slevou 70%, naleznete zde

 

Paella

Paella je španělský národní pokrm, který se připravuje z rýže, masa nebo mořských plodů, zeleniny a koření. Paella pochází původně z Valencie a místní obyvatelé jsou na tento pokrm náležitě hrdí. Uvařit ji tu umí téměř každý. Paella je však spíše mužskou specialitou, jelikož její příprava je zdlouhavá a muži se u ní scházejí se skleničkami piva a diskutují, zatímco se pokrm vaří v mělké pánvi nad ohněm. Nádoby na přípravu paelly všech druhů, velikostí a barev se dají sehnat na centrálním trhu ve Valencii. Původní paella se nazývá Paella Valenciana a skládá se z rýže a kuřecího a králičího masa. Oblíbený typ paelly s mořskými plody (Mariscos) vznikl až později a nejde o pravou valencijskou paellu. Já však na paellu s mořskými plody nedám dopustit, je výtečná.

 

Paella na trhu

 

Tapas

Tapas patří mezi španělské národní pokrmy, přestože jde spíše o způsob stolování. Tapas se totiž přezdívá jednohubkám, které nabízí většina španělských restaurací a barů. Jde o různé druhy šunky, klobásek, slaniny a jiných uzenin, zralých sýrů, ančoviček či oliv. V restauraci či baru je těmto pochutinám většinou vyhrazen koutek, ze kterého si hosté vybírají. Platí se jednotná cena za plný talířek, ke kterému dostanete na zakousnutí pečivo. Cena se pohybuje kolem 5 euro dle restaurace. Moje španělská hostitelka mi vysvětlila, že tapas vzniklo z toho důvodu, že číšníci zakrývali sklenice s nápoji tenkými plátky chleba, aby do nich nenapadal hmyz. Později se k chlebu začaly přidávat chutnější věci na zakousnutí, a tak vzniklo tapas. Nejprve bylo k nápojům zdarma, což už však dnes neplatí.

 

Tapas a sangria

 

Tortilla patata

Tortilla patata je dalším španělským národním pokrmem. Tomuto jídlu se jinak říká španělská omeleta. Jde o vysokou placku z vajíček a brambor s různými příchutěmi. Např. s cibulovou či chorizo příchutí. Španělskou omeletu můžete vyzkoušet jako součást poledního menu v restauraci, často ji takto nabízejí. Je taktéž stálou součástí jídelního lístku většiny španělských restaurací. Supermarkety prodávají tento pokrm předpřipravený v chladničkách. Pokud chcete ušetřit, zakupte si ho a doma pouze sami ohřejte. Verze tortilly pataty ze supermarketu není vůbec špatná.

 

 

Gazpacho

Gazpacho je studená polévka, která pochází z Andalusie. Chladná polévka je praktickým pokrmem zvlášť v teplých dnech, kterých je v Andalusii mnoho. Po objevení Ameriky se do Španělska dostaly rajčata a papriky, ze kterých se gazpacho připravuje. Ostatní suroviny se mohou silně lišit, jelikož snad každá rodina v Andalusii má svůj originální recept na gazpacho.

 

Chorizo, Jamón

Bez toho, aniž byste ochutnali sušenou vepřovou šunku jamón nebo pikantní klobásu chorizo, jako byste ani nenavštívili Španělsko. Místní obyvatelé uzeniny zkrátka milují. Jsou jim vyhrazeny obrovské prostory v každém obchodu s potravinami a samozřejmostí jsou specializované obchody. Existují také šunkové bary, kterým se říká Museo de Jamón a setkat se s nimi můžete převážně v Madridu. Místní sem chodí na pivo, ke kterému si objednávají talířek sušené vepřové šunky nebo choriza. Zakusují je jen tak samotné nebo s kouskem pečiva. Často si jimi dokonce plní croissanty, což je překvapivě chutné.

 

Španělská prodejna šunky

 

Bocadillo, Churros, Fartons

Důležitou součástí španělské kuchyně je čerstvé pečivo. Snad v žádné zemi nepotkáte tolik pekáren a bister, které mají v nabídce plněné čerstvé bagety tzv. bocadillo. Pekárny bývají často zároveň cukrárnami a nabízejí španělské churros a farjons. Churros jsou smažené vroubkované tyčinky, které se podávají nejčastěji s horkou čokoládou nebo kávou. Pozor, churros jsou velice tučné a mastné. Chutnější jsou tzv. fartons, což je dlouhé sladké pečivo, které se podává s nápojem horchata.

 

Nápoje

K výbornému jídlu patří dobré pití. Snad každý z nás zná španělskou sangrii – nápoj z červeného vína, kapky brandy a pomerančové šťávy. Podává se s ledem a plátkem pomeranče. Sangria není ve Španělsku levná, za skleničku zaplatíte přibližně 3 eura. V některých restauracích či barech to může být méně, ale pozor, aby vám nenamíchali červené víno s Fantou. I s tímto „podvodem“ jsem se ve španělské restauraci setkala. Španělsko je vůbec zemí vína, obzvláště v okolí Valencie. Víno je ve Španělsku běžným pokrmem k obědu i večeři. Restaurace nabízejí menu, které téměř vždy obsahují právě skleničku vína a vodu. Pivo Španělé také pijí, ale méně a jde o společensky „horší“ nápoj. Pivo seženete v barech už za 1 euro. Tradiční šumivé víno z Katalánska se nazývá Cava a bývá bílé nebo růžové. K dostání je především v Barceloně. Ve Valencii zase často narazíte na Tinto de verano – osvěžující nápoj z červeného vína, sody, citrónu a ledu. Valencie je známá také nápojem zvaným Horchata. Horchata vypadá jako mléčný nápoj, který však není z mléka, ale z vody a tygřích ořechů.

 

Víno z Valencie

 

Restaurace

Kromě klasických restaurací (restaurante), které nabízejí tradiční španělské pokrmy, narazíte ve Španělsku na mnoho tapas barů. V těch nečekejte teplé jídlo, ale koutek s jednohubkami tapas. Cervecería či brasserie se přezdívá hospodě. Snad nejčastěji ve Španělsku potkáte tzv. pasteleríe. Jde o pekárny, které nabízejí sladké i slané pečivo a jsou u Španělů velice oblíbené. Možná je tomu tak z důvodu nižších cen, za které se lze v pasteleriích najíst. Restaurace jsou poměrně drahé. Dále jsou ve Španělsku samozřejmě klasické bary a kavárny. Setkáte se i s již zmíněnými museo de jamón.

 

Jak ušetřit

Mám pro vás několik tipů, jak ušetřit, a přesto si užít kvalitní španělskou kuchyni. První rada zní – pokud můžete, choďte do restaurací při výletech ve větších městech. V Madridu, Barceloně či Valencii existuje velká konkurence, která stahuje ceny dolů. Restaurace si konkurují především cenami za denní menu (standardně obsahuje předkrm, hlavní chod, dezert, nápoj a vodu). Ve větších městech seženete dobré menu už od 7 euro, zatímco v některých menších městech budete mít problém dostat se pod 15 euro. Ceny se liší také v závislosti na denní době. V poledne jsou menu vždy levnější než večer. Dejte si také pozor na odlišné ceny uvnitř restaurace a na zahrádce nebo terase. Venkovní stoly jsou oblíbenější a často bývá stolování u nich dražší – tuto informaci najdete v jídelním lístku nebo na nabídkových kartách. Počítejte s tím, že k ceně vám bude připočten kuvér, který může být i několik euro na osobu. Zjistěte si pro jistotu jeho výši dopředu. Využívejte místní slevové vouchery. Stejně jako u nás i ve Španělsku můžete ušetřit mnoho % z ceny pokrmů, když vyrazíte do restaurace s předem zakoupeným slevovým voucherem. Španělské portály, které tyto slevy na místní pokrmy nabízejí, jsou např. www.groupon.es nebo es.groupalia.com.

 

 

Místní speciality, které musíte ochutnat na dovolené ve Španělsku!
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Získejte cestovatelské tipy jako první!