Co ochutnat v Itálii?

Co ochutnat v Itálii?

Italská kulinární pestrost je proslulá po celém světě. Parmská šunka, pizza, nebo parmazán. Tyto pochoutky a spousta dalších nám přinesla tato země na jihu Evropy. Co „musíte“ při své návštěvě Itálie ochutnat, vám řekneme v tomto článku.

<

Italská kuchyně stojí na dvou základních pilířích: jednoduchosti a kvalitě surovin. Italové jedí velmi mnoho těstovin (pasta), většinou jako primo piatto (první chod). Secondo piatto (druhý chod) je pak maso. Nejčastěji se používá telecí nebo drůbeží maso a ryby s mořskými plody. Jídlo zakončuje dolce (dezert), který je často vyroben z některých italských sýrů (mascarpone, riccota). Krom těchto chodů je samozřejmostí také antipasto (předkrm). Ten se skládá povětšinou ze zeleniny, sýrů a salámů.Nyní už se pojďme podívat, která jídla jsou pro Itálii typická a určitě stojí za ochutnání.

Pizza Margherita

Nejznámější italská pizza s rajčaty, mozzarellou, bazalkou a olivovým olejem. Vynikající chuť vděčí především kvalitním surovinám a pečlivé přípravě. Jednu z nejlepších ochutnáte například v Neapoli.

Pasta na různé způsoby

Způsobů, jak těstoviny připravit, existují v Itálii stovky. Stejně tak je tomu u chutí. Těstoviny se jedí většinou jako první chod a „al dente“. Italskou klasikou jsou těstoviny s rajčaty (al pomodoro), olivovým olejem a pálivou papričkou (aglio olio e peperoncino), mletým masem (ragú), vajíčkem a špekem (alla carbonara) nebo houbami (ai funghi). Z Itálie pochází také známé zapečené těstoviny lasagne.

Sýry

V žebříčku sýrů zaujímají přední příčky pravá mozzarella di bufala z buvolího mléka, parmezán (parmigiano reggiano), gorgonzola, grana padano nebo pecorino. Pokud jste milovníky sýrů, v Itálii si je jistě užijete dosyta.

Sladké

Pokud budete na Sicílii, určitě nevynechejte místní plněné trubičky cannoli. V Neapoli zase skvělé sfogliatelle či rumové nadýchané babà. Toskánskou specialitou jsou cantuccini, křupavé mandlové sušenky, které se často namáčejí do vína. Klasickým dezertem je pak všem známé tiramisu.

Pravá italská káva

Italská káva je známá po celém světě a její chuť je nenahraditelná. Italové pijí kávu nejčastěji vestoje u baru. Na kvalitní kávu narazíte v Itálii na každém kroku.

Víno

O kvalitě italských vín netřeba pochybovat. Pro pěstování vinné révy jsou v Itálii ideální podmínky. Doporučuji zkusit červené Chianti či Barolo, bílé Frascati nebo šumivé Lambrusco. Pokud máte rádi něco ostřejšího, zkuste Grappu, což je pálenka z vína.

Sicilské arancini

Arancini jsou rýžové koule plněné nejčastěji ragú, šunkou nebo sýrem, dále obalené ve strouhance a dozlatova usmažené. Ochutnat jej můžete hlavně na Sicílii.

Malý slovník italských jídel

Focaccia [fokáča] – placatý (čato ochucený) bílý chléb
Ciabatta [čabata] – bílý sendvičový chléb
Frittata [fritáta] – omeleta
Funghi [fungi] – houby
Gamberi [gamberi] – krevety
Gelato [dželáto] – zmrzlina
Parmiggiano [parmidžáno] – parmazán
Pecorino [pekoríno] – ovčí sýr
Prosciutto [prošúto] – šunka
Pancetta [pančeta] – slanina
Tonno [tono] – tuňák